Alina Vuc a „spart gheaţa” pentru România şi adus prima medalie pentru FRL la nivel de senioare.
Ionuţ Barbu
Alina Vuc era o mare speranţă în obţinerea unei medalii olimpice la Tokyo 2020 pentru Federaţia Română de Lupte, însă după Campionatul Mondial de Seniori, desfăşurat la finalul lunii august, la Paris, este deja o certitudine pentru preşedintele FRL, Răzvan Pârcălabu: „Nu mai există competiţie majoră la care Alina să nu urce pe podium şi, fără să doresc să pun o presiune suplimentară, spun că, în mod cert, ea va aduce una dintre cele două medalii olimpice pe care ni le-am asumat pentru Tokyo 2020. Va fi o Simona Halep a luptelor româneşti, iar performanţele ei aduc acum în săli numeroşi copii dornici să-i calce pe urme. Suntem foarte mândri de ea pentru ceea ce a reuşit la Paris”.
Practic Alina Vuc a intrat deja în istoria luptelor româneşti, fiind prima sportivă care reuşeşte să aducă o medalie pentru ţara noastră de la un Campionat Mondial. La 23 de ani, micuţa luptătoare înscrisă la categoria 48 kg a reuşit să obţină la Paris performanţa carierei – „de până acum”, după cum a ţinut să precizeze, încrederea ei, dată de rezultatele extraordinare de până acum, întărindu-i ambiţiile. Şi asta deloc întâmplător, întrucât sportiva legitimată la CSA Steaua este acum medaliată la toate categoriile de vârstă: cadeţi, junioare şi senioare.
„Vreau să urc şi pe podiumul olimpic”
Alina a fost vicecampioană mondială de junioare, în 2013, a cucerit argintul la Europenele pentru sportivii sub 23 de ani, în 2015, argint la Europenele de seniori din 2016, la Riga (Letonia), acolo unde a pierdut finala cu azera Maria Stadnik, din nou argint la Campionatul Mondial de seniori şi a participat și la Jocurile Olimpice de la Rio. Şi la Paris, Alina a avut evoluţii convingătoare. Ea a început cu o victorie la puncte, 4-0 cu australianca Rupinder Kaur, a continuat cu un succes la limită, 5-4 cu belarusa Violeta Cirik, două mai clare, 3-0 cu canadianca Jasmine Mian, în sferturi şi 13-2 în prima repriză a semifinalei, cu turcoaica Evin Demirhan, după care a pierdut finala cu nipona Yui Susaki, 4-14, după ce a condus cu 4-0. „La Tokyo voi câştiga o medalie olimpică. Acest argint obţinut la Mondiale îmi dă mare încredere şi mă motivează şi mai mult. Este cea mai mare performanţă a mea, de până acum, e un rezultat mare pentru luptele româneşti, dar acum deja mă gândesc la alte obiective majore pe care doresc să le ating. Îmi pare rău că nu am reuşit să iau aurul mondial, mai ales că am început cu 4-0, dar în ziua finalei japoneza a fost mai bună”, a declarat Alina Vuc.
Un monument de seriozitate
„La Campionatul Mondial de lupte, desfăşurat în Franţa, România s-a prezentat cu un lot format din 10 sportivi şi sportive, care ne-au adus o medalie, un loc cinci şi două locuri opt. Luptele feminine românești au spart gheața, anul acesta, cucerind prima medalie din istorie la un Campionat Mondial de seniori. Alina, un monument de seriozitate şi profesionalism, ne-a arătat că se poate. Privind în ansamblu, nu putem să nu evidențiem comportarea mai mult decât meritorie a lotului feminin, locul opt pe națiuni, cu doar trei participante, din 8 posibile, Alina Vuc, locul II, Estera Dobre Tămăduianu, locul V, categoria 53 kg, în final, câștigând pentru prima dată, la un Campionat Mondial, trei confruntări. A luptat extraordinar şi Kriszta Incze, locul VIII, categoria 60 kg, multipla noastră medaliată și Campioană Europeană la junioare fiind un star în devenire și la senioare. Nu putem omite profesionalismul dus spre extrem al antrenorului Stoianov Nicolai, care cu siguranță la JO de la Tokio va mai atinge un nou prag istoric. Devotat, respectat de sportive, este omul care a găsit strategia potrivită pentru a face din luptele feminine românești un etalon mondial”, a spus şi Alin Grigore, secretarul general al FR Lupte.
O vicecampioană mondială şi la cadeţi
Campionatul Mondial de lupte rezervat cadeţilor, desfăşurat în prima parte a lunii septembrie, la Atena, a mai adus o performanţă notabilă pentru România. Astfel, luptătoarea Andreea Beatrice Ana a cucerit medalia de argint, în limitele categoriei 52 kg. Sportiva din Mangalia, descoperită de antrenorul Marian Oancea, a avut un parcurs remarcabil, învingând o adversară din Germania în optimi de finală, prin superioritate tehnică (10-0), una din Moldova, în sferturi de finală, scor 8-0 și alta din India, în semifinale, scor 8-2. Tot o sportivă din Japonia i-a stopat însă şi ei drumul spre aur, la fel ca în cazul Alinei Vuc, nipona Inagaki Yuzuka, învingând-o pe Ana în finală, cu scorul de 3-0.
CE de lupte seniori 2019, la Bucureşti
Răzvan Pârcălabu şi-a atins în ultima lună şi un alt obiectiv major asumat la începutul anului, după ce a câştigat un nou mandat în fruntea FR Lupte, obţinând organizarea de către România a Campionatului European de lupte pentru seniori, în 2019, competiţie ce se va desfăşura la „Polivalenta” din Bucureşti. „Gândim şi privim în viitor! Am primit hârtia oficială din partea UWW pentru organizarea Campionatului European de seniori din 2019, la Bucureşti. Vreau să le mulţumesc pentru sprijin tuturor acelora care au crezut în mine, echipa mea şi în luptele româneşti. Vreau să îi felicit şi să le mulţumesc totodată şi sportivilor, sportivelor, antrenorilor, stafului medical, care în ultima perioadă au reuşit perfomanţe deosebite şi ne-au plasat din nou în prim planul luptelor mondiale şi a sportului din România. Toate aceste performanţe deosebite şi realizări manageriale nu erau posibile dacă nu lucram în echipă. Faptul că toată suflarea luptelor româneşti a înţeles acest lucru, a făcut ca FRL să fie o instituţie respectată şi performantă!”, a declarat preşedintele Federaţiei Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu.