Daniel Martin şi-a continuat parcursul excelent din acest an cu o prestaţie peste aşteptări la Campionatele Mondiale de nataţie pentru juniori, de la Indianapolis (SUA), unde a cucerit medalia de bronz în proba de 100 metri spate.
Mihai Popescu
Adolescentul băcăuan, care va împlini în curând 17 ani, este în acest moment vârful de lance al înotului românesc în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din 2020. Daniel a avut un an competiţional extraordinar, început cu o serie de recorduri naţionale la concursurile interne, la care s-a adăugat o salbă de medalii la Balcaniada de la Sofia. Vara a venit cu cele mai importante competiţii de juniori, Campionatele Europene şi apoi cele Mondiale. Sportivul antrenat de Iulian Matei a trecut cu brio cele două probe de ”foc”, obţinând o medalie de argint la Europene şi una de bronz la Mondiale, unde a mai ocupat un loc 4 şi un loc 5. Înotătorul nostru a început fulminant competiţia de peste ocean, cu o clasare pe podium în proba de 100 m spate. Timpul din finală a fost 54’55”, cu doar 4 sutimi în plus faţă de medaliatul cu argint, irlandezul Conor Ferguson, 54’51”. Aurul i-a revenit spaniolului Hugo Gonzalez, cu 54’27”, nou record al competiţiei. Precedentul record al probei la acest nivel era deţinut de Robert Glinţă, 54’30”. A urmat proba de 50 metri spate, în care a ajuns din nou în bătălia pentru medalii şi a terminat pe un onorant loc 5, cu timpul de 25’52” (personal best). Daniel Martin a încheiat campionatele lumii cu proba sa favorită, 200 metri spate, în care s-a clasat pe 4, după 1:59.02.
Daniel Martin: ”A fost un an foarte bun!”
Performerul nostru ne-a descris evoluţiile de la competiţia din SUA, neascunzându-şi însă dezamăgirea că nu a obţinut mai mult decât o medalie de bronz. ”Am avut o zi proastă la 200 spate, a început prost şi s-a terminat şi mai prost. Ploua afară, m-am lovit la genunchi, mi s-a rupt costumul, erau foarte mulţi oameni în apă… Îmi pare rău pentru proba asta, dacă mi-aş fi egalat cel mai bun timp (1:58.72 – n.n.) aş fi luat încă o medalie de bronz. Făcusem un grafic pregătitor cu timp de record mondial de juniori, îmi ieşise perfect, nu-mi venea să cred! După, m-am simţit îngrozitor, aveam dureri musculare foarte mari, simţeam că nu mai termin. La 100 spate, unde am încheiat pe locul 3, pot spune că am ratat cursa deoarece am condus mult timp, cam 75 de metri. La proba asta am scăzut mult timpii, am început bine, ştiam că pot mai mult şi în continuare cred că este loc de mai mult. Am mai observat ceva: atunci când îmi doresc ceva foarte mult, de obicei dau greş. Şi invers, când nu am aşteptări, îmi reuşeşte perfect. Lucrul acesta mi-a fost confirmat şi de un mare înotător, acum retras din activitate, pe care l-am întâlnit la Indianapolis”, ne-a declarat Daniel Martin.
Înotătorul băcăuan a fost impresionat de condiţiile din SUA şi s-a arătat bucuros pentru performanţele obţinute în 2017. ”Am rămas uimit de America, de oraş, de organizare. Cazarea şi mâncarea au fost impecabile, cu totul altceva. Singurul inconvenient a fost temperatura scăzută, tot timpul aveam mâinile reci. De la competiţie a lipsit rusul Koleşnikov, campionul european, care ar fi fost răcit. Pentru mine, a fost un an foarte bun ca performanţe deşi, paradoxal, a fost cel mai slab din punctul de vedere al pregătirii. M-am pregătit cel mai puţin, doar două luni şi jumătate. La anul urmează o altă competiţie internaţională importantă, Festivalul Olimpic pentru juniori mai mari, în Argentina, unde am aşteptări superioare”, a mai spus sportivul de 17 ani.
”Noi, familia, facem mari eforturi financiare”
Sport în România a stat de vorbă şi cu Luminiţa Martin, mama lui Daniel, care ne-a detaliat modul cum îl ajută familia pe tânărul înotător şi sentimentele trăite după concursul din SUA. ”Eu sunt perfecţionistă, ştiu că poate mai mult! După această ediţie de la Indianapolis pot spune că sunt fericită pentru performanţa lui, dar nu sută la sută mulţumită. Îmi pare rău că nu a reuşit decât un loc 4 la 200 metri spate. În proba de 100 metri spate este mai nou. A avut un «platou» timp de un an, în care nu reuşea deloc să scadă timpii. Mă bucur acum şi pentru medalia de bronz, dar mai ales pentru că a reuşit să depăşească acel «platou». Sper să crească şi mai mult în anii următori, atât în înălţime (Daniel măsoară acum 1,79 metri – n.n.), cât şi în performanţe. Îmi doresc să obţină o medalie la Olimpiada din 2020, acesta trebuie să fie ţelul oricărui sportiv de performanţă.
Nu facem parte dintr-un club cu foarte mulţi bani, SCM Bacău. Este singurul sportiv cu rezultate notabile însă clubul nu dispune de fonduri. Noi, familia, facem eforturi financiare considerabile, dar nu putem acoperi toate necesităţile lui Dani. El are nevoie şi de preparator fizic, de masaj, de suplimente alimentare de calitate, de costume de înot etc. Din cauza clorului din bazin, acestea se degradează rapid. Într-o lună îi trebuie alt costum, alţi ochelari de înot… O parte din cheltuieli le suportă clubul, o parte noi, familia. Din fericire, federaţia ne-a dat o veste bună: şi-a manifestat sprijinul în tot ceea ce îl priveşte pe Dani, cu absolut orice o să aibă nevoie în pregătire! Nu se pune problema să îl mutăm pe Dani la alt club sportiv deoarece el nu concepe să renunţe la antrenorul de la SCM Bacău, Iulian Matei! De la vârsta de 8 ani se antrenează cu acesta, nu se vede fără el”, ne-a declarat doamna Martin.
Camelia Potec: „Va avea multe de spus în nataţie!”
Preşedintele Federaţiei de Nataţie, Camelia Potec, a apreciat performanţa lui Daniel Martin şi s-a declarat mulţumită de acest an competiţional. ”A fost un an greu pentru Daniel, cu multe competiţii, în care a stabilit să-şi obţină vârful de formă la Europenele de juniori. Noi nu am pus presiune pe el, aceste Campionate Mondiale erau mai mult ca să prindă experienţă. Daniel a progresat continuu şi a muncit foarte mult pentru această medalie. A încheiat competiţia puţin supărat pentru locul 4 de la 200 metri spate. Sper că a înţeles că vârful de formă l-a atins Europene şi că era greu să aibă aceeaşi performanţă la două competiţii majore consecutive. Noi ştim care îi este valoarea la 200, avem încredere în el, este un sportiv care va avea multe de spus în nataţia românească şi în cea mondială. Mai are un an la juniori în care principalul obiectiv vor fi următoarele Campionate Europene, în 2018. Am tras linie după acest an şi suntem foarte mulţumiţi de toate competiţiile, poate mai puţin de Mondialele de seniori, dar acolo nu am avut aşteptări în absenţa lui Robert Glinţă. Încheiem anul 2017 cu fruntea sus, cu speranţa că va fi foarte bine în viitor şi cu gândul către Tokyo 2020”, ne-a spus Camelia Potec.
”Dacă era apt pentru competiţii, Robert Glinţă ar fi obţinut performanţele de care este capabil. Dar ăsta este sportul, mai există şi probleme medicale neprevăzute. El a început bine pregătirea în SUA, se va întoarce în ţară în decembrie pentru Campionatele Naţionale de la Miercurea Ciuc, apoi dacă se va simţi bine poate va participa şi la Europenele în bazin scurt.”
Camelia Potec, preşedinte FRNPM