Reproducem cuvintul principelui Radu al Romaniei la primirea de catre Asociatia Presei Sportive a Inaltului Patronaj al Majestatii Sale Regelui Mihai I al Romaniei
Suntem în anul 2011 fericiţii contemporani ai unui eveniment ce se întinde pe parcursul a 365 de zile: celebrarea jubileului de 90 de ani al Majestăţii Sale, Regele Mihai. Prin împlinirea acestei extraordinare vârste, Majestatea Sa bate toate recordurile deţinute în istoria României de vreun om de stat, probabil că şi din istoria lumii. Până în acest moment colaboratorii noştri de specialitate n-au găsit nicăieri pe meridianele globului un alt rege care să fi supravieţuit 84 de ani propriei lui încoronări. În acest an, deci, e cu atât mai simbolic şi mai frumos, mai plin de semnificaţii şi mai datător de mândrie faptul că un Înalt Patronaj Regal este oferit de chiar Majestatea Sa.
După cum ştiţi, tradiţia familiei regale – ce va împlini 150 de ani în 2016 – este ca membrii acesteia să ofere Înaltul Patronaj unor instituţii, organizaţii sau companii, dând în felul acesta un exemplu, o pildă grăitoare pentru importanţa şi calitatea acestora în viaţa românească. Astăzi însă este vorba de ceva ieşit din comun: acest Înalt Patronaj este dat nu doar unuia dintre domeniile fundamentale ale societăţii româneşti care este sportul, dar si unei asociaţii de ziarişti. Este atins un al doilea pol al puterilor din societatea contemporană, care este presa. Nu cred că se poate vorbi în Europa despre o alăturare mai influentă decât aceea a sportului – care adună în faţa ecranelor şi pe terenurile de competiţie din întreaga lume sute de milioane de oameni – si a presei.
Nu vă puteaţi afla pentru acest Patronaj într-un loc mai potrivit decât Palatul Elisabeta, fiindcă nicio altă instituţie din România nu are o legătură mai durabilă, mai continuă şi mai de la bun început cu sportul românesc. Veţi găsi Casa Regală încă de la începuturile manifestărilor sportive de performanţă din istoria modernă şi contemporană a României. Marile noastre federaţii sportive de început au avut Casa Regală printre fondatori, membri de onoare sau patroni. Lucrurile nu s-au încheiat după 1947. Imediat după 1989, primii corifei ai sportului românesc, unii dintre ei astăzi prezenţi în sală, au făcut publică legătura între Coroană şi sportul românesc imediat ce acest lucru a fost posibil. Astfel, în ultimii 22 de ani, familia regală şi Coroana au fost alături de sportivii români. Astăzi, principesa moştenitoare este preşedinte de onoare al fundaţiei atletismului românesc. Patronaj Regal au trei federaţii române de sport: karate tradiţional, tir cu arcul şi scrima. Legături puternice există între Casa Regală şi fotbal, tenis, gimnastică, precum si cu sporturile mai puţin fericite în epoca noastră, precum echitaţia sau înotul – sporturi nobile care, din cauza condiţiilor grele economice, nu au astăzi locul pe care îl merită în peisajul culturii mondiale. Acestea au un sprijin în Palatul Elisabeta şi în persoana membrilor familie regale.
A venit astăzi rândul ziariştilor care au închinat cariera lor sportului. Majestatea Sa Regele nu a ezitat nicio clipă atunci când a fost rugat să accepte să acorde personal Inaltul Patronaj Asociaţiei Presei Sportive din România, reprezentată în această seară de domniile voastre la Palatul Elisabeta, în frunte cu domnul preşedinte Dumitru Graur. Aşadar, vă rog să-mi permiteţi ca, în numele Majestăţii Sale Regelui, care nu este prezent în această seară, la doar o zi după aniversarea sa onomastică, sfinţii Mihail şi Gavril, să vă anunţ că Principesa moştenitoare este autorizată să înmâneze certificatul regal de Inalt Patronaj preşedintelui Asociaţiei Presei Sportive din România.
Mulţumesc oaspeţilor din străinătate care au dorit să fie prezenţi în această seară, solidari cu oamenii scrisului şi cu sportivii noştri. Vă rog să-mi permiteţi această excepţie pe care familia noastră nu o face de regulă în întâlnirele atât de formale şi să ofer cuvântul domnului Graur după ce vă trasmit bucuria şi mândria pe care o resimţim pentru faptul că au onorat în această seară întâlnirea noastră trei dintre corifeii sportului românesc: domnul Gheorghe Hagi, domnul Ivan Patzaichin şi domnul Ion Ţiriac.