Stimați colegi, stimați membri ai APSR, dragi colegi,
În cele care urmează voi prezenta principalele activități ale Consiliului Asociației Presei Sportive din România și ale președintelui său pe anul care a trecut.
Asociația Presei Sportive din România a avut în 2019 unul dintre cei mai buni ani din ultimele decenii, cu succese pe toate planurile, fie că a fost vorba despre organizarea activității pe plan intern, concursuri internaționale sau susținerea membrilor săi, confruntați cu reale probleme, în domeniul în care activează. La începutul anului 2019, în luna ianuarie, președintele APSR a fost premiat la Lausanne, în cadrul galei AIPS Sport Media Awards, la secțiunea Editorial. A fost prima ediție a concursului organizat de Asociația Internațională a Presei Sportive și dotat cu premii totale de peste 100.000 de dolari. Aceste adevărate premii Oscar pentru jurnalism sportiv au adus în competiție aproape 1.300 de materiale, la diferite secțiuni, provenind de la jurnaliști din 119 țări. Cu satisfacție trebuie să spun, editorialul înscris în concurs sub titlul „Lacrimile unui comentator bătrân”, publicat în ediția din iunie 2018 a revistei „Sport în România” (editată de APSR) a fost ales de un juriu internațional pentru marea finală, alături de articolele scrise de ziariști de la publicații de top mondial. România a fost foarte bine reprezentată la acest concurs, ocupând locul 3 la categoria „Best column” (adică Editorial), locul 7 la categoria „Web-Blog” prin Lucian Oprea și alte două locuri fruntașe la categoria „Best colour piece”, prin Andreea Giuclea („Decât o revistă”) și prin Cristian Vlad (Digi Sport).
Al doilea important eveniment s-a desfășurat la 13 aprilie, când a avut loc Adunarea Generală de alegeri, care s-a ținut în sala Amfiteatru a Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Așa cum se știe am fost reales cu această ocazie în funcția de președinte pentru un nou mandat de 4 ani (2013-2021). Este cel de-al treilea mandat – primul fiind la alegerile din 2011 – și îmi doresc desigur ca să-l duc și pe acesta la bun sfârșit. A fost validat, de asemenea, noul Consiliu APSR, în componența: Vlad Enăchescu (Telekom Sport) – vicepreședinte; Daniel Ion (Sport în România) – secretar general; Cătălin Cârnu (Radio România Actualităţi), Narcis Drejan (Sport Total FM), Cristian Vlad (Digi Sport) şi Alexandru Enciu (Sport în România) – membri.
În aceeași zi s-au înmânat Premiile APS pe anul 2018. Au fost premiaţi cu această ocazie: Gabriel Balica – Radio Craiova (Premiul „Ion Ghiţulescu”); Radu Naum (Digi Sport) – Premiul „Emanuel Valeriu” (Emisiune TV); Dragoș Suciu (Eurosport) – Premiul „Cristian Ţopescu” (Comentariu TV); Andrei Crăițoiu, Remus Răureanu și Dan Udrea (GSP) – „Premiul Ion Cupen” (Presă scrisă); Sabin Malișevschi (sportpictures.ro) – Premiul „Petru Fuchs” (Fotografie); Cristian Geambașu (GSP) – Premiul „Teodora Maftei” (Blog sportiv); Mihai Dolinschi (Telekom Sport) – Premiul „Grigore Caracostea” (Tânăr jurnalist); Ion Jianu (Craiova) – Premiul „Aurel Neagu” (Pentru întreaga activitate); Adrian Fetecău – Premiul „Ioan Chirilă” (Carte sportivă – pentru volumul „Tenisul, sportul inventat de diavol”) și Ion Cârstea, fost secretar general al APS, ajuns la vârsta de 85 de ani – care a primit Premiul special APSR.
În luna mai a anului trecut, în calitatea mea de membru al Comitetului Executiv al AIPS Europe am participat la Congresul desfășurat timp de trei zile la Budapesta, cu care ocazie am putut susține punctul de vedere al gazetarilor români în privința mai multor chestiuni profesionale.
Ca urmare a poziției ocupate de mine în Comitetul Executiv al AIPS Europe, am putut înscrie doi tineri gazetari români în programul „Young Reporters”, inițiat și sponsorizat de AIPS. Astfel, Denis Șchiopu a fost selecționat și a participat, între 14 și 28 martie, la competiția Special Olympics World Games, la Abu Dhabi (după ce tot el fusese în 2017 la Innsbruck, pentru aceeași competiție, ediția de iarnă), iar în luna iunie Mihai Dolinschi a fost prezent la turneul final al Campionatului European de fotbal U21, în Italia și San Marino. Acești tineri sunt ghidați în meseria lor, au primit sfaturi bune, experiența pe care au capătat-o cu acest prilej marcându-le fără îndoială întreaga viață profesională.
În ziua de 2 iulie, împreună cu celelalte 180 de asociații naționale din lume, APS a sărbătorit Ziua Internațională a Jurnalistului Sportiv.
Unul dintre punctele forte în ultimii ani pentru Asociația Presei Sportive din România îl reprezintă colaborarea permanentă cu celelalte foruri de profil din sud-estul Europei. În luna octombrie, jurnaliștii români s-au numărat printre protagoniștii celui mai important eveniment anual de acest gen, Congresul SEESJA (South East European Sports Journalists Association), ajuns la ediția a 8-a și găzduit de Ungaria. În cadrul consfătuirii de la Siofok s-au discutat probleme acute din presa sportivă mondială, fiind stabilite și direcțiile pentru ca jurnalismul să rămână la cel mai înalt nivel. Oameni importanți din AIPS, printre care Zsuzsa Csisztu, membru în Comitetul Executiv, trezorierul AIPS Europe, Murat Agca sau Gyorgy Szollosi, membru în Comitetul Executiv AIPS Europe, au fost printre VIP-urile sosite la evenimentul onorat de jurnaliști din 12 ţări est-europene. Temele principale au fost combatarea rasismului în sport, reducerea dopajului (presa având un rol important, prin dezvăluirile sale), încurajarea voluntariatului în sport și promovarea egalității de sex în jurnalismul sportiv. În plus, echipa APSR a avut rezultate remarcabile în tradiționalul turneu de fotbal organizat de SEESJA.
Un succes extrem de important a obținut asociația noastră în toamnă, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării dându-ne câștig de cauză în procesul deschis pentru apărarea cauzei jurnalistului băimărean Daniel Pop. Clubul CFR Cluj-Napoca a fost amendat pentru refuzul de a acorda acreditare în sezonul trecut lui Pop și colegilor săi din trustul Maramureș Jurnal. CNCD a analizat petiția înaintată de APSR, în care era explicat cazul: conducerea clubului CFR l-a pedepsit pe Daniel Pop, pe motiv că ar fi pus întrebări incomode la sfârșitul ultimului meci din campionatul 2017-2018. Colegiul Director al CNCD a hotărât că refuzul acreditării constituie discriminare, clubul CFR fiind amendat cu 5.000 de lei.
Aproape imediat APSR a demarat un nou proces, în aceeași luptă dusă pentru libertatea de exprimare: a fost înaintată o sesizare către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării privind situaţia fotografului Halmagyi Zsolt. Conducerea clubului Csikszereda nu i-a permis acestuia accesul la stadion, deşi avea acreditare pentru întreg sezonul competiţional 2019-2020. Luptăm în continuare cu abuzurile care afectează libertatea presei și facem demersurile necesare pentru ca discriminările să dispară. Conform prevederilor din Statutul asociaţiei, este obligaţia noastră să luptăm pentru apărarea drepturilor ziariştilor sportivi. De asemenea, Asociația Presei Sportive din România a luat atitudine în conflictul dintre FRF și cotidianul Gazeta Sporturilor, reușind să medieze reluarea dialogului dintre cele două părți. Mai mult, în urma demersului nostru, forul condus de Răzvan Burleanu a decis să contribuie la recunoașterea conduitei oneste a jurnaliștilor sportivi, oferind un Premiu de Integritate pe care să-l decerneze anual la Gala APS!
Trebuie să vă spun că nu mai puțin de 8 ani a durat lupta pentru rezolvarea oficială a poziției sediului APSR în clădirea MTS. Așa cum se știe, APS este o asociație de utilitate publică începând din 2015 și se află sub Înaltul Patronaj al MS Margareta, custodele coroanei regale. Iar în iulie 2019, în urma unor demersuri făcute la Secretariatul General al guvernului a devenit definitivă decizia de a putea fi stabilit sediul Asociației Presei Sportive din România în clădirea de pe strada Vasile Conta nr. 16. Fac precizarea că este pentru prima oară când APS are un sediu oficial și legal, nemaifiind doar tolerată la o adresă sau alta.
APS a organizat, la cererea COSR, activitatea de acreditare a jurnaliștilor sportivi care urmau să fie prezenți la Jocurile Olimpice de vară de la Tokio, în acest an. Sunt 10 jurnaliști din presa scrisă și 2 fotoreporteri care vor reprezenta România la Tokio, anul viitor, însă cererea a fost ceva mai mare.
De asemenea, a fost demarat procesul de reînnoire a legitimațiilor APS și AIPS pentru perioada 2020-2021. În acest moment asociația noastră numără aproape 300 de jurnaliști sportivi posesori ai legitimației de membru și circa 100 dintre ei sunt și membri ai Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS).
Din punct de vedere economic, deocamdată pe scurt, asociația a realizat în anul 2019 un profit brut de 51.920 lei, reprezentând beneficiile aduse de editarea revistei „Sport în România”, iar din activitatea propriu-zisă a APS a rezultat o neacoperire de 41.317 lei. Astfel, în final avem un profit brut de 10.603 lei, din care s-a scăzut impozitul pe profit pentru activitatea economica de (8.254 lei), totalul profitului net fiind de 2.349 lei. Cel mai important lucru este că ne-am acoperit integral cheltuielile și putem merge mai departe cu activitatea asociației.
Nu în ultimul rând, aș vrea să remarc încă o dată performanța APS de a reuși să continue activitatea revistei lunare Sport în România, întreruptă din păcate când am ajuns la cel de-al 78-lea număr, adică la mai mult de 6 ani de existenţă. A fost fără îndoială o adevărată performanţă, aceea de a ţine în viaţă o asemenea publicaţie de „cultură şi educaţie sportivă”, într-un timp în care legea o fac tabloidele şi mediul online. Din păcate apariția Coronavirusului ne-a obligat să-i întrerupem pentru moment apariția, dar desigur sperăm că o vom putea relua cât mai curând cu putință. Voi menţiona că buna funcţionare a asociaţiei noastre este dependentă de încasările financiare primite din vânzarea revistei, neexistând alte surse regulate de venit în afară de cotizaţii.
Stimați colegi,
V-am prezentat principalele date ale activității noastre pe anul care a trecut. Cu speranța că am întrunit încă o dată așteptările membrilor asociației, vă rog în încheiere să vă exprimați acordul și să aprobați raportul de activitate al APS pe anul 2019.
Vă mulțumesc.
Dumitru Graur,
Președinte APS