Raportul de activitate pe anul 2018

La începutul anului 2018, APS a semnat un Protocol de colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport (INCS), prin care cele două organisme se angajează să se sprijine reciproc pentru răspândirea informaţiilor şi studiilor cercetării în domeniul sportului, pentru creşterea gradului de educaţie şi cultură sportivă în rândul tinerilor sportivi. În martie, în colaborare cu INCS și FR Fotbal, s-a desfășurat astfel Seminarul „Sport egal – Utilizarea sportului pentru combaterea inechităților de gen”.

La data de 21 martie 2018, Asociaţia Presei Sportive din România a avut deosebita cinste de a primi Înaltul Patronaj al MS Margareta, Custodele Coroanei Române, în cadrul unui eveniment care s-a desfăşurat la Palatul Elisabeta din Capitală. Aşa cum se ştie, APSR primise Înaltul Patronaj al Regelui Mihai încă din anul 2011, însă prin trecerea la cele veşnice a Majestăţii Sale, Înaltul Patronaj a devenit caduc, fiind nevoie să fie acordat din nou, de această dată de MS Margareta, Custodele Coroanei Române. Menţionez că de această onoare nu se mai bucură nicio altă organizaţie de presă din ţara noastră!

Pe 24 martie anul trecut, președintele APS a participat la Adunarea Generală a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), ca urmare a Protocolului pe care APS îl are încheiat de mai mulți ani cu această uniune a tuturor ziariștilor din România.
Mai menţionez întâlnirea pe care preşedintele APS a avut-o tot în martie, anul trecut, cu tinerii gazetari din Craiova, în cadrul unui Seminar organizat împreună cu Universitatea din localitatea doljeană. La propunerea Universitații din Craiova, prin Specializarea Jurnalism a Facultății de Litere și Facultatea de Educație Fizică și Sport, Asociației Presei Sportive din România a organizat la Casa Universitarilor din Craiova o masă rotundă cu tema „Tendințe în jurnalismul sportiv contemporan”. În încheierea evenimentului participanții au putut urmări un film din serialul de televiziune ”Parfum de Glorie”, realizat de președintele APS, episod dedicat echipei de legendă care s-a intitulat ”Craiova Maxima”.

Adunarea Generală ordinară pe anul 2018 a asociației noastre a avut loc la data de 5 mai, și de data aceasta a fost rândul dlui Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, să fie invitat la lucrări. La vremea respectivă, Sala Berlioz a hotelului IBIS Nord din București a fost neîncăpătoare fiind prezenți peste 60 de membri, iar punctele de pe ordinea de zi – raportul de activitate al APS pe anul 2017, descărcarea de gestiune, raportul președintelui, aprobarea bilanțului contabil, modificările la statutul asociației, planul de acțiuni pentru anul 2018 – au fost aprobate în unanimitate.

La aceeași dată s-au înmânat Premiile APS pe anul 2017. Au fost premiaţi cu această ocazie: Mugur Corpaci – Radio România Actualităţi (Radio – Premiul „Ion Ghiţulescu”); Postul de televiziune Look TV (Emisiune T V – Premiul „Emanuel Valeriu”); Cosmin Băleanu (Telekom Sport) – Premiul „Cristian Ţopescu” (Comentariu TV); Mihai Toma (Libertatea) – „Premiul Ion Cupen” (Presă scrisă); Răzvan Păsărică (sportpictures.ro) – Premiul „Petru Fuchs” (Fotografie); Ziarul de sport.ro – Premiul „Teodora Maftei” (Web sportiv); Vlad Nedelea (Gazeta sporturilor) – Premiul „Grigore Caracostea” (Tânăr jurnalist); Nicolae Secoșan, Timișoara) – Premiul „Aurel Neagu” (Pentru întreaga activitate); Adrian Dobre – Premiul „Ioan Chirilă” (Carte sportivă – pentru volumul „La masa presei – memoriile unui jurnalist sportiv”) și Radu Oprișan – Premiul special APSR (pentru curajul de a înfrunta vicisitudinile vieții).
Între 7 și 10 mai președintele APS a participat la Congresul AIPS de la Bruxelles și la întrunirea Comitetului Executiv al AIPS Europe, al cărui membru este. Aș remarca aici că Bruxelles-ul a fost desemnat în ultimul moment drept organizator al 81-lea Congres al AIPS, foarte aproape – repet, foarte aproape! – de această onorantă desemnare fiind la începutul anului Bucureștiul, respectiv Asociația Presei Sportive din România!

Pe data de 15 mai, președintele a depus în numele APSR o coroană de flori la catafalcul marelui comentator TV Cristian Țopescu, aflat în incinta Televiziunii Române, și a înaintat condoleanțe familiei îndurerate din partea întregii bresle a gazetarilor sportivi din țara noastră. Domnul Țopescu va rămâne mereu un exemplu de profesionalism în meseria noastră, de la care tinerele generații au avut multe de învățat.

Pe 31 mai, președintele a reprezentat APSR la ceea ce s-a numit Forumul Sportului Românesc, organizat la Palatul Parlamentului, prilej cu care a luat cuvântul în cadrul întrunirii, susținând cauza jurnaliștilor sportivi.
Începând din toamna anului trecut, la îndemnul COSR, asociația noastră a demarat procesul acreditărilor de presă pentru viitoarea ediție a Jocurilor Olimpice, cea de la Tokio, în 2020. Este un proces aflat în plină desfășurare, dar trebuie să spun că, din păcate, foarte puține redacții s-au încumetat să depună cereri pentru obținererea de acreditări. În felul acesta „rata” acreditărilor rezervate țării noastre – 10 pentru presa scrisă și 2 fotoreporteri – a fost cu greu îndeplinită!
În iulie, la inițiativa dlui Constantin Căliman, Asociația Politici Noi în Sportul Românesc, cu care APSR are un protocol de colaborare, a organizat o întrunire la care au luat parte mai mulți manageri din aria industriei sportului. S-a luat decizia ca astfel de întruniri să aibă loc periodic.

La începutul lunii septembrie, APSR a depus o plângere oficială la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, motivul fiind refuzul clubului CRF Cluj 1909 de a acorda acreditare pentru sezonul 2018-2019 gazetarului Daniel Pop din Baia Mare, ca și întregului Trust de presă, Maramureș Jurnal, din care dl. Pop face parte. Povestea este foarte interesantă și aș spune chiar simptomatică pentru felul în care anumiți funcționari ai cluburilor noastre înțeleg libertatea presei. Pe scurt, dl. Daniel Pop a pus cu ceva vreme în urmă câteva întrebări la o conferință de presă a clubului clujean, întrebări care au deranjat. Drept urmare, CFR Cluj i-a interzis practic să asiste la meciurile echipei, caz evident de discriminare și de intoleranță la adresa unui gazetar sportiv. Se regăsește aici fără îndoială și rolul pe care trebuie să și-l asume Asociația Presei Sportive, apărând cauza unui membru al său și al întregii bresele a gazetarilor sportivi. Cazul a ajuns acum chiar pe masa Comisiei Europene, întărind astfel o petiție anterioară privitoare la restrângerea drepturilor gazetarilor sportivi de pe contientul nostru, depusă de AIPS. Din păcate, deși au trecut de atunci nu mai puțin de șapte luni de la depunerea plângerii, s-au depus documente și susțineri avocațiale, CNCD nu a judecat încă acest dosar! Mai așteptăm.

În luna octombrie APS a colaborat cu structura organizațională „Corporate Games” din România, pentru buna desfășurare a evenimentului „Pareting for Sport”, în care s-au format echipe din copii însoțiți de părinți, concurând împreună în cadrul unei întreceri care a fost foarte apreciată de participanți.
În scopul implicării directe a APSR în aplicarea Legii nr. 8/2006, privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, președintele APS a avut întâlniri cu doi dintre miniștrii Culturii și Identității Naționale, mai întâi cu dl. George Ivașcu și apoi cu dl. Daniel Breaz. Cel puțin deocamdată, diligențele noastre nu au fost acceptate, însă vă promit că nu vom abandona lupta. Gazetarii sportivi au și ei dreptul la o indemnizație de merit pentru munca lor, respectiv 50 la sută din pensia pe care o primesc de la stat, așa cum primesc deja ceilalți gazetari.

În luna noiembrie, președintele APS a participat la Tg. Mureș la simpozionul „Sportivi mureșeni la Jocurile Olimpice”, organizat din inițiativa colegului nostru Aurel Rațiu și cu sprijinul Consiliului local al municipiului. De asemenea, președintele a reprezentat asociația la evenimentul „Pădurea olimpică”, organizat de COSR, prin care o sută de campioni olimpici și mondiali au plantat o sută de puieți de brad în curtea Muzeului Satului, marcând aniversarea a 100 de ani de la crearea României moderne.
Ajungând la anul în curs, este de remarcat participarea unor gazetari sportivi din România la concursul organizat de AIPS pe plan mondial, adevărat „Oscar” al jurnalismului sportiv internațional. Având opt categorii de premii, AIPS Media Awards a înregistrat 1.273 de realizări gazetărești din 119 țări ale lumii, de pe toate continentele. Festivitatea de premiere a avut loc la fastuosul hotel Beau Rivage Palace din Lausanne și a fost transmis live prin Internet. România a fost foarte bine reprezentată la acest concurs, ocupând locul 3 la categoria „Best column” (adică Editorial) prin Dumitru Graur, locul 7 la categoria „Web-Blog” prin Lucian Oprea și alte două locuri fruntașe la categoria „Best colour piece”, prin Andreea Giuclea („Decât o revistă”) și prin Cristian Vlad (Digi Sport). Îi invit pe această cale pe toți jurnaliștii sportivi de la noi să participe la cea de-a doua ediție a acestui concurs, primele înscrieri urmînd să se facă în luna august.

Ca urmare a poziției ocupate de președintele APS în Comitetul Executiv al AIPS Europe, am putut înscrie doi tineri gazetari români în programul „Young Reporters”, inițiat și sponsorizat de AIPS. Astfel, Denis Șchiopu a fost selecționat și a participat, între 14 și 28 martie, la competiția Special Olympics World Games, la Abu Dhabi (după ce tot el fusese în 2017 la Innsbruck, pentru aceeași competiție, ediția de iarnă), iar în luna iunie Mihai Dolinschi va fi prezent la turneul final al Campionatului European de fotbal U21, în Italia și San Marino. Acești tineri sunt ghidați în meseria lor, primesc sfaturi și sunt obligați să producă diferite materiale de presă, experiența pe care o capătă cu acest prilej marcându-le fără îndoială întreaga viață profesională.

În fine, dar nu în ultimul rând, aș vrea să remarc încă o dată performanța APS de a reuși să continue activitatea revistei lunare Sport în România, ajunsă în acest moment la cel de-al 67-lea număr, ceea ce înseamnă mai mult de 5 ani de existenţă. Este fără îndoială o adevărată performanţă, aceea de a ţine în viaţă o asemenea publicaţie de „cultură şi educaţie sportivă”, într-un timp în care legea o fac tabloidele şi mediul online. Voi menţiona că în continuare buna funcţionare a asociaţiei noastre este dependentă de încasările financiare primite din vânzarea revistei, neexistând alte surse regulate de venit în afară de cotizaţii.

x x x

În ce priveşte strict activitatea economică, ea a constat, așa cum spuneam, în continuarea editării revistei „Sport în România”, care a înregistrat un profit brut de 43.470 lei. La capitolul cotizaţii, APS a înregistrat venituri de 50.420 lei pentru anul 2018, reprezentând plata încasată de la un număr de peste 250 membri.
Totalul veniturilor realizate a fost de 308.429 lei, din care 251.392 au provenit din activitatea economică, iar valoarea cheltuielilor a fost de 292.835 lei. Totalul profitului net al asociației pentru anul 2018 a fost de 8.796 lei. De menționat că avem în momentul de față și un număr de 110 membri care posedă calitatea de membru al Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS), plătind cotizație în consecință.
Stimați colegi,
V-am prezentat principalele date ale activității noastre pe anul care a trecut. Cu speranța că am întrunit încă o dată sufragiile membrilor asociației, vă rog în încheiere să aprobați raportul de activitate a APSR și a președintelui său pe anul 2018.
Vă mulțumesc.

Dumitru Graur,
Președinte APS