Raportul președintelui pe anul 2022

Dumitru Graur

Anul care a trecut a însemnat cel de-al 95-lea din istoria aproape seculară a asociației noastre, înființată după cum se știe în anul 1927.
La începutul anului APS a dat publicității clasamentul celor mai buni sportivi ai anului precedent, anul Olimpiadei de la Tokyo, ierarhie preluată de majoritatea publicațiilor și agențiilor de presă de la noi. Acest clasament a fost următorul: 1. Simona Radiș și Ancuța Bodnar (canotaj); 2. Anamaria Popescu (scrimă); 3. Ciprian Tudosă și Marius Cosmiuc (canotaj); 4. Mihaiță Țigănescu, Mugurel Senciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari (canotaj); 5. Robert Glință (înot); 6. Eduard Novak (ciclism paralimpic); 7. David Popovici (înot); 8. Horia Tecău (tenis); 9. Beatrice Ana (lupte); 10. Adrian Șulcă (judo). Ne bucură faptul că stabilirea clasamentului celor mai buni sportivi de către APS a devenit tradițională, sporind în felul acesta prestigiul asociației.
Tot la începutul anului trecut asociația a demarcat acțiunea de reînnoire a legitimaților APS pentru perioada 2022-2023. În acest moment asociația noastră are un număr de 252 de membri activi, dintre care 138 au și legitimație internațională AIPS.
La 1 martie președintele APS a participat la o întâlnire pe Zoom organizată de Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS), alături de reprezentanții majorității asociațiilor naționale din Europa, în care s-au discutat probleme curente ale activității, inclusiv atitudinea pe care organizația urma să o aibă față de războiul din Ucraina. S-a decis atunci ca reprezentanților Rusiei și Belarusului să li se ceară să se retragă din Comitetul Executiv al AIPS.

În 9 aprilie au fost decernate Premiile APS, o altă inițiativă care a devenit tradițională în ultimii ani. Au fost declarați câștigători ai diferitelor categorii de premii, după cum urmează:
Radio, Premiul „Ion Ghițulescu”: Adrian Fetecău (Radio România Actualități); Emisiune TV, Premiul „Emanuel Valeriu”: „Prietenii lui Ovidiu” (Ovidiu Ioanițoaia – Gsp); Comentariu TV, Premiul „Cristian Țopescu”: Bogdan Nevel (Eurosport); Presă scrisă, Premiul „Ion Cupen”: Justin Gafiuc (Playsport); Foto, Premiul „Petru Fuchs”: Valentin Macrea (sportpictures.eu); Blog sportiv, Premiul „Teodora Maftei”: Ovidiu Pețenghea (aimx.ro); Tânăr jurnalist, Premiul „Grigore Caracostea”: Alin Grigore (ProSport); Carte sportivă, Premiul „Ioan Chirilă”: Emil Hossu-Longin (pentru volumul „Air Majesty – Michael Jordan”); Premiul „Aurel Neagu”, pentru întreaga carieră: Radu Cosașu; Premiul Special APS: Cătălin Țepelin (pentru proiectul relansării digitale a Gazetei Sporturilor).

Tot în luna aprilie și-a făcut apariția numărul 100 al revistei „Sport în România”, editată de asociația noastră. Este o realizare remarcabilă, care aduce mereu suportul financiar necesar funcționării asociației. Acum suntem deja la numărul 112, iar în octombrie vom sărbători 10 ani de apariție neîntreruptă a acestei publicații de elită.
La data de 14 mai a fost organizată Adunarea Generală ordinară a APS pentru anul 2022, prin intermediul platformei Zoom. Au participat 40 de gazetari din București și din țară.
În 12 iunie au fost decernate Premiile AIPS („AIPS Media Awards”), festivitate la care am fost reprezentați de dl. Emanuel Fântâneanu, membru al Comitetului Executiv al AIPS.
În 2 iulie, APS a sărbătorit, împreună cu toate celelalte 180 de asociații naționale afiliate la AIPS, Ziua internațională a jurnalistului sportiv.
Președintele APS a participat la cel de-al 84-lea Congres al AIPS, care a avut loc la Roma, între 3 și 6 octombrie 2022. Cu această ocazie, președintele Gianni Merlo a fost reales în funcție pentru următorii 4 ani de mandat. Au luat parte reprezentanți ai asociațiilor naționale de pe toate continentele. S-a decis cu această ocazie ca următorul congres (al 85-lea) să aibă loc la Seul, în mai 2023.

În luna noiembrie, Asociația Presei Sportive a semnat în memorandum de colaborare cu Pakistan Sport Writers Federation, reprezentată de dl. Amjad Aziz Malik, prin care cele două organizații se angajau să se sprijine reciproc pentru promovarea și protejarea gazetăriei sportive. Protocolul a fost semnat cu ajutorul dlui. Emanuel Fântâneanu, membru al Comitetului Executiv al AIPS, prezent pentru câteva zile la Islamabad.
Pe întreaga perioadă a anului trecut, APS a contribuit la procesul de acreditare a gazetarilor români la JO de la Paris 2024, ca și la Jocurile Europene, care se vor desfășura anul acesta, la Cracovia, în Polonia. La insistențele noastre, COSR a cerut și a obținut de la Comitetul Internațional Olimpic suplimentarea acreditărilor acordate României pentru gazetarii de presă scrisă și fotografi.

La sfârșitul anului trecut și la începutul celui actual, Consiliul APS a contribuit în mod substanțial la organizarea primei ediții a Galei Sportivul Anului, organizată de Ministerul Sportului la Opera Română, în ianuarie. Practic, în urma unui protocol semnat între cele două instituții de domnii Eduard Novak – ministrul Sportului, respectiv Dumitru Graur – președintele APS, asociației noastre i-a revenit rolul de a stabili clasamentele finale pentru fiecare dintre cele 14 categorii de premii. Aceste ierarhii, votate de membrii asociației, au stat la baza premierilor efectuate de Ministerul Sportului, lucru care a contribuit de asemenea la creșterea prestigiului organizației noastre.

În fine, dar nu în ultimul rând, așa cum am menționat anterior, asociația a continuat editarea revistei proprii, „Sport în România”, ajunsă acum la cea de-a 112-a ediții, lucru care a contribuit decisiv în echilibrarea balanței financiare a APS. Astfel, din punct de vedere economic, asociația a realizat în anul 2022 un profit brut în suma de 83.367 lei, reprezentând beneficiile aduse de editarea revistei ,,Sport în România”. De reținut că din activitatea propriu-zisă a APS a rezultat o neacoperire de 56.050 lei. Astfel, în final există un profit brut în sumă de 27.317 lei, din care s-a scăzut impozitul pe profit pentru activitatea economica de 13.369 lei, totalul profitului net fiind de 13.948 lei. Cel mai important lucru este ca ne-am acoperit integral, și în acest an, cheltuielile și putem merge mai departe cu activitatea asociației.

PREȘEDINTE,
Dumitru Graur