Victoria inimii

bologa-copertaAlex Bologa a cucerit aurul la Campionatul European de Judo pentru Nevăzători, la aproape un an după ce obţinuse prima sa medalie importantă, urcând pe podium la Jocurile Paralimpice

Cristian Vlad

An superb pentru Alexandru Bologa, care confirmă că este printre cei mai în formă judoka din ţara noastră: la mai puţin de 12 luni după ce urca pe podium la Jocurile Paralimpice, a câştigat medalia de aur la Campionatul European pentru Nevăzători, de la Walsall, la categoria -60 kg. Sportivul tricolor l-a învins în finală prin ippon pe ibericul Ibanez Banon, iar bucuria a fost cu atât mai mare, cu cât îi lipsea această medalie dintr-un palmares care devine tot mai consistent. Alexandru Florin Bologa fusese anterior vicecampion european la juniori şi laureat cu bronz la Jocurile Paralimpice de vară din 2016, iar povestea sa reprezintă un model demn de urmat chiar şi pentru sportivii fără asemenea dizabilităţi.

Lecţie de viaţă

Alexandru a rămas fără vedere complet la vârsta la care alţi copii pornesc spre şcoală, fiind nevoit să se acomodeze “din mers”. În timpul sarcinii, mama sa fusese infectată cu un microb, iar acesta l-a afectat treptat pe Alex: la vârsta de 7 ani, copilul şi-a pierdut vederea definitiv, chiar dacă a făcut o operaţie în Belgia. În ciuda problemei majore, campionul vede partea pozitivă: “Având probleme din fragedă copilărie, a trebuit să învăţ să mă descurc. M-am obişnuit de mic, spre deosebire de alte persoane pentru care acest deficit apare la o vârstă mai înaintată, fiind greu să se adapteze la o lume cu totul nouă“. Bologa nu a fost doborât nici de faptul că părinţii săi au plecat să muncească în străinătate, rămânând pe cont propriu la Cluj Napoca. Şi-a văzut de şcoală, dar şi de sport, iar rezultatele îi fac cinste: student la două facultăţi, el are acum şi vitrina plină de medalii la judo.

Surpriza de la Rio

gusaAntrenat de Geanina Andreica şi Tamas Gergely, clujeanul a bifat primul succes major, la seniori, în urmă cu aproape un an, obţinând unica medalie pentru delegaţia României la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro, bronz la categoria 60 kg. Alex Bologa l-a învins în meciul decisiv pe uruguayanul Henry Borges, prin ippon, după câteva zeci de secunde, iar pe traseul spre podium obţinuse încă o victorie “mare”: în sferturi a câştigat în faţa algerianului Mouloud Noura, campion mondial şi fost medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice din 2008. Acum, puştiul tricolor l-a învins fără drept de apel pe spaniolul Ibanez Banon, în finala Campionatului European, confirmând că devine o certitudine pentru acest sport. ”Este o recompensă morală incredibilă pentru noi, iar pentru judo-ul românesc e foarte importantă. Noi îi încurajăm pe sportivii cu dizabilităţi să încerce acest sport, fiind o şansă de salvare pentru ei. Alex este un exemplu şi suntem fericiţi că ne-a adus această emoţie”, a declarat antrenoarea sa, Geanina Andreica, prin ale cărei “mâini” a trecut, în urmă cu ani buni, şi Alina Dumitru.

Laude de la maestru

Printre cei care s-au declarat uimiţi de ascensiunea fulminantă a tânărului clujean se numără şi Florin Bercean, unul dintre cei mai titraţi antrenori din acest sport în ţara noastră. ”În ultima perioadă a avut un progres uriaş, mai ales că acum câţiva ani nici nu se apucase de judo. Fiind nevăzător, trebuie apreciat că a bătut orice barieră, suntem fericiţi pentru el. Medaliile contează, poate, mai puţin, atunci când vedem ce exemplu oferă Alex Bologa pentru toţi tinerii noştri”, a spus Florin Bercean, cel care l-a observat şi ajutat în pregătiri la Cluj-Napoca pe Alex Bologa, în baza colaborării sale, de mai mult timp, cu antrenoarea Geanina Andreica. De altfel, la pregătiri nu există un tratament special pentru sportivii cu dizabilităţi, iar acest lucru îi întăreşte şi mai mult. Antrenamentele sunt identice cu cele ale sportivilor care văd, doar regulile în competiţii fiind parţial diferite: arbitrii îi preiau pe cei doi sportivi la marginea suprafeţei de luptă, îi conduc pe tatami, îi pregătesc pentru luptă, iar apoi duelurile au loc după regulile clasice din judo.

2012 a fost anul în care Alexandru Bologa s-a apucat de judo, după organizarea unei selecţii pentru nevăzători, organizată de antrenorii de la clubul Universitatea CSM Cluj. Actualul campion european făcuse înot, iar calităţile deja dezvoltate prin sport l-au ajutat să ajungă rapid printre concurenţii importanţi pe plan mondial la categoria sa.

bologa-citat