Campionul mondial vine din Piteşti

eduard-serban-copertaEduard Şerban (17 ani) a cucerit titlul mondial de cadeţi la categoria 90 de kilograme, performanţă neatinsă în judo-ul masculin de 23 de ani

Alexandru Enciu

România are un nou campion mondial la judo! Un piteştean în vârstă de 17 ani, Eduard Şerban, a cucerit în luna august medalia de aur la Campionatele Mondiale de cadeţi de la Santiago de Chile, după un traseu de excepţie, finalizat printr-o spectaculoasă victorie prin ippon în faţa unui sportiv japonez. Nu se putea o încununare mai perfectă a acestui succes.
Cozmin Guşă, preşedintele Federaţiei Române de Judo: ”Este o performanţă excepţională atât pentru judo, dar şi pentru sportul românesc, o performanţă pe care am tot aşteptat-o, iar având în vedere condiţiile de pregătire şi potenţialul în ansamblu al sportului românesc, este o performanţă neaşteptată. În judo, România se luptă cu state ca Brazilia, de exemplu, ţară unde baza de selecţie este de 1 milion de judoka, sau Franţa unde sunt 700.000 de judoka. De aceea este mai valoroasă o astfel de performanţă când se întâmplă”. Spre comparaţie, în România, sunt doar 3.500 de judoka.
”Este cu atât mai meritoasă această victorie cu cât vine în faţa unui sportiv din Japonia, ţara care a inventat judo-ul şi care se pregăteşte pentru Olimpiada din 2020. Eduard Şerban are toate meritele, este un copil modest care s-a pregătit la Piteşti, antrenorul Valentin Ioniţă i-a dat indicaţii extrem de importante, în special în finală. Ultimele două meciuri, semifinala şi finala, au fost foarte echilibrate”, a mai punctat Cozmin Guşă.
Judoul masculin românesc nu mai cucerise o medalie mondială de aur de 23 de ani. Ultimul titlu a fost adus de Alexandru Lungu la juniori, în 1994. La feminin, Alina Dumitru (2000) şi Carmen Bogdan (2002) sunt ultimele campioane mondiale ale judoului, ambele la categoria de vârste juniori.
Revista ”Sport în România” a stat de vorbă atât cu eroul de la Santiago, cât şi cu antrenorii săi, pentru a creiona atât povestea medaliei de aur, cât şi portretul unui sportiv care se anunţă deja ca o mare promisiune olimpică a sportului românesc.

”Decizie bună, i-am schimbat categoria”

Eduard Şerban este legitimat la CSM Piteşti şi a fost descoperit de antrenorul Cornel Pălărie. De trei ani, face parte din Centrul Naţional Olimpic de Pregătire a Juniorilor (CNOPJ) de la Piteşti, unde se pregăteşte cu Emilian Rabolu, Marian Teleşman şi Valentin Ioniţă. Cel din urmă îi este antrenor şi la club şi i-a fost alături şi la Mondialele de la Santiago.
Profesorul Emilian Rabolu, unul dintre cei mai apreciaţi practicieni ai judoului românesc, povesteşte: ”Edi este un produs sută la sută al judoului piteştean, care a dat de-a lungul timpului o mulţime de campioni. De trei ani este component al CNOPJ Piteşti, dar cele mai bune performanţe le-a obţinut anul acesta. Consider că explozia sa a avut la bază o decizie bună pe care am luat-o. Anul trecut i-am schimbat categoria. El făcea 81 de kilograme, dar cu slăbire. Nu foarte multă, dar îndeajuns. Efortul de a intra în categorie îl epuiza, îl storcea de energie. Am decis să-l urcăm la 90 de kilograme, iar rezultatele s-au făcut simţite imediat. A câştigat două Cupe ale Europei, la Zagreb şi la Ploieşti, a luat medalie de bronz la Jocurile Olimpice ale Tineretului European de la Gyor şi acum titlul mondial”.

”Este un tânăr talentat, dar un pic rebel”

Emilian Rabolu a lucrat în ultimele două decenii cu toţi sportivii de top pe care i-a avut România. Este un antrenor care ştie reţeta construcţiei unui campion, iar lui Eduard Şerban îi prevede un viitor frumos. ”Are calităţi deosebite. Îl caracterizează forţa combinată cu tehnica, face procedee atât pe dreapta, cât şi pe stânga. Pentru un sportiv de 17 ani este destul de complet. Face o apărare agresivă la atacurile adversarului, în special la cele de secerare, iar cu un astfel de procedeu l-a învins prin ippon pe japonezul din finala mondială. Dacă ar fi să-l compar cu vreun sportiv consacrat, aş spune că are ceva din Nicolae Ivan, un judoka crescut de asemenea la şcoala piteşteană, din Adi Croitoru şi din Alexandru Ciupe”, detaliază profesorul piteştean, antrenor coordonator la CNOPJ Piteşti şi, posibil, viitorul antrenor federal al FR de Judo.
Emilian Rabolu crede că medalia de aur de acum îi deschide lui Eduard Şerban perspectiva unei cariere de excepţie. ”Poate ajunge sus, dacă va continua să respecte judoul şi regulile sale. Edi este un copil un pic mai rebel, un copil cu personalitate. Dar ca antrenor trebuie să ştii că un sportiv de mare perspectivă are nevoie şi de timp de relaxare, şi de timp în care să fie rebel. Medalia de aur de la Santiago este rodul unei lungi perioade de pregătire. L-am antrenat special pentru această competiţie în utimele luni, iar la Mondiale a fost condus bine de pe margine de Valentin Ioniţă. Am decis că este mai bine să fie însoţit de antrenorul lui de la club, nu de antrenorul principal de la lot, pentru că îl ştie mai bine, iar între ei este o relaţie elev-antrenor foarte bună. Cred că poate ajunge la Jocurile Olimpice de la Tokio, pentru că performanţa nu se mai raporteză la vârstă”, a încheiat Emilian Rabolu.

Dezamăgit de Europene. ”Finii” lui – pe podium

Povestea evoluţiei de la Santiago o detaliază antrenorul Valentin Ioniţă (36 de ani). ”Şi la cadeţi există un Ranking List european, care stabileşte capii de serie. De pildă primii patru nu se pot întâlni între ei decât în semifinale. Înainte de Mondiale, Şerban era pe locul 5, dar venea după un Campionat European de cadeţi în care nu a urcat pe podium. Un European desfăşurat la Kaunas, în Lituania, de unde a plecat dezamăgit. Edi a pierdut discutabil la un rus şi a fost nevoit să vadă cum urcă pe podiumul de premiere sportivi pe care i-a învins. Cu italianul Enrico Bergamelli, campionul european, s-a întâlnit de două ori şi de fiecare dată l-a învins. Cu vicecampionul european, georgianul Bekauri, scorul era 1-1. După Europene a venit Festivalul Olimpic al Tineretului European, unde a cucerit bronzul. Aurul l-a luat Bekauri, iar argintul un slovac, cu care s-a întâlnit în primul tur la Mondiale. Vreau să punctez faptul că sunt 5-6 sportivi de valori apropiate la categoria lui. Cine prinde o zi mai bună, cine îşi stăpâneşte mai bine emoţiile şi este condus mai bine, acela câştigă. La Santiago, vârful de formă a fost atins de Şerban”.

Pe japonez l-a învins la Golden score

cu-japonezulÎn primul tur la Mondiale, Şerban a trecut de Denis Turak (Slovacia) – argintul de la FOTE. A urmat un mexican, despre care nu ştia nimic. ”Astfel de meciuri sunt imprevizibile, deci grele. Dar Şerban a câştigat prin ippon. A urmat campionul european Bergamelli şi a treia victorie asupra lui. În semifinale a venit canadianul Kendrick, iar în finală, japonezul Kenshin Mori. Finala a fost decisă de asemenea prin ippon, la Golden score. A fost o trăire frumoasă şi o descătuşare puternică, pentru că Edi intrase în prelungiri cu două avertismente. Trebuia să puncteze, altfel era aproape imposibil să câştige”, povesteşte antrenorul piteştean.
Valentin Ioniţă creionează aceeaşi personalitate puternică a elevului său, la fel ca şi Emilian Rabolu. ”Este un copil cu personalitate, nu e uşor de lucrat cu el. Vom încerca să-l ţinem cu picioarele pe pământ după acest succes şi să continue să se dezvolte pe toate palierele. Judoul este un sport extrem de complex, trebuie să ai o armă pentru fiecare adversar. Edi mai are multe lucruri de pus la punct. Nu vrem să forţăm lucrurile, obiectivele lui următoare vor fi competiţiile de juniori”, încheie Valentin Ioniţă.

Edi Şerban: ”Ştiu că depinde numai de mine”

Eduard Şerban îşi trăieşte momentul de glorie. Este un tânăr ca toţi cei din generaţia sa, doar că este… campion mondial. ”Am început judoul în 2010, pe când aveam 10 ani. De ce m-am dus la judo? Pentru că toţi prietenii mei practicau acest sport. La 10 ani aveam deja 55 de kilograme, iar primele meciuri oficiale au venit la numai şase luni după ce am îmbrăcat chimonoul”, povesteşte tânărul sportiv piteştean.
Rezultatul care i-a deschis apetitul pentru performanţă a fost titlul naţional cucerit la U13, la categoria 55 de kilograme, în anul 2012. Competiţia a avut loc la Suceava, iar Edi şi-a fixat din acel moment câte un obiectiv, un punct pe care să-l depăşească. Anii au trecut şi a urcat de la o categorie la alta, 66 kg, 73 kg, 81 kg şi acum 90 kg. Care a fost momentul crucial pentru acest an? ”După Revelion am mers într-un cantonament de pregătire, unde am acumulat foarte mult. Am dorit să fiu pregătit pentru Cupele europene, criteriile de calificare pentru Mondiale. Apoi, am început să capăt încredere de la un rezultat la altul. Pentru cadeţi, consider că am şi forţă, şi tehnică, însă pentru ceea ce-mi propun în continuare mai am de acumulat”, declară sportivul.
Elev în clasa a XI-a la Piteşti, Eduard Şerban visează la o carieră în judo. Vrea să urmeze o facultate de sport, se gândeşte la viitoarele competiţii mondiale şi, de ce nu, olimpice. ”Ştiu că depinde numai de mine. Nu sunt nici cel mai cuminte, nici cel mai rebel adolescent. Munca e muncă, distracţia e distracţie. Ştiu să separ lucrurile, la fel cum ştiu că un titlu mondial la cadeţi nu înseamnă mult fără o continuare pe măsură”, a mai punctat, realist, campionul mondial.

podium