La 15 ani şi 9 luni, românul Filip Cristian Jianu a devenit cel mai tânăr jucător din clasamentul mondial profesionist ATP. Susţinut de o companie internaţională, adolescentul blond are toate şansele să-şi împlinească visul: Top 10 mondial
Alexandru Enciu
A fost vedetă înainte de a merge la şcoală. La 4 ani şi jumătate a apărut într-o reclamă tv care a rămas celebră prin replica „Zboară puiule, zboară!”. Povestea reclamei este extrem de drăguţă. La casting a fost selectat un grup de copii mai mari de vârstă, dar regizorul, un olandez, l-a ochit imediat pe micuţul cu părul blond şi ochi albaştri, care se afla acolo întâmplător. Au urmat filmări de noapte şi o prestaţie mult peste niveul vârstei. Atunci a câştigat primii bani din carieră.
Anii au trecut, iar „puiuţul” de atunci s-a transformat într-un pui de vultur. Adolescentul a prins aripi puternice şi vrea să zboare sus. Îi plac provocările, se hrăneşte cu victorii şi vise frumoase, dar mai presus de orice a ajuns, la 15 ani şi 9 luni, cel mai tânăr jucător din clasamentul mondial al tenisului profesionist, conform ierarhiei ATP din luna iulie 2017. Numele lui: Filip Cristian Jianu.
Carieră vegheată de gigantul IMG
Tenisul românesc nu a dus niciodată lipsă de talente la nivelul tinerei generaţii. Medaliile obţinute la Europenele de junori, la Orange Bowl, la „Petit As” sau prin alte turnee juvenile nu au fost însă trambulinele necesare şi aşteptate către tenisul mare. Mulţi jucători şi jucătoare s-au pierdut pe drum, în principal din lipsă de susţinere. Nu este însă cazul lui Filip Jianu, un jucător ce are toate premisele pentru a-şi îndeplini visul, acela de a ajunge între primii 10 jucători din lume. Are un partener tehnic pentru echipament, are unul pentru rachetele de joc. Din umbră îl veghează una dintre cele mai mari companii de management din lume în materie de tenis, IMG, care îl aşteaptă să facă pasul către Pro’s. Până atunci i-a facilitat tânârului jucător român o bursă de trei ani la IMG Bollettieri Tennis Academy din SUA. Pe lângă aceste plase de siguranţă, Filip mai beneficiază de un suport fantastic: o companie internaţională din România i-a oferit un contract pe viaţă, prin care i se asigură tot ce e legat de tenis: antrenor, pregătire, participare la turnee etc. Linişte, serveşte Filip!
A început în joacă, la grădiniţă
La nici 16 ani, CV-ul lui Filip Jianu arată ca un răboj înţesat cu fapte bune, şase pagini pline de activitatate profesională rodnică. A început tenisul în joacă, pe când era la grădiniţa Kids Club din centrul Bucureştiului, situată undeva pe Kiseleff. În paralel a făcut şi înot, dar la 7-8 ani a rămas cu racheta. „Primul meu antrenor: Valentin Mitrea, la TC Cris”, este prima însemnare din CV-ul tânărului jucător, singura din 2008. Anul următor, de asemenea o singură frază: „Am continuat să-mi îmbunătăţesc abilităţile tehnice şi fizice”. În 2010 s-a transferat la Dinamo – antrenor Diane Samungi, şi au început să apară primele podiumuri.
Până la 13 ani, câştigase tot ce se putea câştiga la categoria lui de vârstă, titluri naţionale, cupe, trofee. Anul 2014 l-a încheiat pe locul numărul 1 în clasamentul FR de Tenis la categoria de vârstă 14 ani, după o avalanşă de turnee în ţară şi în străinătate.
În tenis, există două praguri importante la nivel de juniori. Primul este la 14 ani, al doilea la 16-17 ani. Filip l-a depăşit pe primul din elan, cu evoluţii solide. Acum se pregăteşte să-l sară şi pe al doilea, la fel de natural. Dacă va ieşi întărit şi din acest prag, viitorul lui în tenis va curge mult mai lin.
În 2015, la 14 ani, Filip Jianu a avut prima explozie: vicecampion european U14 la simplu, la Plzen (Cehia), primul turneu ITF din carieră jucat – grad 5 (sferturi de finală, Bucureşti), dar şi o mulţime de locuri 1 şi 2 la turnee Tenis Europe 14. Nu s-a mulţumit însă cu atât, a îndrăznit să atace şi turneele de 16 ani, experienţă ce i-a adus două podiumuri, la Constanţa şi în Luxemburg.
Performanţa de la Europene i-a adus şi bursa de la IMG Bollettieri Academy. Până la 18 ani, Filip are ocazia să facă stagii de pregătire în Florida, pe aceleaşi terenuri bătătorite de mingile schimbate de Agassi, Serena Williams şi toţi greii tenisului mondial. În mod obişnuit, un abonament anual la „Bollettieri” costă în jur de 80.000 de dolari. Filip se antrenează gratis, pentru că un ochi profesionist a văzut în el un viitor mare campion.
Pariul directorului de la APS Holding
Poarta performanţei, larg deschisă în 2015, i-a adus şi contractul care îi poate asigura cariera. Victor Angelescu, un mare iubitor de tenis, Director General pe România al APS Holding, o companie internaţională care activează în zona de investiţii imobiliare şi pe pieţele financiare, a decis să investească în doi juniori din tenisul românesc, o fată şi un băiat. „Eu sunt pasionat de tenis, joc şi eu, la nivel amator, şi acum mai bine un an am făcut un pariu simplu cu antrenorul şi prietenul meu, aleg doi jucători de până în 14 ani, le ofer ce le trebuie, şi sunt convins că până pe la 20-22 de ani vor ajunge între primii 30 de jucători ai lumii. Sincer, eu îmi doresc, la băieţi, ca jucătorul meu să fie mai bine clasat decât Andrei Pavel, singurul român care a intrat în Top 20 de la Ilie Năstase încoace, iar la fete, etalonul meu este Simona Halep. Vreau ca şi ea să fie acolo, sus-sus de tot”, declara Victor Angelescu pentru frt.ro. Cei doi copii aleşi: Filip Jianu şi Smaranda Corneanu.
Staff personal de Top 10
Ce înseamnă aceste contracte? Explică Victor Angelescu: „ Este vorba despre un contract de sponsorizare, făcut pe toată durata carierei lor. În momentul în care am semnat eu m-am obligat să achit totul, de la un antrenor particular până la ultima minge pe care o consumă. Apoi am stabilit un buget, pe care îl discutăm la începutul fiecărui an – este un buget realist, pe care îl putem depăşi doar cu motiv întemeiat. Înainte de a semna am avut şi câteva cerinţe obligatorii şi sunt un norocos, pentru că am dat peste nişte părinţi deschişi la minte care îşi iubesc copiii, dar ştiu şi ce trebuie să facă dacă vor să-i ajute. Astfel, prima condiţie a fost ca ei să aibă antrenor personal, unul care să meargă cu ei la turnee, şi să îi antreneze numai pe ei. Apoi, a doua condiţie a fost să aibă un Life Coach – eu nu-l numesc psiholog, pentru că în România toată lumea fuge de psiholog şi dacă tu te duci, zice că eşti nebun – plus că este o persoană care să te sfătuiască nu numai în tenis, ci şi în viaţa de zi cu zi. De unde şi denumirea de Life Coach. Sună mai aproape de adevărata lui menire. Apoi, să aibă un preparator fizic, dacă nu unul personal, măcar să lucreze tot timpul cu acelaşi şi un nutriţionist. Practic, să aibă acelaşi tip de echipă pe care îl are un jucător de Top 10”.
Primele puncte ATP – la Curtea de Argeş
Filip şi-a continuat ascensiunea în 2016 şi 2017, în paralel cu îmbunătăţirea pregătirii fizice şi a diversificării planului tehnico-tactic. În CV-ul său au început să apară victoriile în turnee ITF, mai întâi cele de gradul 5, dar pe listă s-a adăugat un succes rar pentru un jucător de 15 ani şi câteva luni: locul 1 la simplu în turneul ITF grad 2 „Plovdiv Cup 2017”, Bulgaria. O competiţie în care toţi jucătorii acceptaţi pe tablou erau clasaţi între primii 200 ITF. A venit şi primul turneu de seniori jucat – locul 2 la simplu în „Trofeul Tennis Revolution – Bucureşti”, dar şi primele puncte ATP. Performanţa care va rămâne ca reper de suflet în cariera lui Filip a fost consemnată la Turneul Futures de 15.000 de dolari de la Curtea de Argeş, desfăşurat la finele lunii iunie. Filip a ajuns până în sferturile de finală, după ce a depăşit în turul 2 un italian de 27 de ani, Claudio Fortuna, clasat pe 530 ATP. Cele două puncte câştigate la Curtea de Argeş i-au permis să devină cel mai tânăr jucător în lume, clasat ATP, în luna iulie!
„Obiectivul meu: să câştig turnee de Grand Slam”
Filip Jianu va împlini 16 ani în luna septembrie, dar deja calcă apăsat peste al doilea prag important din cariera unui tânăr jucător de tenis. La 16-17 ani, va căuta provocări tot mai sus, pentru nivelul vârstei sale. Bine consiliat, cu o echipă puternică în jurul său, Filip Jianu are toate şansele să-şi împlinească visul, dacă paşii pe care-i va face în continuare vor fi cei corecţi şi nu vor căuta să sară prea repede etapele. Un vis care se conturează neechivoc, din primele rânduri ale CV-ului său: „Obiectivul meu este să devin un jucător profesionist de tenis de câmp, să câştig turnee de Grand Slam, Top 10 ATP”.
Linişte, serveşte Filip!