Tenis de masă | Prim test la Tokio

Echipa feminină de tenis de masă a României a ajuns în sferturile Cupei Mondiale, primul “examen japonez” înaintea Jocurilor Olimpice.

Cu mai puţin de un an înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokio, fetele din naţionala de tenis de masă a României au mers deja în Japonia, unde au participat la ultima competiţie importantă din 2019, Cupa Mondială. „Ne doream foarte mult să urcăm pe podium, toate ne consideram pregătite. Ar fi fost frumos să luăm o medalie, am fi terminat anul foarte frumos, pentru că la toate categoriile au existat, oricum, rezultate extraordinare. A fost important să avem, înainte de Jocurile Olimpice, un concurs în Tokio, să ne pregătim și să știm cum sare mingea, această Cupă Mondială fiind un test foarte util pentru noi”, a povestit Bernadette Szocs, campioana europeană din septembrie, de la Nantes.

Greu cu asiaticele!

Campioanele europene vor să obțină anul viitor prima medalie olimpică din istoria tenisului de masă românesc, însă bătălia cu rivalele din Asia se anunţă foarte dură. La Cupa Mondială, singura victorie din Grupa C a fost cu reprezentativa statului Vanuatu, scor 3-0. Elizabeta Samara şi Daniela Monteiro Dodean au trecut la dublu de cuplul Stephanie Qwea/Anolyn Lulu cu 3-0 (11-4, 11-3, 11-2), în timp ce la simplu, Bernadette Szocs a învins-o pe Priscilla Tommy cu 3-0 (11-3, 11-2, 11-5). La rândul său, Daniela Dodean a dispus de Anolyn Lulu cu 3-0 (11-3, 11-5, 11-3). În schimb, tricolorele au cedat în meciul cu naţionala din Taiwan, scor 1-3. România a terminat, astfel, pe locul al doilea în Grupa C, cu 3 puncte, după Taiwan, 4 puncte, şi urmată de Vanuatu, 2 puncte. În sferturi, naţionala noastră a fost învinsă de echipa Japoniei cu 3-0, însă după meciuri foarte echilibrate, care dau speranţe pentru Jocurile Olimpice de anul viitor. Elizabeta Samara şi Daniela Monteiro Dodean au câştigat primul set, dar au fost învinse la dublu de perechea Miu Hirano/Kasumi Ishikawa, scor 3-1 (7-11, 13-11, 11-5, 11-5). La simplu, Mima Ito a trecut de Bernadette Szocs, 3-0 (12-10, 11-7, 11-6), iar Dana Dodean a fost învinsă de Kasumi Ishikawa cu 3-2 (11-8, 11-13, 11-6, 10-12, 11-6).

Pregătiri pe termen lung

Chiar dacă obiectivul imediat îl reprezintă o medalie la Jocurile Olimpice de la Tokio, fetele din naţionala de tenis de masă au o strategie şi pentru următorii ani, incluzând continuarea hegemoniei pe continent, cu ocazia EURO 2021, de la Cluj-Napoca. În Luxemburg, la sediul Federației Europene de Tenis de Masă, a avut loc, la începutul lunii, tragerea la sorți a grupelor din calificări, Elizabeta Samara, Adina Diaconu și Beatrice Romanescu participând la stabilirea urnelor. Deținătoare a titlului la feminin și gazdă a turneului final din 2021, România nu va juca în prima fază, nici la fete, nici la băieți, ambele echipe fiind calificate direct. „Va trebui să fim foarte atenți la fiecare duel, deoarece toată lumea vrea să ne învingă. Nu va fi ușor să ne menținem pe primul loc, dar este foarte plăcut”, a explicat Beatrice Romanescu.

Visul Elizei Samara

Cu șapte trofee europene în palmares, la simplu, dublu și cu echipa, Elizabeta Samara visează să cucerească o nouă medalie de aur în competiția continentală, de data aceasta chiar în România. „Sunt fericită că dețin atâtea titluri, nu am un anumit secret, poate doar acela că mi-am dorit foarte mult aceste rezultate. Acum țintesc încă un titlu european cu echipa și încă unul la simplu, am mare încredere când mă aflu alături de fete. Îmi place să evoluez acasă, pentru fani, pentru familie și prieteni. Va fi presiune, dar ne place să jucăm în aceste condiții”, a declarat Samara. Campioană europeană la tineret în proba de simplu și componentă a echipei naționale de senioare, Adina Diaconu așteaptă cu nerăbdare competiția de la Cluj Napoca. „Sunt fericită că fac parte din această reprezentativă, mă simt extraordinar. Îmi doresc să păstrez tradiția de la juniori și să câștig titlul și la echipa mare. Presiunea există la fiecare Campionat European. Faptul că vom juca acasă este un avantaj, pentru că vom avea suporterii alături. Vom încerca să luăm din energia publicului și să jucăm cât mai bine”, a spus Adina Diaconu.

5 titluri de campioană europeană la tenis de masă pe echipe, la feminin, a obținut România, în 1992, 2002, 2005, 2017 și 2019. Ultimul trofeu a venit în septembrie, la Nantes, unde Elizabeta Samara, Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro, Adina Diaconu și Irina Ciobanu au cucerit titlul european pentru a doua oară consecutiv.

Articol scris de Cristian Vlad