Maestrul armean s-a impus dramatic la etapa din cadrul Grand Chess Tour, după un baraj cu Serghei Karjakin.
Levon Aronian este marele câştigător al turneului de șah rapid și blitz de la București, din cadrul Grand Chess Tour, însă succesul a venit in extremis, jucând două runde de şah rapid cu Serghei Karjakin, în tie-breakuri. Marele maestru armean a avut 20 de puncte acumulate în cele cinci zile ale turneului, care a fost cel mai spectaculos și mai echilibrat din întregul circuit desfășurat de-a lungul acestui an. “Aş vrea să le mulţumesc organizatorilor, dar şi celor care au venit să ne urmărească. Au fost zile foarte obositoare, dar timpul a trecut repede şi extrem de plăcut, pentru că am simţit interesul din sală. Mulţumesc familiei şi, mai ales, soţiei mele. Mă bucur că această etapă a avut loc în România, o ţară de care sunt foarte ataşat, şi cu o tradiţie a şahului. Sper ca în viitor să mă întâlnesc în turnee cu copiii pe care i-am cunoscut aici, la jocurile demonstrative”, a declarat Aronian, în momentul când a primit trofeul. Finalistul competiției, Serghei Karjakin, a pornit cu 14 puncte, după trei zile de şah rapid şi una de blitz, şi a ajuns, după un adevărat tur de forță în ultima zi, la 20 de puncte.
Dramatism pe toate planurile
„Suntem mândri că am reuşit să aducem acest prestigios turneu aici, să punem România pe harta şahului internaţional. Vom face tot posibilul ca evenimentul să devină o tradiţie, iar în mai 2020 se va da din nou startul turneului Grand Chess Tour la Bucureşti”, au declarat organizatorii competiției, care a avut premii totale în valoare de 150.000 de dolari. În paralel cu etapa din Grand Chess Tour, a avut loc şi un turneu dedicat sportivilor de performanţă din ţara noastră, sub patronajul Federaţiei Române de Şah. Jucătorii români au evoluat de-a lungul celor 9 runde de şah-rapid şi 18 de blitz, iar valoarea premiilor la acest turneu naţional a însumat 15.000 dolari. La fel ca în cazul competiţiei internaţionale, şi prima ediţie Superchess Cup a adus o bătălie foarte dură pentru trofeu. Marele maestru Constantin Lupulescu s-a impus la limită în faţa lui Andrei Istrăţescu, având în plus doar 0,5 puncte! “Turneul a fost o experienţă extraordinară. Am văzut mulţi spectatori şi jurnalişti interesaţi, şahul românesc avea nevoie de aşa ceva, pentru a fi în atenţia oamenilor. Voi reveni şi la anul pentru a-mi apăra titlul”, a spus campionul Constantin Lupulescu.
Boris Becker, invitat de onoare
Deschiderea oficială a evenimentului desfăşurat sub egida Grand Chess Tour a avut un invitat de marcă, fostul campion din tenisul mondial, germanul Boris Becker. “Şahul se aseamănă mult cu tenisul, mereu am crezut asta. Ambele implică multă strategie şi putere de concentrare, în ambele situaţii eşti singur, faţă în faţă cu adversarul. De când mi-am încheiat cariera în tenis, am dedicat mai mult timp şahului, care a devenit o mare pasiune a mea”, a declarat Becker. Pe lângă valoarea substanţială a premiilor puse în joc, şahiştii au mai avut, în România, o miză importantă: punctele adunate sunt foarte importante în bătălia pentru finala GCT de la Londra, care va avea loc la începutul lunii decembrie.
Clasament final Rapid & Blitz București 2019
1. Aronian Levon – 20 puncte
2. Karjakin Serghei – 20 puncte
3. Anand Viswanathan – 19,5 puncte
4. Le Quang Liem – 19 puncte
5. Korobov Anton – 18,5 puncte
6. Artemiev Vladislav – 18 puncte
7. Giri Anish – 18 puncte
8. So Wesley – 16,5 puncte
9. Mamedyarov Shakhriyar – 16,5 puncte
10. Caruana Fabiano – 14 puncte
Clasament final Superchess Cup 2019
1. Lupulescu Constantin – 25,5 puncte
2. Istrăţescu Andrei – 25 puncte
3. Pârligras Mircea-Emilian – 24 puncte
4. Deac Bogdan-Daniel – 24 puncte
5. Miron Lucian-Costin – 19,5 puncte
6. Gavrilescu David – 18 puncte
7. David Alexandru-Vasile – 16,5 puncte
8. Georgescu Tiberiu-Marian – 12,5 puncte
9. Peptan Corina-Isabela – 10 puncte
10. Cosma Elena-Luminiţa – 5 puncte
31250 dolari este suma cu care a plecat acasă armeanul Aronian, campionul etapei de la București din Grand Chess Tour. Aceeaşi valoare a premiului a ajuns şi la ucraineanul Serghei Karjakin, care a jucat tie-breakul de departajare.
Respect pentru veterani!
Imediat după încheierea Rapid & Blitz Chess, în Bucureşti au început Campionatele Mondiale de şah pentru veterani, cu participarea a 366 de jucători din aproape 60 de ţări. Competiţia, desfășurată în perioada 12-24 noiembrie și având premii totale în valoare de aproape 50.000 de euro, a fost organizată pe pe patru secţiuni: masculin peste 50 de ani şi peste 65 de ani, feminin peste 50 de ani şi peste 65 de ani. La festivitatea de deschidere, după intonarea imnurilor României şi al Federaţiei Internaţionale, preşedintele FR Şah, Sorin Iacoban, a rostit un discurs, urmat de marele maestru internaţional Florin Gheorghiu, iar din partea FIDE au vorbit pentru participanți belgianul Jan Rooze, director pentru şahul seniorilor, şi vicepreşedintele onorific, jamaicanul Ian Wilkinson.
Organizare perfectă
Florin Gheorghiu a deschis în mod simbolic competiţia pentru veterani, făcând prima mutare la prima masă, la care au jucat legendara şahistă georgiană Nona Gaprindaşvili şi Damdin Serimydag, din Mongolia. Ţara noastră a fost reprezentată de 60 de sportivi, printre care Florin Gheorghiu, ELO 2.605, primul şahist român care a deţinut titlul de Mare Maestru Internaţional. Sportivul ploieștean a fost campion mondial la juniori, pe când avea doar 19 ani, iar acum, la 75 de ani, s-a aflat din nou în postura de a se lupta pentru titlul suprem cu cei mai buni șahiști din lume. Cu acest turneu, FR Șah a demonstrat că rămâne în prim-planul mondial, organizând impecabil competiții pentru toate categoriile de vârstă, de la veterani și până la cei mai mici sportivi; Campionatele Europene la nivel şcolar, desfăşurate în vară, la Mamaia, au adus în țara noastră chiar și copii de grădiniță, la categoria Under 7!
Articol scris de Cristian VLAD