Tehnologia liniei de poarta ar putea primi unda verde

Tehnologia video legată de linia porţii („Goal-line technology” – GLT) a fost aprobată, în principiu, de către legiuitorii fotbalului, dar costurile şi complexitatea acestei tehnologii fac imposibilă utilizarea sa în acest an.

Prin votul său unanim, exprimat săptămâna trecută, la Bagshot, în sud-vestul Londrei, International Football Association Board (care este alcătuit din patru reprezentanţi ai FIFA şi câte unul din cele patru federaţii britanice) a aprobat în principiu introducerea GLT în meciurile oficiale ale competiţiilor majore.

Dacă testele celor două sisteme alese vor merge bine, se va organiza o şedinţă specială a Boardului mai sus amintit pe data de 2 iulie, la Kiev, în cadrul căreia va fi aprobată efectiv utilizarea globală a acestei tehnologii.

Alex Horne, Secretarul General al Federaţiei engleze de fotbal, consideră că introducerea acestei tehnologii în Premier League va fi imposibilă în sezonul viitor, însă Secretarul General al FIFA, Jerome Valcke, a declarat că aceasta ar putea fi folosită la Campionatul Mondial al cluburilor, care va avea loc în Japonia, în luna decembrie şi, cu siguranţă, va fi disponibilă pentru Cupa Confederaţiilor din Brazilia, din vara lui 2013.

Preşedintele FIFA, Sepp Blatter, a militat pentru introducerea GLT încă de la momentul penibil din cadrul Cupei Mondiale din 2010, când golul englezului Frank Lampard împotriva Germaniei a fost anulat incorect.

Este interesant că, de cealaltă parte, preşedintele UEFA, Michel Platini, se opune cu fermitate acestei tehnologii şi propune cu tărie sistemul cu doi arbitri asistenţi suplimentari pe linia de aut – un sistem care este deja testat în cele mai importante competiţii europene.

Horne a explicat: „Am primit un raport foarte riguros din partea institutului tehnologic elveţian EMPA, care a analizat cele opt companii implicate în acest proiect tehnologic, încercând să facă sistemul să funcţioneze, indiferent de situaţiile apărute. Două dintre companii au obţinut rezultate foarte, foarte bune – Hawkeye şi Goalref – şi vor merge mai departe pentru testele de rezistenţă la distrugere: vibraţii, impactul meteorologic etc. Niciunul dintre celelalte şase sisteme nu a reuşit să obţină nota de trecere a testelor de până acum. Ne aşteptăm ca, dacă sistemele vor fi în concordanţă cu criteriile şi vor fi suficient de robuste şi fiabile, să promovăm această lege cu ocazia întâlnirii de la Kiev”.

Sistemul Hawkeye funcţionează pe bază de camere video, în timp ce Goalref, creat de o companie germano-daneză, funcţionează pe baza unui chip plasat în minge şi a unui câmp magnetic poziţionat în spatele porţii. Pe lângă acurateţe, sistemul trebuie să-i trimită arbitrului un semnal electric într-o fracţiune de secundă.

Preluare de pe site-ul AIPS

Traducere Cătălin Făinişi