Țara campionilor

gimnasteFederația Română de Gimnastică a lansat un nou program național dedicat copiilor, având ca scop mărirea bazei de selecție pentru loturile naționale

Cristian Vlad

Eveniment special organizat de Federația Română de Gimnastică, care a lansat oficial programul național dedicat copiilor “Hai cu noi în țara campionilor”. Proiectul are ca principal scop mărirea bazei de selecție pentru loturile naționale, fiind, practic, continuarea unui concept care a dat roade, ”Țară, țară, vrem campioane”, coordonat de Mariana Bitang si Octavian Bellu, și care a demarat în 2013, fiind susținut de OMV Petrom cu peste 2,5 milioane de euro. ”Pornim acest nou proiect pentru că îmi doresc să nu ne mai plângem că nu mai sunt copii în sălile de sport sau că nu mai există gimnaști pe care să ne putem baza la competițiile majore. Toți trebuie să ne dăm silința, de la staff-ul tehnic până la conducerea federației”, a spus Andreea Răducan. Proiectul se va desfășura în perioada 2018-2022 și vizează gimnastica artistică feminină și masculină, precum și gimnastica aerobică. FRG urmărește realizarea unei selecții corecte la nivelul eșaloanelor de la bază, dar și perfecționarea și evaluarea continuă a antrenorilor. De asemenea, sportivii selecționați vor fi grupați în centre regionale, care au avut succes, de-a lungul timpului. Programul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani, cu calități fizice și psihice care îi recomandă ca viitori performeri. De altfel și Andreea Răducan a început gimnastica la vârsta de 4 ani și jumătate!

Susținere din partea fostelor glorii

Rezultatele așteptate de conducerea federației în urma acestui program sunt selecționarea unui grup de 200 de copii, creșterea nivelului tehnic, obținerea de medalii și asigurarea unor generații valoroase de gimnaste și gimnaști începând cu ciclul olimpic 2024. Andreea Răducan a declarat că toți cei implicați în gimnastică trebuie să facă un efort pentru a găsi copii care doresc să facă performanță, atrăgându-i către acest sport pe toți cei care pot deveni, la un moment dat, candidați la medalii olimpice sau mondiale. “Facem eforturi pentru a găsi acești copii care doresc să facă performanță în acest sport și să își asume anumite sacrificii. Pentru că noi, românii, nu am uitat să facem gimnastică și nici nu ne-am pierdut talentul”, a spus cea care conduce din luna august destinele FR Gimnastică, având în palmares, ca sportivă, medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene. La evenimentul de lansare a programul național “Hai cu noi în țara campionilor” au participat numeroase personalități și foști sportivi precum Octavian Bellu, Mariana Bitang, Adrian Stoica, Nicolae Forminte, Sandra Izbașa și Monica Roșu.

Banii, eterna problemă

andreea-raducan25 de medalii de aur, 21 de argint și 26 de bronz au cucerit gimnaștii tricolori în istoria participărilor la Jocurile Olimpice. Acum, însă, viitorul nu pare deloc luminos, iar conducătorii Federației Române recunosc problemele cu care se confruntă. Subfinanțarea la nivelul copiilor și juniorilor, scăderea dramatică a numărului de sportivi legitimați, exodul masiv al specialiștilor, dar și scăderea nivelului profesional și a gradului de implicare a tehnicienilor care activează la cluburi, pe fondul lipsei de cointeresare financiară, sunt câteva dintre cauzele decăderii. “Este clar că avem probleme la nivel de cluburi. Pentru ca gimnastica noastră să aibă viitor, trebuie să investim în această disciplină sportivă, de accea mă bucur văzând implicarea federației”, a explicat Mariana Bitang. Lansarea programului național de selecție “Hai cu noi în țara campionilor”, cu principal obiectiv strategic relansarea gimnasticii românești și revenirea în elita mondială, încearcă să contracareze, în timp, aceste probleme. “Ne dorim ca gimnastica să revină acolo unde a fost cândva, în elita mondială. Ne trebuie un proiect bun și multă răbdare, dublată de și mai multă muncă, deoarece performanțele nu apar de azi pe mâine”, a spus și Sandra Izbașa.

COSR, alături de gimnastică

Mihai Covaliu a avut și el cuvinte de laudă la adresa actualei conduceri a Federației Române de Gimnastică. “Există o presiune foarte mare, dar Andreea Răducan a demonstrat că este un sportiv puternic, un sportiv care a fost obișnuit cu greul. Faptul că a acceptat în acest moment să vină la conducerea unei federații este un act de mare curaj, un act de mare devotament față de fenomenul care te-a consacrat în viața sportivă. Eu o respect imens pentru ceea ce face și sunt convins că gimnastica va rămâne printre sporturile noastre importante”, a spus președintele COSR. Andreea Răducan a făcut parte din “noua generație” de gimnaste române crescute să continue tradiția de excelență a gimnasticii românești și să preia ștafeta după retragerea medaliatelor olimpice Lavinia Miloșovici și Gina Gogean. Considerată un talent nativ, ea a cucerit două medalii la JO de la Sydney 2000 (aur cu echipa și argint la sărituri), opt medalii obținute la CM din 1999 și 2001, din care cinci de aur, una de argint și două de bronz, plus două medalii europene, argint și bronz, la CE 2000.

4 este ultimul loc important obținut de gimnastica românească la Jocurile Olimpice, fiind ocupat de Marian Drăgulescu în proba de sărituri, la Rio de Janeiro 2016.

caseta