O familie de elită

sotii-canotori-copertaIonela Lehaci și Marius Cozmiuc, căsătoriți de curând, sunt în lotul de elită al României pentru Jocurile Olimpice, astfel că au șansa de a urca împreună pe podiumurile de premiere la Tokyo

Marius Huțu

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a prezentat în luna noiembrie programul ”Samurai” pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, eveniment despre care ”Sport în România” a relatat pe larg în numărul precedent. În lotul de elită al sportului românesc și-a făcut loc și o familie în adevăratul sens al cuvântului, Ionela Lehaci și Marius Cozmic, doi dintre canotorii noului val, cu rezultate remarcabile la Campionatele Mondiale din acest an. Sportivii s-a căsătorit de curând și sunt gata să scrie o altă poveste frumoasă pentru sportul românesc. Din punct de vedere al obiectivelor, atât Ionela cât și Marius știu deja ce au de făcut pentru următoarea ediție olimpică. ”Sunt foarte motivat să dau maximum pentru Jocurile Olimpice, să urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului”, a declarat Marius Cozmiuc.
Canotorii trag acum în familie pentru același vis, chiar dacă vorbim totuși de două bărci diferite. ”Cum spune o vorbă din popor, acum tragem amândoi la aceeași căruță. La căruța familiei, deși suntem în bărci diferite. Nu există probă olimpică de dublu mixt și nici nu ne-am putea înscrie noi la o astfel de probă. Suntem o familie, ne-am dorit acest lucru, să continuăm să facem sport în familie”, a zâmbit Ionela Lehaci.

Soția aduce medaliile în casă

ionela-lehaciMarius Cozmiuc face parte din echipajul de 8 plus 1, iar la Campionatele Mondiale din acest an a ocupat locul 5. Pentru canotajul masculin a fost un semnal cât se poate de puternic că este gata să revină la cel mai înalt nivel după mai bine de două decenii, perioadă în care greul a fost dus de fete. Ionela Lehaci este componenta bărcii de două vâsle categorie ușoară, echipaj care a adus una din cele doar două medalii pentru România în 2017 la o probă olimpică, indiferent cum se numește sportul. Soția a simțit deja ”gustul” unei prezențe pe podium la o mare competiție. Soțul este deja … motivat de medalia obținută de partenerea de viață. ”Trebuie să lupt să devin și mai bun decât soția mea”, a glumit Marius, care la început el a fost model pentru Ionela: ”Tot timpul eu mă lăudam cu rezultatele mele și îi spuneam să muncească din greu să ajungă la un nivel ridicat. Acum m-a întrecut, dar sper să o ajung din nou din urmă. Aș fi cel mai fericit dacă am reuși împreună să obținem cea mai prețioasă medalie”.

”Nu promitem marea cu sarea”

Medalia de aur cucerită de Ionela Lehaci este deja la loc de cinste acasă. Sportiva a susținut că mai are loc și pentru alte distincții pe care ar putea să le obțină în anii ce vor urma, mai ales că este încă la o vârstă fragedă, 22 de ani: ”Loc este suficient. Dar nu am pregătit un loc anume pentru viitoarele medalii, pentru că vreau să o iau treptat de la etapă la etapă. Nu promitem marea cu sarea, ci doar că vom face tot ce ne stă în putință pentru a cuceri medalii”.
Fiind doi sportivi, emoțiile nu au cum să le lipsească înaintea unor întreceri de anvergură. Ionela a mărturisit că de obicei că evită să vorbească înaintea unor competiții cu Marius: ”Sincer, evităm să vorbim înainte de concurs, nu prea vreau să-i transmit sau să-mi dea din emoțiile lui. Ne spunem doar să avem încredere, că am muncit tot anul pentru competiția respectivă, că mergem acolo să dăm tot ce avem mai bun, că știm ce avem de făcut”.

S-au cunoscut la sute de kilometri de casă

sotii-canotoriSoții Ionela Lehaci și Marius Cozmiuc s-au cunoscut în urmă cu vreo 7 ani la Orșova. Ambii au ajuns în Sud-Vestul țării, după ce au străbătut o țară întreagă. Ionela a plecat din zona Gura Humorului, iar Marius, de la Suceava, Burdujeni. ”La canotaj am ajuns în urma unei selecții, de obicei așa se ajunge la acest sport. Canotajul nu este atât de mediatizat, astfel încât să atragă copiii. Eram la la școală generală când domnul antrenor Cristian Maliș a venit și a făcut o selecție. Marți m-a selectat, iar sâmbătă am plecat la Orșova, aveam doar 14 ani și jumătate. Acolo l-am întâlnit pentru prima dată și pe Marius. El era junior, avea deja 1-2 ani de canotaj. Era în lotul mare, așa cum îi spuneam noi, cel mai bun băiat din lot, conducea și încălzirea”, ne-a povestit Ionela Lehaci.
Peste ani, între cei doi s-a înfiripat o frumoasă poveste de dragoste, încheiată de curând cu Sfânta Taină a Cununiei. Ionela Lehaci și Marius Cozmiuc au devenit, între timp și o familie de samurai, iar obiectivul este comun, „să tragă la aceeași căruță”, inclusiv pentru a umple tolba sportului românesc cu medalii.

Mă simt norocoasă că Marius este și el în sport, că suntem în aceeași disciplină, ne susținem unul pe altul și știm despre ce este vorba. Și atunci este mai ușor să treci peste anumite pase proaste, care automat intervin. Viața de sportiv nu e tocmai roz.
Ionela Lehaci

Echipa masculină de canotaj a României arată tot mai bine, după ce federația l-a angajat pe italianul Antonio Colamocini. ”Ne-a motivat foarte mult, este un om foarte inteligent, a știut cum să lucreze cu fiecare în parte și a contat, s-au văzut rezultatele. Îmi place că suntem o echipă numeroasă și puternică”, a afirmat Marius Cozmiuc.

În sportul românesc sunt deja câteva exemple de familii, soț și soție, care au cucerit medalii olimpice la aceeași ediție sau la ediții diferite. Ultimul cuplu din sportul românesc care a intrat pe această listă este Corina Căprioriu (judo) – Ștefan Gheorghiță (lupte), ambii medaliați la Jocurile Olimpice de la Londra (2012), respectiv Beijing (2008). Luptătorul a intrat în posesia medaliei de bronz la 9 ani distanță, după ce medaliatul Soslan Tigiev a fost despistat pozitiv câțiva ani mai târziu, motiv pentru care a pierdut argintul. Canotajul românesc are însă cele mai multe exemple de familii care au reușit să urce pe podium la Jocurile Olimpice, precum soții Robu, Șnep, Popescu.
Exemple de familii medaliate la Jocurile Olimpice
Corina Căprioriu & Ștefan Gheorghiță  – judo / lupte
Aurora Dan & Dan Marin                          – scrimă / handbal
Doina Robu & Vali Robu                            – canotaj
Mărioara Popescu & Dimitrie Popescu  – canotaj
Ioan Șnep & Doina Șnep Bălan                – canotaj