Campion în sportul interzis de comuniști

bogdan-jigmanConsiderat sport al britanicilor “cu sânge albastru”, golful a pătruns și în țara noastră, iar Bogdan Jigman scrie istorie în competițiile internaționale de top

Cristian Vlad

Interzis în România în vremea regimului comunist, privit cu destulă reticență după căderea dictaturii, golful a căpătat tot mai multă consistență în țara noastră, în ultimii ani, datorită unor oameni care au înțeles avantajele acestui sport: învață artă răbdării și a perseverenței, dar poate fi și o activitate plăcută cu prietenii sau familia în aer liber. Printre sportivii în plină afirmare, în această perioadă, se numără și Bogdan Jigman, care a participat, în ultimii cinci ani, la peste 200 de turnee de golf. Jucătorul argeșean a câștigat peste 50 de cupe, medalii și alte premii, fie datorită clasării pe podium, fie prin loviturile de excepție reușite, pentru că în acest sport se premiază, de exemplu, și nearest to the pin (cea mai aproape lovitură de steag) sau longest drive (cea mai lungă lovitură).

Pasiune descoperită peste Ocean

”Este ca un drog pentru mine, dacă ziua ar avea 72 de ore, toate acestea le-aș juca golf. Poți să stai și toată ziua în aer liber, mergi pe jos câțiva kilometri, uiți de probleme, iar tot focusul este pe acea minge pe care trebuie să o lovești pe o distanță de 250 de metri”, spune cel mai valoros jucător al țării. Jigman este un sportiv prin definiție: a fost campion național la baschet, a jucat tenis la nivel de profesionist, a practicat schi alpin și a fost portar la FC Argeș timp de aproape un deceniu și jumătate! În ultimii ani, a revenit însă la hobby-ul tinereții, golful. “Am jucat pentru prima dată în vremea studenției, în America, la James Madison University din Virginia. La vremea respectivă nu am crezut că mi se potrivește, așa că atunci când am revenit în țară, am continuat cu alte sporturi. Abia în 2013, când am fost invitat întâmplător la un turneu în Bulgaria – Internațional Golf Tour Intesa Sanpaolo – am redescoperit golful, iar de atunci nu l-am mai lăsat”, a povestit Bogdan Jigman, care a explicat și că, dacă în urmă cu 10-15 ani membership-ul la un teren de golf costa o avere, acum cheltuielile s-au redus considerabil. Mai sunt costurile legate de echipament, crosele de golf fiind de la 600 până la peste 10.000 de euro.

Provocări la cel mai înalt nivel

scotlandFiind singurul român care în ultimii trei ani a participat în turneele de deschidere European Tour și a jucat alături de jucători profesioniști, Bogdan Jigman a reprezentat țara noastră la Balcaniada din 2014, unde a obținut bronzul, singură medalie adusă României în golf. “Deși n-am luat niciodată lecții de golf, am ajuns la nivelul de acum antrenându-mă cu perseverență, și asta numai în weekend-uri. Când ești pasionat de acest joc, găsești mai multă motivație să depășești obstacolele și să joci cât de mult poți. În cazul meu, în fiecare zi fie joc golf, fie citesc, fie urmăresc un turneu de golf la TV. Nicio zi fără golf!”, a dezvăluit Jigman, care a participat în luna septembrie a acestui an la un alt turneu european recunoscut pe plan mondial – Turkish Airlines Open 2017, unde a câștigat trofeul cel mare! Cu premii în valoare de 7 milioane de euro, Turkish Airlines Open este cel mai spectaculos eveniment inclus oficial în Calendarul European de Golf și se bucură de participarea celor mai valoroși jucători ai momentului din Major Winners și Ryder Cup.

Avem dorință, nu avem dotări

Bogdan Jigman pare ușor dezamăgit situația golfului în Romania, deoarece numărul terenurilor este extrem de redus în comparație chiar și cu țările vecine. De aceea nici nu avem mulți jucători înregistrați la cluburile locale, ei fiind membri ai cluburilor din străinătate. De altfel, chiar și Jigman este “înregimentat” la cluburile de golf din Bulgaria! “Acest sport aduce creșteri în mai multe domenii, turismul fiind unul dintre ele. În România, infrastructura și oferta turistică asociată golfului sunt sub nivelul cerințelor pasionaților, mai ales a celor din străinătate”, a spus sportivul, care recunoaște că sunt și semnale pozitive în acest domeniu: “De curând au apărut mai multe inițiative legate de golf și în România: inaugurarea la Alba Iulia a celui mai modern resort de golf din țară – Theodora Golf Club, deschiderea în București a Champ du Golf – un simulator de golf echipat la nivel internațional pentru training și antrenamente de interior și lansarea oficială a canalului de televiziune Golf Channel. Dacă vor încerca acest sport pentru ei sau pentru copiii lor, românii vor avea mult de câștigat atât la nivel de sănătate și condiție fizică, dar și la adoptarea unui nou stil de viață”.

Ce este golful?

Joc sportiv în care competitorii, folosind diverse tipuri de crose, lovesc mingile și încearcă să le introducă, pe rând, în găurile unui teren de golf, din cât mai puține lovituri. Acest sport se poate practica de la vârstele cele mai mici până la cele mai înaintate. O rundă standard de golf implică parcurgerea unei distanțe de 10-15 km, uneori mai mult. Regulamentul nu impune un teren de joc standardizat. Dimpotrivă, jocul se desfășoară pe trasee de golf diferite, fiecare având o formă particulară, conform reliefului pe care e construit. Un detaliu comun este faptul că aceste trasee au în general 9 sau 18 găuri. La nivel internațional și de concurs doar terenurile cu 18 găuri sunt luate în considerare.

“Golful te poate ajută să te relaxezi și să devii mai calm și în viața de zi cu zi. Îți calculezi mai bine fiecare mișcare, iar acest lucru e benefic și în afaceri. De altfel, ca și în business, golful nu este un sport în care obții rezultatele imediat”.

Bogdan Jigman

Știați că…?

– Pentru a practica golful competițional, chiar și la nivel de amatori, jucătorul trebuie să fie membru al unui club.
– Fiecare rundă presupune jucarea unui număr de găuri într-o anumită ordine. În mod tradițional sunt 18 găuri, iar pe un teren de golf de 9 găuri acestea pot fi parcurse de două ori.
– În cursul jocului, jucătorii pot merge sau pot conduce mașinuțe speciale de golf. Jocul se poate desfășura fie de unul singur, fie în grupuri.
– Jucătorii pot fi însoțiți de “caddies” (persoane care se ocupă cu transportul echipamentului). Un jucător nu poate avea mai mult de un caddie.
– Pe fiecare teren sunt impuse reguli locale, aplicabile doar pe terenul respectiv, fiind elaborate în funcție de particularitățile terenului, starea acestuia și afluxul de jucători
– Nu există limitări legate de condițiile meteo sau starea terenului, golful putând fi practicat tot timpul anului. Singura condiție este existența luminii diurne, terenurile dotate cu nocturnă fiind rare – având în vedere suprafața foarte mare pe care o ocupă (câteva zeci de hectare).

caseta