Starea de epuizare, grijile, problemele financiare, relațiile, termenele limită, fac ca oamenii să aibă un somn tot mai agitat și mai redus ca număr de ore, ceea ce-și pune amprenta decisiv pe starea de sănătate. Exercițiile de respirație, exercițiile fizice și câteva trucuri simple pot contribui la un somn odihnitor, ceea ce va face minuni în privința stării fizice și psihice.
de Ionuț Barbu
Poate nu știați dar de câțiva ani există ”Ziua Mondială a Conștientizării Stresului”. Specialiștii au considerat că această problemă, stresul, este una care a luat o amploare deosebită, punându-și amprenta asupra a aproape 50 la sută din populația lumii. Iar în aglomerațiile urbane rata oamenilor afectați de stres este deja la cote de avarie.
Pentru tot mai multe persoane se întâmplă extrem de des să resimtă o stare accentuată de epuizare, care-și pune amprenta asupra funcționalității din timpul zilei și care afectează durata și calitatea somnului. În urma unui amplu sondaj efectuat de cercetătorii britanici, aceștia au ajuns la concluzia că, din cauza stresului, doar 28 la sută dintre bărbați și 22 la sută dintre femei dorm bine noaptea, pentru mare parte din restul, ”grijile lumii”, problemele financiare, relațiile, termenele limită făcând ca starea de veghe să se prelungească până târziu în noapte și să doarmă mai puțin de șase ore pe noapte.
2 ore ”tăiate” din porția zilnică de somn oprește creierul de a memora o bună parte din amintirile de peste zi
Semne că nu dormi suficient:
*nu reușești să te trezești fără alarmă și o amâni de mai multe ori înainte de a te trezi;
*seara adormi fără să îți dai seama, de exemplu la televizor;
*adormi în aproape 5 minute după ce te întinzi în pat.
*te simți obosit și somnoros pe parcursul zilei, mai ales după-amiaza;
*prezinți stări de somnolență după masa de prânz;
*scăderea timpului de reacție;
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât stresul nu mai afectează exclusiv adulții, media de vârstă a tineriilor și copiilor afectați de stresul care le răpește din timpul de odihnă scăzând până spre 10 ani, ceea ce este o adevărată catastrofă, după cum a considerat autorul ”Ghidului Bunului Somn”, Sammy Margo: ”Stresul este cel mai important motiv pentru care oamenii se chinuie să adoarmă noaptea. Presiunile de la locul de muncă, problemele legate de relații, sau de bani, boala, întind enorm ora de culcare a adulților. Ceea ce este și mai grav este că stresul cotidian afectează tot mai mult și tinerii și copiii, chiar dacă problemele lor sunt legate de activitatea școlară, de prieteni, de relația tensionată din familie sau chiar divorțul părinților”.
Somnul nu este un lux
Marea problemă este că pe măsură ce dormiți mai puțin din cauza stresului și corpul devine mai stresat, ducând la consecințe drastice asupra sănătății, pentru că afectează celulele albe din sânge, sufocă sistemul imunitar și poate duce la accidente vasculare cerebrale chiar și în rândul tinerilor. În plus, stresul și lipsa de somn își pun amprenta și asupra capacităților cognitive pe termen mediu și lung.
”Știința face pași uriași spre înțelegerea impactului real al somnului asupra sănătății noastre. E demonstrat deja că, dacă dormi prost pentru că ești stresat, vei funcționa prost. Cu toții trebuie să dormim suficient, pentru că somnul nu este un lux, ci o necesitate pentru creier și organism”, a spus profesorul american de biologie, Ted Abel.
Probleme date de privarea de somn
*îmbătrânirea prematură a corpului, mai ales a pielii;
*oboseală, lipsă de motivație, stări de letargie;
*iritabilitate și stări depresive;
*afectarea imunității;
*afectarea capacității de învățare și concentrare;
*dificultăți de gestionare a situațiilor stresante;
*afectarea libidoului;
*lipsa puterii de coordonare și risc crescut de accidentări;
*risc de obezitate;
*risc mai mare de boli cardiace, diabet, tulburări cognitive etc
Activitățile sportive asociate cu somnul liniștit
Numeroase studii arată că activitățile sportive sunt asociate cu odihna liniștită noaptea. Atunci când este vorba de sport și somn apare o relație destul de complicată. Nu s-a putut demonstra că persoanele care fac sport intens dorm mai bine decât cei care fac sport de plăcere, iar Markus Gerber, cercetător la Universitatea din Basel, a concluzionat: ”Atunci când vine vorba de sport și somn, ceea ce credem este chiar mai important decât ceea ce facem. Este o asociere între conștiința curată și un somn odihnitor, pentru că aceia care nu sunt mulțumiți de forma lor fizică dorm mai agitat decât cei care cred că fac sport bine și cu rezultate mulțumitoare”.
Pentru îmbunătățirea calității somnului și alungarea insomniilor, sportul poate ajuta enorm și indirect. Asta pentru că exercițiile de respirație învățate și exersate la antrenamente vă pot ajuta, la fel cum relaxarea musculară progresivă cu ajutorul unor exerciții specifice (încordarea pentru câteva secunde a mușchilor, pe grupe, de la picioare până la cap și apoi relaxarea lor) vă poate pregăti trupul pentru somn odihnitor.
Trucuri mici cu efecte majore
Atenție la saltea și perne / Pentru că în medie un om petrece în pat aproape 1/3 din viață calitatea pernei și a saltelei sunt extrem de importante. Este o investiție rentabilă să alegeți o saltea nu prea tare dar suficient de fermă pentru a susține coloana vertebrală în alinierea corectă. De asemenea, pernele ar fi bine să fie înlocuite atunci când nu-și mai recapătă forma inițială (cele sintetice la 6 luni-2 ani, iar cele de pene la 5-6 ani.
Țineți jurnal de probleme / Când anumite probleme de peste zi sau care urmează să fie gestionate a doua zi vă strică somnul, în loc să stați să le analizați și să căutați soluții, mai bine notați-le. Un jurnal de probleme la noptieră vă poate ajuta să vă relaxați și să descărcați mintea de o problemă la care să caute soluții.
Siesta de prânz / Dacă ați dormit puțin peste noapte și eficiența este scăzută, în cazul în care aveți posibilitatea nu ezitați să trageți un pui de somn de circa 45 de minute în intervalul orar 13:00 – 15:00.
Știați că…
*Un somn liniștit este mai eficient decât o cură de slăbire
*Somnul de calitate ține kilogramele la distanță, în timp ce somnul scurt și de proastă calitate are strânsă legătură cu luarea în greutate. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat la Universitatea din Chicago, care a demonstrat că somnul insuficient și de proastă calitate mărește nivelul de grelină, un hormon care stimulează foamea. În plus conduce și la favorizarea retenției de grăsime și reduce consumul de energie. În cazul unui somn odihnitor, pentru o persoană care doarme 7 ore pe noapte și arde cca 2.500 de calorii pe timpul zilei, dormind cu o oră în plus pe noapte va putea scăpa de alte 147 de calorii pe zi.