Inițiativă | School Corporate Games – sport pentru copii, cu voluntari din corporații Parenting for Sport, sau cum să faci echipă din corporatiști și copii

Între 12 și 14 octombrie s-a derulat la București prima ediție School Corporate Games, eveniment organizat prin proiectul Parenting for Sport (P4S), finanțat de progamul Erasmus+ al Comunității Europene. Liderul de proiect este Asociația Corporate Games România, având ca parteneri Universitatea Napier din Edinburgh (UK) și Confederația Suedeză de Sport din Vasterbotten. 

Viziunea de Parenting for Sport este de a stabili o legătură puternică și durabilă între oamenii din cadrul corporațiilor și copiii din mediul școlar, pentru a îi încuraja pe primii să se ofere voluntar pentru o cauza nobilă, iar pe ceilalți să se simtă incluși într- lume nouă, cea a sportului, ca participanți egali. Activitățîle sportive, prin specificul lor, reprezintă un instrument puternic pentru integrarea și incluziunea socială. Sportul generează dezvoltarea individuală (fizic, cognitiv și emoțional) și transformarea socială prin înlăturarea barierelor culturale sau etnice. În sport este mai ușor să interacționezi cu ceilalți și nu există diferențe între indivizi. Toată lumea urmărește același obiectiv, în același timp. Toată lumea are resursele necesare pentru a reuși.

Sportul, ca oportunitate a educației

Implicarea în sport a copiilor nu este doar o măsură de promovare a echității și integrării sociale, ci și o oportunitate pentru unii dintre aceșția de a-și face o carieră sportivă. Pentru toți, practicarea sportului în mod regulat și participarea la o echipă sportivă școlară va duce cu siguranță la reducerea ratei de abandon școlar, care din nefericire crește de la an la an.
Cel mai important aspect inovator al proiectului Parenting for Sport este faptul că au fost implicate în activitățîle sportive companii și corporații româneșți și internaționale, realizând o misiune de responsabilitate socială prin susținerea eforturilor partenerilor de proiect și integrarea copiilor în sport și prin sport.
Parenting for Sport și-a propus să promoveze echitatea și incluziunea socială prin diverse inițiative sportive și prin competitii pentru copii, în special provenind din medii defavorizate. Proiectul este, de asemenea, un mijloc eficient de a transmite valorile sportive promovate de UE, de a încuraja participarea la activități fizice și a promova voluntariatul în sport.

Abordarea Parenting for Sport s-a bazat în principal pe activități practice constând în inițierea în diverse sporturi (fotbal, baschet, catchball-volei, lupte, alergare și altele), formare continuă și structurată pentru dezvoltarea abilităților, sesiuni intensive de instruire cu specialișți externi (UK și Suedia), activități în aer liber, evenimente sportive, distribuire de pliante educative și informative, afișe și broșuri pentru copii.

Și corporatistii pot redeveni copii

Prima ediție School Corporate Games a stat sub aceeași culoare, adrenalină și diversitate ca jocurile Corporate Games (pentru care liderul proiectului are deja o lungă experiență în organizare), însă totul a fost orientat către copiii din diverse școli. Practic ei au fost cei care au revendicat medalii și trofee, au fost premiați pe scenă, iar cel mai important lucru pe care l-am oferit a fost un suport al voluntarilor din corporații, atât în fazele pregătitoare, cât și în competiții, voluntari care au intrat efectiv în teren alături de copii, cu rol de antrenor-coordonator-jucător.
Cele 16 echipe de fotbal în șase, din care trei de fete, au oferit pe terenul de la Dinamo un spectacol plin de adrenalină, cu schimbări spectaculoase de scor și rezultate mai puțin scontate. Competiția coordonată de dl. Costin Motoroi a avut calitatea de a fi prima organizată într-un regim mixt, copii-adulți, din Europa. La alergare, probele de 400 m și 800 m pe pistă au fost un spectacol sportiv admirat de zeci de spectatori, iar unii timpi înregistrați îi recomandă pe copii chiar pentru performanță.

În moderna sală de sport a Școlii Ferdinand I s-au desfășurat competițiile de catchball-volei, coordonate și arbitrate de mereu tânărul senior al voleiului nostru, profesorul Daniel Droc, și cea de baschet, la care doamna profesor Magda Camenidis a reușit o organizare excelentă, apreciată în mod deosebit de partenerii de proiect din UK și Suedia.

Peste 120 de copii s-au strâns la ceremonia de acordare a medaliilor și trofeelor, chiar dacă la concurență cu meciul România-Serbia, iar spectacolul nu i-a dezamăgit. Bucuria celor care au fost medaliați, mândria colegilor atunci când profesorii lor au primit trofeele competiției și bucuria de a câștiga prin sport au fost ingredientele acestui succes, iar povestea inspirațională a lui Moustafa Mousa, reprezentant al Suediei în proiect dar original din Sudan, cel care a văzut prima dată zăpadă acum 5 ani și acum e instructor de schi, toate au condus la trecerea timpului ca o clipă și ne-am despărțit promițându-ne că și la anul ne vom întâlni.

La această prima ediție School Corporate Games au participat peste 500 de elevi din 12 școli din București și Ilfov. Alături de ei au fost voluntari din companii precum ASE, AVIS, BCR, Dară Prinț, Fan Courier, Microsoft, Nokia și WNS, care au sprijinit acest demers și au reușit să creeze o legătură cu echipele în cadrul cărora au antrenat și au jucat. Fără ei, nu am fi reușit să atingem obiectivul principal, acela de a le arată copiilor un alt model de educație prin sport, sau chiar un model parental diferit, astfel încât aspirațiile lor să depășească condiția actuală.
De remarcat contribuția partenerilor noștri: Devron, Mikasa, Institutul Național de Cercetare pentru Sport, Școală Gimnazială Ferdinand, Pepsico și partenerilor media Radio România Cultural, Digi 24, Sport în România, Cariere.ro și Telekom. Le mulțumim tuturor pe această cale.

“Deoarece vrem să promovăm și să menținem deviza Corporate Games “Sport for Life”, dar și să facem o tradiție din School Corporate Games, va rugăm să nu renunțați să încurajați copii să facă sport, iar noi vom încerca în continuare să apropiem mediul corporatist de copii, ca să îi ajute prin sport și împreună să dezvoltăm un stil de viață sănătos” – Alina Ionescu, director Corporate Games