RUGBY | Momentul 0

Naționala de rugby a României trebuie să învingă Portugalia, pe 10 noiembrie, pentru a putea evolua în ediţia următoare a Rugby Europe Championship.

de Cristian Vlad

Luna noiembrie se anunță de foc pentru rugby-ul românesc, aflat în căutarea reabilitării, după momentele dificile traversate în primăvară. După evoluții oscilante, “Stejarii” au obţinut totuşi, pe teren, calificarea la Cupa Mondială din 2019 din Japonia, însă World Rugby a luat decizia de a elimina formaţia tricoloră de la turneul final, ca urmare a folosirii unui jucător neeligibil. Nu a fost singura lovitură pentru conducerea acestui sport, naţionala fiind penalizată cu 25 de puncte şi ajungând astfel pe ultimul loc al clasamentului Rugby Europe Championship 2018. Acum, România va juca baraj cu Portugalia pentru participarea la ediţia următoare a competiţiei continentale, după ce lusitanii au câştigat al treilea eşalon valoric. Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, este optimist, mai ales că duelul va avea loc pe teren propriu, la Baia Mare. Tot în noiembrie, “Stejarii” vor disputa meciuri test cu Statele Unite ale Americii și Uruguay, în timp ce România A va înfrunta Kenya, echipă aflată în pregătiri pentru turneul de recalificare la Cupa Mondială din 2019.

Salvatorul Lievremont

Deruta de după ratarea calificării la Cupa Mondială din 2019, prima ediţie care nu va avea România printre participante, poate fi rezolvată rapid, prin rezultate pozitive, iar conducerea FR Rugby a apelat la un tehnician respectat pe plan mondial, după şase ani în care tricolorii s-au aflat sub comanda galezului Lynn Howells, plecat în primăvară. “Stejarii” îl vor avea pe bancă pe Thomas Lievremont, fostul vicecampion mondial în 1999 cu naţionala Franţei, însă care nu a mai pregătit vreo reprezentativă de seniori. “Este o provocare şi pentru mine, o şansă imensă, şi îi asigur pe suporteri că voi reuşi să profit de ea”, spunea Lievremont, care are obiective importante, pe termen lung fiind vorba despre calificarea la Cupa Mondială din 2023. Noul selecţioner își va petrece jumătate din an în România, după care vor urma şase luni cu numeroşii jucători români care activează în Franța, pentru a-i monitoriza și a ajuta în pregătirea lor. “Disputa cu Portugalia este de o importanţă capitală, însă cred că jucătorii vor fi pregătiţi foarte bine. După ce ne vom linişti, vor urma partidele test World Rugby, însă şi acolo trebuie să avem rezultate pozitive, fiind vorba despre orgoliul nostru”, a spus Alin Petrache.

3 trofee ca sportiv, în Turneul celor Șase Națiuni, are noul selecţioner al “Stejarilor”, Thomas Lievremont, care a jucat în naționala Franței între 1996-2004. De asemenea, el a devenit vicecampion mondial în 1999.

20 de victorii a obținut până acum naționala de rugby a României, în 23 de partide jucate contra reprezentativei Portugaliei, statistica fiind alt atu al tricolorilor în partida din noiembrie. Ultimul meci direct a avut loc în februarie 2014, încheiat cu succesul clar al României, 24-0! În plus, lusitanii nu au câștigat niciodată în țara noastră!

24 este locul în clasamentul World Rugby pe care se află Portugalia, rivala “Stejarilor” din barajul din 10 noiembrie, în timp ce România se clasează pe poziția a 17-a, pornind mare favorită. Dintre adversarele din partidele test, Statele Unite ale Americii se află locul 15, iar Uruguay este a 18-a în lume.

Noiembrie 2018:

Meci de pregătire
3 noiembrie, ora 14:00: România A – Kenya 36-5

Baraj de menţinere în Rugby Europe Championship
România – Portugalia, 10 noiembrie, ora 14:00

Meciuri test World Rugby
România – SUA, 17 noiembrie, ora 14:00
România – Uruguay, 24 noiembrie, ora 14:00