„Vizualizarea” în detaliu a antrenamentelor și a competițiilor aduc randamente superioare sportivilor care știu să-și întărească încrederea în sine.
Un studiu inedit efectuat de cercetătorii de la Cleveland Clinic Foundation din Ohio a demonstrat că sportivii își pot îmbunătăți randamentul dacă își folosesc imaginația. Studiul urmărea dezvoltarea unei tehnici care să-i ajute pe kinetoterapeuți în munca de recuperare a pacienților cu AVC sau cu leziuni la măduva spinării, însă rezultatele au arătat un potențial enorm și pentru sportivi. Astfel, cercetătorii au împărțit 300 de persoane în trei grupuri. Timp de 15 minute pe zi, cinci zile pe săptămână, pentru de 12 săptămâni, oamenii din Grupul 1 și-au imaginat că-și încordează degetul mic, Grupul 2 și-a imaginat că își încordează bicepșii, iar Grupul 3 se antrena intens în cele 15 minute. Grupurile 1 și 2 au fost rugate să vizualizeze o mișcare în mușchi fără a-i atinge sau a-i mișca. Cercetătorii au măsurat puterea înainte, în timpul și după exercițiile vizualizate.
Creierul comandă, mușchii lucrează
Grupa 1, care și-a „antrenat” degetele mici, și-a crescut puterea cu 35 la sută, în timp ce Grupa 2, care a „antrenat” bicepșii, și-a crescut puterea cu 13,4 la sută. Grupul care se antrena efectiv a crescut cu 53 la sută. Sună complet uimitor. Cu toate acestea, măsurătorile activității creierului participanților în timpul activității de vizualizare indică faptul că mărirea forței s-a datorat îmbunătățirii capacității de comunicare a creierului cu mușchii. Având în vedere acest lucru, este puțin mai ușor de înțeles cum se pot îmbunătăți vizualizările chiar și într-o mișcare mai complexă decât o singură contracție musculară. Creierului îi este greu să facă distincția între gânduri și acțiuni și trimite semnale părții corpului pe care te concentrezi – chiar dacă este doar mental.
Ajută la creșterea încrederii în sine
Rolul imaginației în mărirea performanței a fost cunoscut de marii campioni cu mult înainte studiilor în domeniu, care confirmă acest lucru. Mulți sportivi sunt convinși că și-au îmbunătățit rezultatele pentru că au vizualizat competiția în detaliu, milimetru cu milimetru, secundă cu secundă, de la start la final și la aplauzele mulțimii. Capacitatea unui sportiv de a folosi mișcările unui proces mental pentru a-și îmbunătăți răspunsul neurologic în activitatea ulterioară nu este pe deplin lămurit de către doctori ca mod de funcționare. Se crede că întărește încrederea în sine și ajută la construirea comunicării în sistemul nervos, astfel încât acesta să devină mai puțin sensibil la anxietatea legată de performanță și de alți factori externi.
Potențialul acestor exerciții mentale stârnește însă și imaginația specialiștilor, care cred că atunci când vom înțelege și vom eficientiza procesul mental vom fi capabili să ajutăm la corectarea tiparelor incorecte de mișcare ale unor sportivi, vor putea accelera recuperarea și accelera învățării de noi exerciții.
Ce este Imaginația?
„Imaginația este cea mai minunată, miraculoasă și neconceput de puternică forță pe care a cunoscut-o lumea vreodată. Imaginația este capacitatea de a forma imagini mentale ale lucrurilor, ideilor sau stimulării fără nicio contribuție din partea celor cinci simțuri. Când este folosită corect, imaginația îți va îmbunătăți capacitatea de a forma idei originale și de a veni cu soluții creative.”.
Napoleon Hill
Beneficii în folosirea imaginației
Crește capacitatea de a vedea situațiile din mai multe unghiuri / Pe măsură ce vă dezvoltați imaginația, curiozitatea va crește și ea. Asta înseamnă că te vei antrena să vezi situațiile din perspective și unghiuri diferite. Acest lucru este util mai ales în rezolvarea conflictelor. De asemenea, vă va îmbunătăți comunicarea, deoarece veți avea mai multă claritate.
Reduce stresul și îmbunătățește sănătatea generală / Când ai mai multă claritate, vei avea și mai multă încredere în tine. Asta înseamnă că vei gestiona mai bine situațiile neașteptate, fără a genera stres inutil. Acest lucru vă va ajuta, de asemenea, să vă îmbunătățiți sănătatea și bunăstarea.
Îmbunătățește capacitatea de a rezolva probleme / Imaginația vă va spori creativitatea și capacitatea de a dezvolta idei inovatoare. Acest lucru vă va îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor, ceea ce înseamnă că veți găsi soluții mult mai rapid.
Oferă o mai mare claritate / Când îți folosești imaginația, creezi ceva din nimic. Acest lucru vă va ajuta să dezvoltați viziuni despre ceea ce este posibil, ceea ce înseamnă că veți avea o imagine mai clară a ceea ce doriți și a vieții pe care doriți să o trăiți.
Accelerează atingerea obiectivelor tale / Folosirea imaginației vă poate ajuta să eliminați dezordinea mentală și zgomotul. Asta înseamnă că te vei concentra mai bine pe ceea ce este important. Când acordați mai multă atenție ceea ce doriți, îl veți realiza mai repede.
Moduri de a crește gradul de imaginație personală
Imaginația este „un portal prin care poți transcende limitările impuse acestei lumi. Cu înțelepciune și voință, orice vă puteți imagina și continuați să vă imaginați, poate deveni real.”, a spus primul guru indian primit la Casa Albă, Swami Paramahansa Yoganda. O gândire creativă se educă și se antrenează astfel încât să dea rezultate cât mai bune, iar pentru asta există mai multe ”trucuri” dintre care, cele mai la îndemână sunt:
Citiți mai mult / Creativitatea și imaginația sunt stârnite de învățare. Disponibilitatea cuiva de a învăța lucruri noi evaluează capacitatea cuiva de a accepta și de a se adapta la schimbare, îmbunătățindu-și adaptabilitatea la raționamentul imaginativ și la gândirea creativă.
Povestiți mai mult/ Oamenilor le place să asculte povești și fiecare persoană are o poveste de spus. Exersați gândirea imaginativă și creativă spunând cât mai multe povești. Să fie descriptiv. Lăsați-l să vă permită dvs. și ascultătorului dvs. să vizualizați ceea ce vi se spune. Vizualizarea este o parte importantă a creșterii imaginației. Vizualizarea este adesea percepută ca abilitatea cuiva de a crea o imagine clară și vie în minte. Cu toate acestea, acest concept implică și diverse simțuri. Vizualizarea implică, de asemenea, simțul tactil, mirosul, gustul și alte simțuri. Vizualizarea vă permite să vă imaginați povestea spusă sau obiectul descris. Cu cât mintea devine mai imaginativă și mai creativă, cu atât vizualizările cuiva pot fi mai elaborate.
Fiți mai curioși / Învățarea lucrurilor noi stârnește creativitatea și crește imaginația. O parte din a învăța lucruri noi este să fii curios. Copiii tind să fie mai imaginativi din cauza naturii lor curioase. Hrănește curiozitatea învățând și experimentând lucruri noi și observă cum îți îmbunătățește imaginația. Hrănește-ți curiozitatea punând întrebări și construiește-ți ideile cu ajutorul cunoștințelor altora.
Extindeți-vă interesele / Creativitatea este alimentată de pasiune. Extindeți-vă interesele schimbându-vă atenția pentru a include alte interese care vă pot pasiona. Fiecare are un set de aptitudini sau talente. Concentrați-vă pe dezvoltarea și perfecționarea acestor talente pentru a vă exprima creativitatea și imaginația în domenii în care excelați sau în lucruri pe care știți să le faceți cel mai bine. Deschide-ți mintea către căi neexplorate / Creativitatea este adesea etichetată împreună cu originalitatea. A veni cu idei noi poate fi o provocare și chiar adesea descurajantă, deoarece căile neexplorate pot reprezenta amenințări neașteptate. Este, de asemenea, o cale prin care se pot găsi idei autentice care pot duce la un efort de succes.
Petrece timp cu oameni creativi / Sinergizați-vă energiile petrecând timp cu oameni care împărtășesc aceleași interese ca ale dumneavoastră. Brainstorming-ul, planificarea sau pur și simplu vorbirea cu oamenii vor menține sucuri creative, oferind idei noi și proaspete.
Nu vă fie teamă să încercați ceva nou / Se spune adesea că dacă vei continua să faci aceleași lucruri, atunci vei continua să primești aceleași soluții. Provocați-vă să experimentați lucruri noi sau să porniți în noi aventuri și eforturi. În momentele în care vă simțiți obosit sau plictisit și simțiți că creativitatea dvs. se epuizează, priviți lucrurile dintr-o nouă perspectivă. Acest lucru vă va oferi o abordare nouă a lucrurilor care ar putea chiar declanșa idei noi pe care odată credeați că nu sunt posibile.
Folosiți tehnici de meditație / O minte bine odihnită are un potențial mai mare de a învăța lucruri noi și de a veni cu idei mai creative. Există diverse metode de meditație pe care le puteți face pentru a ajuta la creșterea imaginației.
Luați o pauză de la utilizarea tehnologiei / Tehnologia modernă și starea mereu „pornită” nu vă vor oferi spațiu pentru a vă elibera mintea. Dă-ți voie să te plictisești.
Știați că…
Fiecare mișcare este începută de o intenție de mișcare? Intenția este un fel de vizualizare și cu cât intenția ta este mai puternică, cu atât corpul tău va fi mai hotărât și mai pregătit în realizarea muncii pe care ai planificat-o.
Multe magazine pun oglinzi în vitrinele lor pentru a fura atenția clienților, astfel încât să vă uitați la produsele pe care le-au pus lângă oglindă? Toată lumea vrea să se vadă în oglindă. În loc să te uiți în oglindă, ar trebui să faci lucrurile pe care ți-ai propus să le faci!
Articol publicat în numărul 103 al revistei „Sport în România”