GO Scholarship | Cum poate un psiholog să ajute sportivul de performanță să-și depășească limitele?

Oricât de motivat, muncitor și disciplinat ar fi un sportiv de performanță în atingerea unor rezultate excepționale, mintea ne joacă tuturor feste. Astfel, în ciuda eforturilor pe care le face, uneori gândurile limitative sunt cele care pot să țină un sportiv pe loc, să-l împiedice să progreseze sau să-și depășească limitele propuse.

”Una dintre cele mai comune bariere pe care sportivii cu care lucrez le au este presiunea pe care o resimt atât din așteptările antrenorilor, cât și a părinților, dacă vorbim de juniori, dar și a spectatorilor. Presiunea vine odată cu performanța și asta, pentru sportivi, generează frică și anxietate în competiții. Psihologia sportivă îi ajută pe sportivi să gestioneze emoțiile puternice dinainte și din timpul competiției fiindcă un dezechilibru emoțional îi poate împiedica să performeze,” explică Cristian Olteanu, psihoterapeut în cadrul programului GO Scholarship, un sistem-suport pentru sportivii tineri (14 – 17 ani) cu rezultate deosebite în disciplinele lor, care se pregătesc să facă pasul spre marea performanță.

GO Scholarship, proiect creat de fostul baschetbalist Virgil Stănescu și fosta handbalistă Ana Luca, și-a făcut debutul în 2021 și, până în acest moment, a adunat sub aripa sa 30 de sportivi din București și din împrejurimi, din 10 discipline sportive, pe care-i susține să fie performeri și oameni mai buni.

Cristian Olteanu, în timpul unui workshop de psihologie sportivă
Cristian Olteanu, în timpul unui workshop de psihologie sportivă

Bucuria de a merge în concursuri

Cristian Olteanu practică psihoterapia de 15 ani, iar psihologia sportivă de șapte ani. Dacă echilibrul fizic este dat de antrenamente, echilibrul psihic vine din psihologia sportivă și tot ce implică ea. ”Mulți sportivi cred că psihologia sportivă se rezumă la vizualizare. Vizualizarea este unul dintre motoarele psihologiei sportive, dar ca să pot face acea vizualizare, am nevoie de mai multe elemente: echilibru emoțional, dezvoltarea tipurilor de inteligență pe care le posed într-un mod armonios și altele,” spune Cristian.
Unele dintre cele mai des întâlnire situații pe care le au sportivii tineri din programul GO Scholarship se referă la presiunea pe care o resimt, fie aceea de a-și menține rezultatele foarte bune atunci când le obțin, fie aceea de a obține rezultate foarte bune dacă n-au făcut-o încă. Cristian povestește: ”Obiectivul meu este să-i ajut să-și gestioneze aceste emoții și să meargă cu bucurie în concursuri, să fie relaxați și prezenți în același timp. Starea de prezență înseamnă că nu ești furat de gândurile care se formează în minte și poți să performezi la capacitate maximă într-o competiție. Da, în sport trebuie să dai totul, dar acest tot trebuie să vină dintr-o stare de prezență, nu dintr-o stare de încrâncenare, care mă împiedică să primesc și să ofer ce trebuie într-un anumit context.”

Oceanul cu valuri din minte

Poate fi mintea disciplinată? Cu îndrumarea și tehnicile potrivite, da. Cristian explică: ”Mintea noastră e precum un ocean. Oceanul are uneori valuri foarte mari, alteori are valuri foarte mici. Valurile astea, pentru mintea noastră sunt, de fapt, gândurile pe care le avem. De valurile astea n-o să scap niciodată. Însă ele se împart în două categorii: în credințe care mă limitează să fac performanță și în credințe care mă potențează să fac performanță. Dacă eu am mai multe gânduri care mă limitează să fac performanță, ce am de făcut este să le modific, să le transform în niște valuri sau în niște credințe care să-mi potențeze performanța. Cum fac asta? De fiecare dată când conștientizez un gând limitativ, un val care-mi răstoarnă barca, să folosesc cuvântul <încă>. De exemplu: <Nu pot să fac asta încă, dar voi putea>, <Nu reusesc să câștig încă, dar voi reuși>, <Echipa adversă e încă mai bună, dar nu va fi pentru totdeauna.> Când fac asta, transform valurile mari în valuri mai mici astfel încât să vâslesc cu succes în barca minții mele, în oceanul minții mele.”

Fă cunoștință cu sportivii din proiectul GO Scholarship

Ana Mărunțelu (14 ani) joacă baschet (extremă) la Clubul Sportul Studențesc. În 2022, cu echipa, a ocupat locul 4 la Campionatul Național U15. ”Cel mai bun lucru pe care mi l-a adus sportul au fost disciplina și faptul că, oriunde mă duc cu echipa, suntem ca o familie.”

 

Răzvan Florea (16 ani) joacă fotbal la CSA Steaua București. În 2022, echipa lui a obținut locul 3 la Campionatul Național de Fotbal U17. Tot în acest an, Răzvan a jucat pentru prima dată în echipa de seniori a CSA Steaua. ”Îmi place fotbalul pentru că e un sport de echipă, care m-a ajutat foarte mult; m-a făcut un om mai disciplinat, din toate punctele de vedere.”

 

Ioana Stancu (15 ani) joacă fotbal la AFC Fair Play București. În 2022, alături de echipă, ea a obținut locul 3 la Campionatul Național de Fotbal U17, a jucat alături de lotul național U17 în grupa A valorică pentru calificarea la EURO 2022 și a jucat în echipa de senioare în play-off-ul ligii 1. ”Fotbalul mi se pare cel mai frumos sport care există. Mă atrage pasiunea suporterilor, dedicarea jucătorilor și ideea de echipă. Luptăm împreună, câștigăm împreună, pierdem împreună.”

Alin Ion (17 ani) joacă volei la Știința București. În 2022, cu echipa, a obținut locul 1 la Campionatul Național de Volei Juniori. ”O persoană care face sport de performanță învață mult mai devreme să lupte pentru ceea ce-și dorește.”

 

Articol scris de Andreea Vasile și publicat în numărul 103 al revistei „Sport în România”