Sănătate | Sport în vremea caniculei

Performerii știu că pe timpul verii antrenamentele și competițiile necesită măsuri suplimentare de protecție.

Canicula își pune negativ amprenta asupra sportivilor de performanță și nu numai, nevoiți să se antreneze și să concureze la temperaturi ridicate, sau expuși la razele de soare ”ucigătoare”. Arsurile solare afectează termoreglarea organismului și disiparea căldurii excesive, care pot afecta profund performanța. Transpirația, deși este vitală pentru termoreglare, crește și fotosensibilitatea la soare, motiv pentru care măsurile de protecție sunt extrem de importante. O parte dintre soluțiile marilor campioni și ale specialiștilor, de a face față și a concura cu succes chiar și în medii calde, la temperaturi extreme, în mijlocul zilei, merită împărtășite și pentru cei care fac sport, sau mișcare fizică pentru întreținere.

Știați că…
SUA cheltuiește anual peste opt miliarde de dolari pentru tratarea bolilor de piele și a cancerelor, în special a cancerului de piele. Una dintre cauzele majore ale melanomului, cea mai mortală formă de cancer de piele, este expunerea excesivă la radiații ultraviolete (UV).

Studiile arată că arsurile solare afectează în special adolescenții (57%) și adulții (35%), care fac sport sau mișcare în aer liber, în timpul verii, fără să-și ia suficiente măsuri de protecție. Mai mult, și spectatorii la evenimentele sportive derulate în timpul zilelor călduroase de vară au raportat arsuri solare în timp ce urmăreau disputele sportive, fiindu-le greu să înțeleagă cum de sportivii profesioniști rezistă ore în șir în soarele ucigător.
Chiar dacă în multe cazuri sportivii de performanță nu-și pot controla programul de competiție și de antrenament, fiind nevoiți să se pregătească și să concureze în mijlocul zilei, în medii umede cu radiații ultraviolete ridicate, aceștia au învățat să se protejeze cât mai bine pentru a evita riscurile.

Aplicarea unor straturi consistente de creme de protecție solară cu factor ridicat de protecție poate îmbunătăți, de asemenea, fluxul sanguin microvascular către piele care, în mod normal, este împiedicat de expunerea la UV și joacă un rol important în termoreglarea și sănătatea generală a pielii și îmbătrânirea sa. Sportivii aplică aceste creme înainte de a ieși afară, pentru a evita să le intre în ochi sau să le facă mâinile alunecoase, căutând creme care sunt absorbite mai ușor de piele. Ochelarii de soare, șepcile sau pălăriile și îmbrăcămintea adecvată (cu caracteristici UPF ridicate, cu mâneci lungi) constituie, de asemenea, o barieră în fața razelor ultraviolete periculoase.

Câteva sfaturi utile de protecție…
– folosiți cremele de protecție solară, cu grad ridicat de protecție +50, la fiecare 60 minute
– încercați să evitați pe cât posibil activitățile fizice intense în intervalul orar 11:30 – 17:00
– folosiți echipament adecvat
– folosiți șepci sau pălării
– folosiți ochelari cu lentile de protecție UV

”Pielea este o componentă importantă a corpului tău”

Triplă campioană olimpică de volei pe plajă, Keri Walsh Jennings, consideră că protecția solară a corpului necesită pregătiri speciale pentru un sportiv, pentru a putea da cel mai bun randament: ”Sportivii trebuie să se concentreze asupra îngrijirii corpului lor pe timp de caniculă, atât prin planuri de antrenament adecvate, cât și printr-o nutriție potrivită, odihnă, măsuri speciale de protecție”. „Pielea ta face parte din corpul tău și din starea ta de bine. Pentru un sportiv de elită recuperarea este vitală, iar atunci când ai arsuri pe piele, corpul tău se va concentra pe recuperarea pe zona arsă mai degrabă decât pe recuperarea după efort, ceea ce îți va afecta simțitor rezultatele”, a spus ciclista profesionistă Evelyn Stevens.

Bronzul arată bine, dar nu e pentru campioni

Pentru cei care cred că un bronz intens oferă corpului o ”strălucire sănătoasă” răspunde medicul Daniel Kroshinsky, director al spitalului de dermatologie din Massachusetts: ” Corpul produce mai multă culoare pentru a proteja materialul nostru genetic de absorbția luminii ultraviolete, iar bronzul este un semn că ai fost expus la razele dăunătoare. Arsurile solare sunt deshidratante, determină dilatarea vaselor de sânge, cerându-i corpului să trimite mai mult sânge în piele”.

De la profesioniști: Pentru a preveni intrarea cremei de protecție solară în ochi atunci când transpirați, se poate aplica un strat mai gros de protecție solară pe frunte – consistența mai grea ajutând crema să reziste mai bine în timpul exercițiului fizic.

Creme solare blocante fizice sau chimice

Cremele de protecție solară sunt împărțite în blocante fizice și chimice. Blocanții fizici sunt oxidul de zinc și oxidul de titan și împiedică pătrunderea luminii solare în celulele tale; dacă aplicați o protecție solară groasă de zinc, aceasta vă va oferi imediat protecție. Ingredientele chimice sunt cele care absorb și previn acea radiație UV. Dr. Kroshinsky își sfătuiește pacienții să folosească SPF 50 sau mai mare, deoarece cercetările recente au descoperit că oamenii iau doar aproximativ un sfert din cantitatea recomandată în dozele de testare.

De asemenea, pe lângă cremele de protecție solară, echipamentul este extrem de important, o țesătură ușoară putând proteja fără să-ți afecteze antrenamentul. Atunci când alegeți îmbrăcămintea de antrenament pentru afară, în soare, trebuie să țineți cont de câteva ponturi, cum ar fi: tipul de țesătură (mai strâns este mai bine); culoarea (mai închisă oferă mai multă protecție); materialul (un nailon sau un amestec de nailon-poliester este cel mai bun; bumbacul este cel mai puțin protector); și starea materialului (uscat este mai bine decât umed).
În privința ochelarilor de soare, folosiți doar pe cei cu protecție UV/UVB, în caz contrar mai bine nu purtați deloc, pentru că lentilele colorate vor dilata doar pupilele lăsând să pătrundă în ochi și mai multă lumină solară.

Nutriție specială pentru vremea caniculară

Radiațiile tip UVB, des întâlnite pe timpul verii, care cauzează arsurile de piele, pot distruge colagenul de la nivelul pielii și astfel pot să apară ridurile. Cremele cu rol de protecție solară se aplică pe stratul exterior al pielii, epiderma – care reprezintă doar aproximativ 20% din pielea care acoperă corpul. Astfel că 80% din dermă va avea nevoie de o nutriție adecvată pentru a putea lupta împotriva daunelor rezultate în urma oxidării și a soarelui, care pot îmbătrâni pielea în mod dramatic. O nutriție echilibrată, care oferă protecție maximă împotriva stresului oxidativ este esențială pentru o piele sănătoasă și tânără.
Ați putea fi surprinși să aflați că multe dintre alimentele comune oferă o protecție a pielii împotriva razelor solare potențial dăunătoare, de la interior spre exterior. Acest aspect de protecție al produselor alimentare este explicat prin prezența anumitor compuși antioxidanți. Astfel, alimentele recomandate pe timpul verii sunt:

Ardei colorat – Roșii, galbeni, portocalii care au un aspect minunat și un gust dulce, au culoarea grație pigmenților naturali numiți carotenoide. Acești antioxidanți se convertesc în vitamina A în organism și ajută la protejarea celulelor pielii prin stoparea distrugerii stratului subțire de lipide care înconjoară celulele pielii.

Dovlecel de vară – Poate fi introdus în sandvișuri, sau consumat sub forma de salate. Dovlecelul conține carotenoizi care vor apăra pielea de razele soarelui.

Roșii coapte – Antioxidantul numit licopen care se găsește în roșii reduce sensibilitatea pielii la soare, prevenind arsurile solare. În cazul roșiilor, în urma coacerii, cantitatea de licopen crește. Pasta de tomate conține mai mult licopen decât roșiile proaspete. Oamenii care consumă aproximativ un sfert de ceașca de pastă de tomate pe zi vor suferi de mai puține arsuri solare și pielea lor va fi mai protejată.

Spanac – Vitaminele prezente în spanacul crud oferă protecție eficientă împotriva soarelui, în mod natural, iar procesul de îmbătrânire al pielii va fi încetinit. Antioxidanții prezenți în frunzele verde închis ale spanacului vor distruge radicalii liberi proveniți de la soare. Mâncați spanac ușor fiert pentru a maximiza absorbția de antioxidanți (mai ales vitamina E) și fito-antioxidanți, cum ar fi betacaroten.

Pepene verde – Este bogat în licopen, cel care le oferă culoarea roșie.

Ceai verde – Acesta îmbunătățește funcția cardiovasculară, are o activitate demonstrată anticancer, sprijină sistemul imunitar, detoxifică organismul și chiar protejează celulele pielii care au fost expuse la raze UVA si UVB. Ingredientele secrete sunt compușii antioxidanți numiți catechine polifenoli, care au un rol important de apărare.

Cacao – Cacaoa este o substanță foarte sănătoasă care conține 712 compuși, dintre care mulți au rol antioxidant puternic și protectiv pentru piele. Flavonolii prezenți în cacao protejează inima, reduc riscul de atac de cord, hipertensiunea arterială, dar apără și celulele pielii.

Fructe de pădure – Coacăze, afine, fructe de acai, murele sunt bogate în pigmenți care le oferă culoarea violet numiți anticiani. Aceștia sunt unii dintre cei mai puternici compuși cu rol de apărare al organismului, care oferă protecție excelentă împotriva razelor ultraviolete.

Pește – Acizii grași Omega-3 oferă o protecție excelentă atât pentru inimă, cât și pentru piele. Aceștia sunt esențiali pentru o stare bună de sănătate și ajută la menținerea sănătății celulelor pielii.

Articol publicat în numărul 103 al revistei „Sport în România”