Rolul jurnalistilor este acela al prevenirii in lupta impotriva trucajelor

Presedintele AIPS, Gianni Merlo, a participat, recent, la un congres international cu privire la meciurile trucate tinut la Budapesta. Acesta a fost organizat de catre Asociatia Presei Sportive din Ungaria.

Pe langa mai multi experti, pe lista invitatilor s-au aflat reprezentantul Asociatiei Mondiale a Loteriilor, André Noel Chader, reprezentantul Asociatiei Europene pentru Securitate in Sport, Antonio Constanzo, presedintele Loteriei Ungare, Kálmán Szentpétery si Attila Czene, care a reprezentat Guvernul Ungariei. Merlo a vorbit despre responsabilitatea jurnalistilor sportivi in evitarea pariurilor ilegale si a trucarii meciurilor.
Pornind de la ideea ca meciurile trucate reprezinta cel mai mare pericol in sport, chiar mai mare si decat dopajul, participantii la congres au cazut de acord asupra faptului ca lupta impotriva acestui flagel reprezinta o foarte mare provocare in prezent si viitor.

Jurnalistii sportivi sunt cei care pot aduce in fata lumii aceste cazuri, avand un rol in educarea si pregatirea tinerei generatii. Aceasta este partea de prevenire, care, dupa cum spune Gianni Merlo, este unul dintre cele mai importante moduri de a evita pariurile ilegale in viitor.

Alaturi de László Pajor-Gyulai, Presedintele Asociatiei Presei Sportive din Ungaria, a oferit un interviu exclusiv in cadrul emisiunii de dimineata a televiziunii de stat maghiare (Ma Reggel), moderat de catre participantul la Programul Tinerilor Reporteri FISU-AIPS de la Shenzen, Bence Mohay. Tanarul jurnalist maghiar este, in prezent, numarul 1 intre prezentatorii de stiri sportive din tara sa.

„Trebuie sa luptam cu totii impotriva trucajelor. Nu suntem impotriva pariurilor sportive – acest obicei face parte din cultura sportului – dar trebuie sa gasim modalitatea de a face pariurile sportive mai curate, la fel ca si in cazul sportului in sine”, a spus Merlo la televiziunea maghiara.

„Trebuie sa ne concentram pe ideea de prevenire. Acuzatiile si depistarile intra in atributiile Politiei. Sa scrii si sa vorbesti despre meciuri trucate poate fi periculos, dar si Politia trebuie sa ne apere. Vrem sa intram in aceasta lupta, dar nu o putem face singuri. Avem nevoie de ajutorul Guvernelor si al autoritatilor”, a adaugat presedintele AIPS.

La finalul congresului ramanem cu o intrebare: suntem destui pentru a lupta cu aceasta piata neregulata si ilegala, care este de 100 de ori mai mare decat cea legala si beneficiaza si de sprijinul mafiei mondiale?
Nu avem un raspuns exact, dar merita sa luptam impreuna!

Articol preluat de pe site-ul AIPS