Prinţul Albert, Prinţul Feisal, FC Barcelona, Macchi, MS Dhoni, Tondela şi echipa feminină de maraton a Kenyei au primit Premiile AIPS.
Ediţia din acest an a Premiilor AIPS Fair Play şi pentru Puterea Sportului (Power of Sport), organizate la Innsbruck, au reprezentat scena unei reuniri extraordinare de atleţi de top, echipe, feţe regale şi oficiali din sport. Premianţii au fost onoraţi în cadrul unei ceremonii organizate în Sala de Congrese din Innsbruck.
Premiile AIPS Puterea Sportului au fost acordate Majestăţii Sale Prinţul Albert II de Monaco (Pace şi Sport), Majestăţii Sale Prinţul Feisal bin Al Hussein al Iordaniei (Generaţiile Păcii) şi atletului paralimpic italian Fabrizio Macchi, în timp ce echipa de tineret a celor de la FC Barcelona, căpitanul echipei naţionale de cricket a Indiei, Mahendra Singh Dhoni şi echipa naţională de maraton a Kenyei au primit distincţii pentru actele de Fair Play. Ceremonia a precedat cel de-al 75-lea Congres AIPS, deschis oficial de către preşedintele Austriei, Dr. Heinz Fischer şi la care au fost prezenţi preşedintele CIO, Jacques Rogge şi numeroşi membri ai CIO.
Mai jos puteţi citi profilele personalităţilor premiate de către AIPS.
PREMIILE AIPS POWER OF SPORT (PUTEREA SPORTULUI)
Majestatea Sa Prinţul Albert II de Monaco
Majestatea Sa Prinţul Albert II de Monaco, membru al CIO din 1985, este singurul Şef de Stat care a participat la cinci edişii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, la bob – Calgary 1988, Albertville 1992, Lillehammer 1994, Nagano 1998 şi Salt Lake City 2002.
Un adevărat campion al păcii şi progresului social prin sport de-a lungul anilor, Majestatea Sa a devenit Patronul „Peace and Sport, l’Organisation pour la Paix par le Sport” încă din 2007, de la înfiinţarea acestei organizaţii. Încă de atunci, sub conducerea preşedintelui Joel Bouzou, organizaţia s-a luptat să intensifice puterea unică a sportului pentru a contribui la pacea mondială şi pentru a uni naţiunile aflate în conflict.
Majestatea Sa Prinţul Feisal Al Hussein al Iordaniei
Inspirat de către puterea sportului şi moştenirea pacifistă a tatălui său, Regele Hussein, Majestatea Sa Regală Prinţul Feisal a fondat organizaţia Generations For Peace în 2007. Acest ONG internaţional este dedicat folosirii inovative şi susţinute a sportului pentru a aduce pace şi dezvoltare la nivel mondial. De asemenea, acesta s-a dezvoltat rapid şi acum sprijină delegaţii şi Pionierii Generations For Peace în comunităţi care se luptă cu diverse forme de conflict în peste 48 de ţări şi teritorii.
578 de delegaţi au fost deja instruiţi prin intermediul Programului de Pionierat Generations For Peace, în cadrul a opt cursuri intensive, de câte 10 zile, organizate la Amman (Iordania), Abu Dhabi (EAU) şi Soci (Rusia). Predate către peste 4.200 de Pionieri şi delegaţi de a doua şi a treia generaţie, programele Generations For Peace s-au făcut deja simţite în vieţile a peste 75.000 de copii.
În 2010, Majestatea Sa Regală Prinţul Feisal a fondat Institutul Generations For Peace, care lucrează în parteneriat cu Universitatea Georgetown şi Universitatea Oxford. Pe această cale, Institutul derulează şi sprijină numeroase cercetări multi-disciplinare şi împărtăşeşte informaţiile cu lumea sportului, cu scopul de a sprijini pacea mondială.
Fabrizio Macchi, atlet paralimpic şi filantrop din Italia
Fabrizio Macchi este unul dintre cei mai de succes atleţi cu handicap din istoria Italiei. După ce şi-a pierdut un picior la vârsta de 16 ani, din cauza unei tumori (osteosarcoma), Macchi s-a dedicat 100% sportului, practicând mai multe discipline – de la canotaj (locul 3 la primul Campionat Mondial în care s-au înscris persoanele cu handicap), săritura în lungime sau Maratonul în Cârje de la New York, pe care l-a câştigat de trei ori (1988-89-90).
Medaliatul cu bronz de la Olimpiada din 2004 a excelat şi în lumea ciclismului, câştigând 27 de titluri în Italia, mai multe titluri Mondiale şi Europene şi a stabilit Recordul Mondial al Persoanelor cu Handicap (38,574 km).
Acum, atletul de 41 de ani a pus ochii pe aurul olimpic de la Londra. Fabrizio va fi singurul ciclist din istoria Italiei (incluzând aici şi sportivii normali) care va fi participat la 4 Olimpiade consecutive. Supranumit „Flamingo”, Macchi este foarte activ din punct de vedere social şi sprijină numeroase proiecte caritabile – s-a implicat în promovarea sportului pentru persoanele cu handicap, sprijină proiectul „Un vis pentru Gaslini”, care sprijină copiii cu dificultăţi şi este un membru marcant al asociaţiei Livestrong, care luptă împotriva cancerului.
PREMIILE AIPS FAIR PLAY
Echipa de tineret a FC Barcelona:
O extraordinară dovadă de Fair Play a venit din partea echipei B de tineret a celor de la FC Barcelona, în cadrul unui meci împotriva celor de la Castelldefels, din luna aprilie a anului trecut. Barcelona a deschis scorul prin Carlos Julio Martínez, în timp ce portarul advers era accidentat şi căzut pe teren. După ce au realizat acest lucru şi după ce portarul a primit îngrijiri, jucătorii Barcelonei le-au permis celor de la Castelldefels să înscrie fără a fi atacaţi. Jocul s-a încheiat cu scorul de 1-1. Antrenorul Barcelonei, care a dat ordinul ca adversarii să egaleze, este fostul internaţional spaniol Sergi Barjuan. Acesta a declarat: „Nu am avut altă soluţie decât să-i lăsăm să egaleze. Reprezentăm un club care stabileşte standarde de top, indiferent dacă suntem în Catalunya, Spania, Europa sau în lume, iar acest lucru începe de la echipele de juniori”.
Echipa feminină de Maraton a Kenyei
În timpul cursei de maraton de 42 km, de la Campionatul Mondial de la Daegu, Coreea de Sud, trei alergătoare erau în cursa pentru medalii. Brusc, la punctul de hidratare de la kilometrul 35, Edna Kiplagat s-a împiedicat şi a căzut peste compatrioata sa, Sharon Cherop. Cherop a revenit imediat în cursă şi a aşteptat-o pe coechipiera sa, Priscah Jeptoo, care s-a oprit pentru a verifica starea de sănătate a lui Kiplagat, liderul cursei până la momentul căderii. Cele trei alergătoare s-au implicat într-o conversaţie în timp ce alergau, asigurându-se că Kiplagat a rămas alături de ele. Acest gest de Fair Play a jucat un rol crucial în victoria istorică a Kenyei, Kiplagat câştigând aurul, iar Kenya ocupând primele patru poziţii şi obţinând titlul la echipe.
Mahendra Singh Dhoni, Căpitanul Echipei de Cricket a Indiei
Gestul Fair Play al lui Dhoni s-a petrecut în timpul unui joc din Anglia, din vara trecută, când a chemat înapoi pe teren un adversar care ratase lovitura. Englezul Ian Bell părăsise terenul după ce a crezut că a ratat, cu toate că mingea era încă în joc. Mingea nu ajunsese la margine, a fost restituită de un adversar, iar Bell a fost eliminat de către arbitru, conform regulilor din cricket. În timpul pauzei pentru ceai, câţiva jucători englezi au vorbit cu Dhoni şi i-au spus că Bell a greşit atunci când a crezut că faza era încheiată. Astfel, Dhoni i-a permis lui Bell să lovească în continuare. Bell, care era în mare formă, marcase deja foarte mult, astfel încât Anglia a câştigat la o diferenţă de 319 puncte şi s-a dus la 2-0 la general. Gestul extraordinar de fairplay al lui Dhoni a fost lăudat la nivel internaţional, în toate ţările care practică acest sport.
Patrice Tondela, fost arbitru de fotbal francez
În timpul unui meci din Liga a 7-a franceză, desfăşurat în Lagnieu (Ain, Franţa), Patrice Tondela, pe atunci arbitru de district, a luat dificila decizie de a opri meciul dintre Lagnieu şi Rossillon, din cauza scandărilor rasiste dintre jucători. Datorită deciziei acelui tânăr arbitru, unul dintre jucătorii rasişti a fost condamnat de către un tribunal, fiind pentru prima dată în istoria fotbalului amator când un jucător este condamnat pentru insulte cu tentă rasială. Acea decizie a fost foarte riscantă pentru Tondela, care era conştient de faptul că acest gest i-ar putea afecta cariera. El şi prietena sa au primit ameninţări cu moartea şi a fost nevoit să renunţe la arbitraj pentru a-şi salba viaţa.