Vă recomandăm un site de sport pe care l-am descoperit recent. Este scris de cîţiva gazetari din Ploieşti, avînd de asemenea vreo doi sau trei invitaţi din afara judeţului. Site-ul se remarcă prin spirit critic, analiză cît se poate de serioasă a problematicii sportive şi dorinţă de a face ceva pentru activitatea sportivă locală.Numele acestui site este Fair Play (adresa www.fairplaydeprahova.ro ), iar iniţiatorul său e gazetarul DragoşPătraru, cel care a semnat, nu cu foarte multă vreme în urmă, articolul prin care a explicat motivaţia initiativei sale. Reproducem integral acest editorial.
Din nou, Fair Play. De ce?
30.11.2011
Înainte să mi-o adreseze altii, mi-am pus eu această întrebare. De ce să reactivez, în variantă electronică, singura viabilă în curând, o publicatie pe care am închis-o în urmă cu sapte ani? Sunt câteva motive, judecati voi dacă sunt si suficiente pentru decizia pe care am luat-o alături de cei care au fost de la început sau au acceptat să vină acum, alături de noi, la acest proiect. Deja conceptul de proiect, la Ploiesti, sună prea pretentios. Adică, proiecte face doar cel mai mare manager din lume, nu noi, muritorii de rând.
În primul rând, Fair Play de Prahova a încetat să mai apară în momentul în care sportul prahovean intra în moarte clinică. Din două echipe de primă ligă, a rezultat una de liga a doua. Voleiul se desfiintase, de fapt, tot ce misca în jurul Petrom avea sentinta semnată. Asesoft era doar la stadiul de nebună promisiune, iar handbalul nu reprezenta un punct de atractie suficient. Oricum, se stie, fără fotbal, o foaie de sport e sortită dacă nu pieirii, atunci anonimatului. Mai mult, războiul cu hotii fotbalului ploiestean, Luca si Bercea, care dictau absolut totul în oras, devenise imposibil pentru noi, în conditiile în care arma pe care o aveam la dispozisie era o modestă publicatie de sport. Asa a apărut altPHel, de care am fost nevoiti să ne ocupăm noi, niste băieti, la vremea aceea, care se pricepeau doar la sport. altPHel nu doar că a supravietuit, dar si-a câstigat o pozitie solidă pe piată, alegând, în ciuda presiunilor de tot felul si a tentatiilor financiare, să adopte un ton critic la adresa puterii, fie că ea s-a numit PSD sau PDL.
Acum, sportul prahovean e din nou sus. Avem două echipe de fotbal în prima ligă, Asesoft face legea în baschet, sunt două echipe de handbal la nivelul primului esalon. Nu mai avem sală, pentru moment, dar avem o bijuterie de stadion. Există, asadar, piată bună pentru presa sportivă.
Dar cea mai importantă dintre toate aceste realizări este revenirea Petrolului în prima ligă. Petrolul, indiferent de situatie, face audientă.
În aceste conditii, e nevoie de o presă puternică. E nevoie de oameni care să nu se teamă să spună ceea ce gândesc, e nevoie de jurnalisti pregătiti si respectati care să nu poată fi intimidati de comportamentul anormal al unor oameni care cred că pot dicta asa cum vor, pe banii nostri, ai ploiestenilor. Aici este nuanta pe care Răchită si compania nu o pricep. Atâta vreme cât Petrolul va fi echipa ploiestenilor (nu este încă, în acte), atâta vreme cât va primi bani din bugetul local, ceea ce se întâmplă la această echipă este problema noastră, a tuturor.
Fair Play îsi propune să fie o platformă de discutii, pentru toti cei care cred că au ceva de spus, în sportul local, nu doar în fotbal. Unii dintre ei, în jur de 30, au acceptat provocarea pe care le-am adresat-o. Altii ne-au solicitat un răgaz, iar pe unii dintre cei pe care ni-i dorim alături de noi nu am apucat să-i convocăm la o întâlnire.
Un alt motiv pentru care am reactivat această publicatie este ceva mai complex. Pare greu de crezut, la ora asta, pentru că suntem abia la început, dar o astfel de platformă va produce si altceva în afară de profesionalizarea presei sportive si cresterea fortei si libertătii acesteia. Va putea, în timp, să le ofere jurnalistilor sportivi independenta financiară de care au nevoie. În Statele Unite, de pildă, cei mai buni jurnalisti se adună deja pe astfel de platforme, pentru o audientă mai mare si, deci, un venit – cum ar spune Răchită – decent. Cu diferenta că jurnalistii nu iau din bani publici.
În fine, Fair Play va produce, din nou, jurnalisti sportivi. În trei ani de existentă, între 2000 si 2003, am reusit să punem pe piasa presei sportive destui jurnalisti. Nu îi enumăr acum, poate cu altă ocazie. Vom merge din nou prin scoli, vom face o selectie si îi vom lua alături de noi pe copiii care vor să învete această meserie. Asadar, oricine poate deveni jurnalist sportiv. Există si câteva conditii: dorintă, bun simt, cunoasterea sportului si stăpânirea limbii române. Simplu, nu?
Dragos Pătraru