Platini despre lupta impotriva meciurilor trucate si a violentei in fotbal

Preşedintele UEFA, Michel Platini, a declanşat o luptă dublă împotriva corupţiei în sport – atât a autorităţilor din sport, cât şi a celor civile. Lupta în echipă reprezintă singura cale de a combate eficient evenimente nefericite precum meciurile trucate, rasismul şi huliganismul pe stadioane.

Domnul Platini a fost intervievat recent de către organizaţia europeană Sport et Citoyenneté.

Aţi participat recent la Întâlnirea Ministerială a Consiliului Europei, în cadrul căreia s-a adoptat o recomandare către Statele Membre cu privire la meciurile truncate. De asemenea, aţi fost prezent şi la întâlnirea informală a Miniştrilor Sportului din UE, de la Cracovia. De ce aţi simţit nevoia să vorbiţi despre aceste probleme în cadrul unor întâlniri inter-guvernamentale?
Michel Platini: Meciurile trucate, care au crescut ca număr în tandem cu pariurile online, reprezintă una dintre cele mai mari ameninţări pentru sport. Numărul crescut de meciuri trucate legate de pariuri reprezintă un semnal de alarmă, deoarece afectează toate disciplinele, din toate ţările.
Astfel, UEFA şi mişcarea sportivă au reacţionat. De fapt, ne-am dublat eforturile, iniţiativele şi – pot spune fără ezitare – curajul în lupta cu meciurile trucate. Dar trebuie înţeles faptul că acest flagel depăşeşte puterea noastră de a acţiona, deoarece a devenit o adevărată pistă pentru activitatea infracţională. Nu putem duce această Cruciadă de unii singuri.
Lupta împotriva trişorilor din sport este unul dintre rolurile Statului? Nu poate mişcarea sportivă să se ocupe de această problemă independent?
Michel Platini: Anumiţi politicieni susţin că autorităţile nu pot interveni tocmai din cauza independenţei sportului. Nu este cazul, însă. Trucarea meciurilor este o violare a ordinii publice şi, ca şi consecinţă, intervenţia autorităţilor este justificată. Sportul european are nevoie de o strategie bazată pe transformarea fraudelor din sport în infracţiuni şi pe recunoaşterea drepturilor de proprietate pentru organizatorii de competiţii.
Transformarea fraudelor din sport în infracţiuni ar duce la închiderea breşelor din legislaţie cu privire la spălarea de bani, fraudele şi corupţia. Meritul principal al recunoaşterii drepturilor de proprietate este acela că va implica un contract între operator şi organizatorul de competiţii. Acest contract este extrem de valoros şi poate include obligaţii cu privire la transparenţă şi ar limita aspectele care pot fi obiectul pariurilor. Pe scurt, aceste drepturi de proprietate ar aduce o contribuţie fundamentală la protejarea integrităţii competiţiilor şi la transformarea fraudelor sportive în activităţi infracţionale.
Principalele Instituţii Europene au reiterat pretenţiile noastre recent: Comisia Europeană în Comunicarea despre Sport din ianuarie 2011, apoi într-o publicaţie cu privire la pariurile online, apărută primăvară; Consiliul Europei şi-a prezentat, de asemenea, recomandările cu privire la acest subiect pe 28 septembrie; de asemenea, Parlamentul Europei a publicat, pe 15 noiembrie 2011, o rezoluţie cu privire la pariurile online şi un raport legat de sport al domnului Santiago Fisas.
Acum trebuie făcuţi paţi concreţi pentru a transforma această dorinţă politică în realitate. Aceste referinţe nu pot fi ignorate de către Guverne şi de către legislaţia europeană.
În ce alte domenii ar dori UEFA să coopereze mai mult cu autorităţile europene?
Michel Platini: Un alt flagel care necesită acţiuni imediate este problema violenţei pe stadioane. UEFA nu va înceta niciodată lupta cu acesta. Am vorbit despre această problemă la Strasbourg, în faţa Secretarilor de Stat din Consiliul Europei. Trebuie să eliminăm huliganismul şi rarismul de pe stadioane, iar pentru asta trebuie să lucrăm împreună.
Dată fiind criza financiară din Europa, cred că iniţiativa noastră, denumită „Fairplay financiar”, merită, mai mult ca oricând, sprijinul autorităţilor. Iniţiativa noastră se bazează pe o regulă de bun simţ: cluburile nu trebuie să cheltuiască mai mulţi bani decât au. Aceasta va fi o condiţie necesară şi indispensabilă pentru cluburile care participă în UEFA Champions League şi Europa League. Se riscă stabilitatea financiară pe termen lung a acestui sport, astfel încât ne aşteptăm la un semnal puternic din partea Guvernelor Europei.
Am atras deja atenţia Miniştrilor Sportului cu privire la protejarea echipelor naţionale, al căror sprijin financiar este deja în pericol: nimic nu garantează acum faptul că jucătorii vor fi disponibili atunci când sunt convocaţi la echipa naţională. Dacă ţinem cont de importanţa crucială a competiţiilor internaţionale pentru finanţarea sportului, este cazul să fim neliniştiţi. Guvernul spaniol a înţeles acest lucru şi a publicat o lege a sportului care garantează prezenţa jucătorilor la echipa naţională. Această abordare este una foarte pozitivă şi este indicat să devină valabilă în toate statele europene.
Guvernarea bună a sportului necesită o legislatură bine stabilită. Nu este nici mai mult, nici mai puţin decât o consecinţă a „specificităţii sportului”. Este preţul care trebuie plătit pentru susţinerea sportului european.

Sursa: site-ul AIPS
Traducere: Catalin Fainisi