FIFA va folosi informatori in lupta impotriva meciurilor aranjate

FIFA va ţine legătura cu informatori din interiorul reţelelor de crimă organizată în lupta împotriva meciurilor aranjate pentru pariuri, principalele ţinte ale forului fiind partidele din preliminariile Cupei Mondiale din 2014 şi naţionalele cu şanse mici de calificare la competiţia din Brazilia.
În acest moment, sunt derulate aproape 50 de investigaţii naţionale, în care sunt implicate un sfert din federaţiile membre ale FIFA, informează BBC.

“Este înspăimântător! Meciurile aranjate pot avea un impact major asupra calificărilor pentru competiţiile FIFA şi asupra altor evenimente la nivel global. Acum dezvoltăm o reţea de surse atât în organizaţiile criminale, cât şi în cele fotbalistice”, a declarat responsabilul pe probleme de securitate al FIFA, Chris Eaton.
În februarie, FIFA va deschide o linie verde şi va oferi recompense celor care vor da informaţii despre astfel de cazuri, în cadrul unei campanii ce va dura trei luni.
“În 2012, jucătorii şi oficialii vor avea un loc unde vor putea să-şi spună povestea lor, chiar şi sub protecţia anonimatului, acesta fiind începutul aministiei şi al acordării unor recompense. Vor exista un website, un număr de telefon şi o adresă de e-mail dedicate, în toate limbile”, a precizat Eaton.
El a spus că organizaţiile criminale se implică în trucarea unor meciuri deoarece fotbalul generează un interes enorm pentru pariuri. “Peste 90 la sută dintre pariurile sportive din sud-estul Asiei sunt pe meciuri de fotbal, în special pe cele din competiţiile intenaţionale. Este vorba de crimă organizată la nivel internaţional, de fapt la nivel intercontinental. Se văd urmele infractorilor singaporezi de-a lungul Europei, Africii şi Americii Centrale. Infiltrarea unor criminali în asociaţiile noastre şi în fotbal în general reprezintă cea mai presantă problemă. Dar creăm un mediu ostil celor care aranjează meciuri pentru ca ei să conştientizeze faptul că îi vom demasca”, a conchis Eaton.

Sursa: MEDIAFAX