Gabriel Burtănete a dat lovitura la Gyor, la Campionatul Mondial de gimnastică pentru juniori, competiție la care a cucerit medalia de aur în finala de la sărituri. Buzoianul în vârstă de 17 ani a devenit primul campion mondial de juniori al României la gimnastică artistică, la aparatul la care Marian Drăgulescu a „patentat” săritura ce-i poartă numele.
Gimnastica artistică masculină românească încă are potențial. Prezența pe cea mai înaltă treaptă a podiumului mondial ne dă speranțe că în acest sport frumos și în același timp extrem de greu se pot scrie pe viitor pagini memorabile. Participarea la primul Campionat Mondial de gimnastică pentru juniori i-a adus lui Gabriel Burtănete o binemeritată medalie de aur, în urma a două sărituri sigure și curate. Legitimat la SCM Gloria Buzău, Gabriel Burtănete se pregătește în condiții excelente la lotul național de juniori de la Reșița, aflat sub coordonarea antrenorului Adrian Meleancă și supervizat de Dan și Elena Grecu. Din colectivul tehnic al lotului mai fac parte Ermil Popescu (antrenor la sol și sărituri), Robert Bălan (cal și paralele) și Cornel Burduhosu (inele și bară).
„Am simțit că voi câștiga!”
Gimnastul buzoian a trăit momente fantastice la Gyor, la primul Mondial de juniori din istorie. Perseverența de la antrenamente, dorința de autodepășire, după locul 5 la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, la același aparat, sărituri, i-au adus lui Gabriel Burtănete un loc în galeria sportivilor de care de acum trebuie să se țină cont. Cu execuții sigure și curate, având și cele mai dificile sărituri din concurs, sportivul român a obținut o medie de 14,424 puncte și a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere. „Am simțit că voi putea câștiga medalie. Am avut cele mai grele sărituri din concurs și mi-am dat seama că pot obține medalie. A fost extraordinar, să urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, cu medalia de aur la gât și să mi se cânte imnul. Sunt momente care nu se pot descrie în cuvinte și te marchează toată viața. Rezultatul de la Mondiale îmi dă și mai multă încredere în mine și dorința de a obține și pe viitor rezultate la fel de bune. Mai am anul viitor Europenele, apoi voi face pasul către lotul olimpic de seniori”, a povestit Gabriel Burtănete, plin de emoție, pentru Sport în România.
La gimnastică, din joacă
Energia debordantă de care dădea dovadă Gabriel când era mic i-au determinat pe părinții săi să ia decizia de a-l duce la gimnastică. Și nu singur, ci împreună cu fratele său geamăn, Robert. „Eram în cameră și tot mă dădeam peste cap cu fratele meu și așa părinții au considerat că e bine să facem un sport în cadru organizat, să nu ne lovim. Am ajuns la sala de gimnastică de la CSS Buzău, părinții mei cunoșteau pe cineva acolo. Mie mi-a plăcut din prima, pentru că era plasă elastică și groapă cu bureți și săream pe acolo. Și uite așa, din joacă, am ajuns să îndrăgesc gimnastica. Aveam șase ani și jumătate pe atunci”, își amintește Gabriel.
Seriozitatea în pregătire i-au adus rezultate bune și convocarea, la vârsta de 12 ani, la lotul național de juniori.
„I-am antrenat pe Gabriel și pe fratele său, Robert, încă din anul 2009, când au venit la Clubul Sportiv Școlar Buzău. Încă de la început, cei doi frați au dat dovadă de niște calități deosebite în comparație cu ceilalți copii și în acel moment m-am implicat cu totul în ideea că poate viitorul le va oferi o șansă în acest sport. Începând din anul 2011, rezultatele din competiții mi-au confirmat așteptările, atât Gabriel, cât și Robert devenind campioni naționali la toate categoriile de clasificare, având concurenți cu doi ani mai mari ca ei. Asta a fost atuul celor doi sportivi. Bineînțeles că progresul lor și evoluția lor în gimnastică pe mine m-a mulțumit, asta când dădeam declarații presei, dar față de ei eram exigent și le ceream să dea ce pot ei mai bun. Lucru care nu i-a deranjat și atunci dacă am văzut că pot, am lucrat cu ei la maxim, ajungând astfel să facem antrenamente de patru ore zilnic și progresul a fost foarte vizibil. Au fost foarte disciplinați, au ascultat indicațiile, lucrul acesta le-a format un stil de a înțelege gimnastica așa cum normal trebuie să o vedem în evoluția ei, din acea perioadă. Pentru că gimnastica a evoluat enorm, dacă ne uităm la țările din Europa, sunt copii foarte buni și noi ne-am propus ca și element de comparație valorile europene. În țară eram primii, deci singurul lucru cu care ne puteam compara erau valorile europene. Așa că ne-am propus ca ei să ajungă la un nivel superior să fie cu un picior înaintea concurenților din țară și astfel am reușit ca la vârsta de 12 ani, atât Gabriel, cât și fratele său, Robert, să fie promovați la lotul național de juniori. Lucru mai greu de acceptat, având în vedere vârsta lor mică. Dar valoarea exercițiilor pe aparate a impus acest lucru și la rugămintea Federației Române de Gimnastică și a antrenorilor de la lotul național de juniori de la Bistrița am acceptat să meargă acolo, cu toate că din punctul meu de vedere a fost cam devreme. După patru ani de muncă la Bistrița, lotul s-a mutat la Reșița, copiii au evoluat, antrenorul lor a revenit la club”, a spus antrenorul Dragoș Bârzu, de la SCM Gloria Buzău
Un rezultat așteptat
Titlul de campion mondial obținut de Gabriel Burtănete a venit la momentul oportun pentru sportiv. „Mă așteptam la rezultatul acesta încă de anul trecut, de la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, unde, spre tristețea noastră, a ratat chiar săritura cea mai sigură. Dar așa se face un campion, și din ratări, din erori. Foarte important e că și-a dorit să fie un campion, eu i-am spus de când era mic, și lui, și lui Robert: Să știți că voi puteți să câștigați foarte multe medalii la viața voastră, dar dacă nu o câștigați pe cea de locul 1, lumea vă va uita. Și probabil că asta le-a rămas în minte și acum ei încearcă să obțină aceste rezultate deosebite. Este posibil ca și Robert să obțină rezultate bune, el este un alt tip de gimnast, mai ponderat. La Mondialul de anul acesta m-au copleșit emoțiile, am fost foarte foarte bucuros, i-am spus lui Gabi că acum putem discuta ca de la antrenor la gimnast, pentru că este campionul lumii, este cel mai bun la acest aparat. Eu îmi doresc să fie bun și la alte aparate. Eu sper să înțeleagă acest lucru și să nu se rezume numai la sărituri. Copilul acesta a muncit foarte mult pentru a reuși aceste sărituri. Sunt bucuros, fericit, un antrenor care a condus un sportiv spre un titlu de campion mondial de juniori în premieră. Sper să ne ajute Dumnezeu și să nu intervină accidentările”, a mai declarat Dragoș Bârzu.
„Noi am plecat de acasă cu gândul să luăm cel puțin o medalie. Am spus că cel mai dificil lucru e să prindem finala, iar dacă ajungem în finală, vom lua acea medalie. Am sperat să cucerim o medalie, neștiind ce sărituri au ceilalți gimnaști din lume. Dar, văzând că lui Gabi îi reușeau săriturile la antrenamente, pe zi ce trecea eram tot mai încrezători că va deveni campion. A avut cele mai dificile sărituri din concurs. Dacă va rămâne concentrat și va munci tot mai mult, consider că poate să facă o figură frumoasă și la seniori”, a spus Adrian Meleancă, antrenorul coordonator al lotului național de juniori.
Recompensă: portdrapelul României la FOTE
Comitetul Olimpic și Sportiv Român a decis ca gimnastul Gabriel Burtănete să fie purtătorul de drapel al României la festivitatea de deschidere a celei de-a XV-a ediții de vară a Festivalului Olimpic al Tineretului European, competiție programată la Baku (Azerbaidjan), în ultima parte a lunii iulie. „COSR ne-a făcut o mare surpriză, prin desemnarea lui Gabi drept portdrapelul României la FOTE. Sper să nu se deconcentreze cu această poziție extrem de onorantă pentru SCM Gloria Buzău”, spune antrenorul său de club, Dragoș Bârzu.
Pentru Gabriel Burtănete, drumul spre marea performanță s-a deschis, iar speranțele că vom avea noi campioni au crescut. Să reținem acest nume, vom mai auzi de el!
Articol scris de Marian Cărăvan