Mihai Covaliu: ”Este un început bun”

covaliu-copertaPrezent la prima sa experiență la Jocurile Olimpice de iarnă, președintele COSR vorbește despre concluziile ediției sud-coreene și ce trebuie făcut de acum înainte pentru a spera la mai mult

Alexandru Enciu, din PyeongChang

Mihai Covaliu (40 de ani), președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, a bifat, în Coreea de Sud, prima sa participare la Jocurile Olimpice de iarnă. Obișnuit al ediției de vară, unde a făcut istorie cu medaliile cucerite ca sportiv (aur la Sydney 2000 și bronz la Beijing 2008), dar și ca antrenor (argint la Londra 2012), Mihai Covaliu a avut un prim contact cu sporturile de iarnă în 2013, când a aprins flacăra olimpică la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) pentru sporturi de iarnă, competiție desfășurată la Brașov. ”Pot spune că Jocurile Olimpice de iarnă sunt total diferite față de cele de vară. În primul rând e diferită temperatura, apoi și atmosfera e alta. Este prima mea participare la ediția de iarnă și mărturisesc că nu mă simt în largul meu, pentru că nu prea suntem printre favoriți. Și nu este confortabilă ideea”, spune Mihai Covaliu pentru revista Sport în România.

”Mă uit, învăț și notez”

covaliu-si-bachCa președinte al COSR, fostul mare sabrer al României a avut ocazia să vadă care este nivelul spre care trebuie să aspirăm și, mai ales, ce este de făcut de acum înainte pentru ca și acest sector ”alb” să se dezvolte: ”Am văzut aici, la PyeongChang, echipe extraordinar de bine pregătite și cu dotări mult peste ale noastre. Mă uit la ceea ce pot să văd la fiecare disciplină, să învăț și să notez. Când ajung acasă sunt multe lucruri de spus și de făcut. Am rămas cu obiceiul de când eram sportiv și antrenor să notez lucrurile importante. Pentru că sunt idei bune care îți vin pe moment, dar care se uită. Sunt aspecte pe care le-am observat aici și trebuiau notate, pentru a ține cont de ele”.

”Voi lucra mereu pentru echipa mea”

În 2013, când a aprins flacăra olimpică la FOTE, lui Mihai Covaliu nici nu-i trecea prin cap că peste câțiva ani urma să devină președintele COSR, darmite să fie liderul delegației tricolore la JO. ”Nu m-am gândit nici că voi ajunge președintele Federației Române de Scrimă. Dar eu am spus că indiferent unde voi fi îmi voi face treaba cum pot mai bine, cu maximum de conștiinciozitate. În primul rând, voi face lucrurile astfel încât să le fie bine alor mei. Adică echipei mele, grupul din care eu fac parte. Iar acel grup trebuie să aibă tot ce-i trebuie pentru a se prezenta onorabil în competiție și a fi concentrat doar la a performa și a se autodepăși”, punctează Mihai Covaliu.

”Rezultatul Ralucăi Strămăturaru a dat curaj tuturor”

poza-grupȘeful COSR a pronunțat în discuția avută cu reporterul cuvântul ”onorabil”. Să fie acest adjectiv reprezentativ și pentru evoluția olimpicilor români în Coreea de Sud? ”Pentru mine, onorabil înseamnă să nu te simți inferior față de partenerii tăi de competiție. Inferior din punct de vedere al materialelor și echipamentului, dar și din din punct de vedere al dorinței de a învinge. Aici este o problemă care ține mai mult de mentalitate. Ceea ce am spus la plecare la Jocurile Olimpice, că-mi doresc ca sportivii să-și îmbunătățească aici performanțele și să se autodepășească, a prins în cadrul sportivilor și antrenorilor. Până la momentul acesta sunt mulțumit de acest lucru și eu cred că este un pas foarte important pentru ce va urma. Iar rezultatul Ralucăi Strămăturaru (locul 7 la sanie – n.r.) le-a dat curaj și încredere tuturor sportivilor și antrenorilor. Acum, sunt foarte multe lucruri de făcut. Important e că deja încep să viseze, încep să creadă, că deja încep să vadă că cineva din echipa lor a reușit să se apropie de vârf. E un început bun”, concluzionează șeful COSR.

Cât de mult contează ceara dată pe talpa schiului!

Ce va urma de acum înainte? Spre ce direcție se vor concentra eforturile COSR? ”Trebuie să ne uităm acolo unde avem know-how, acolo unde avem antrenori și acolo unde avem un nucleu de sportivi pe care aceștia să-i poată pregăti. Cine ajunge între primii 10 la această ediție face performanță. Și mi-e greu să spun că e o performanță, dar nu pot altfel când văd ce e în jur. Și mă refer la staff-uri, materiale, antrenori specializați. Sunt multe lucruri pe care nu le știam. De pildă, ceara pe care o dai pe schiul de fond contează foarte mult și îți poate aduce 1-2 minute în plus. Este enorm. Asta poate face diferența între primii 20 și următorii 50. Și vorbim doar de ceara pe care o dai pe talpa schiului… E greu și e un drum foarte lung. Noi trebuie să ne concentrăm acolo unde s-au obținut rezultate dătătoare de speranță. La întoarcere vom analiza și vom crea un program special, astfel ca la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 să ne prezentăm mai bine ca acum”, a declarat Mihai Covaliu.

Punct sensibil: oficialii de rang înalt, absenți de la JO

grup-2”Aici se vede unitatea”

În finalul discuției, șeful COSR a atins, cu diplomație, și un subiect delicat. Mihai Covaliu a vorbit despre prezența oficialităților de rang înalt la JO: ”Am văzut aici președinți de stat, prim-miniștri, miniștri ai sportului din multe țări, care sunt alături de sportivii care reprezintă țara lor. Și cred că de la președinte, până la prim-ministru, ministru al sportului este o datorie de onoare, o datorie de a fi lângă oamenii care te reprezintă și pe care tu îi reprezinți. Indiferent de șansele pe care ei le au sau nu la o ediție a Jocurilor Olimpice. Faptul că ești lângă ei denotă un respect și vă spun că nu au fost puține momentele în care am văzut sportivi căpătând un imbold fantastic în momentul în care un președinte, un prim-ministru sau un ministru au fost lângă delegație. Cred că în viitor ar trebui să fim mai solidari și să reușim să fim unii lângă alții, că doar așa putem face față. Aici, la o asemenea competiție, se vede unitatea și forța unei națiuni”.