Confederația Europeană de Volei a acceptat candidatura României pentru organizarea unei grupe de la Campionatul European de volei feminin din 2021. Turneul final ar urma să fie găzduit în parteneriat cu alte trei națiuni, Bulgaria, Croația și Serbia
Marius Huțu
După baschet și fotbal, România se pregătește să aducă în țară un alt turneu de mare anvergură la sporturile de echipă – seniori, Campionatul European de volei feminin din 2021. Federația română de specialitate a aplicat pentru această competiție altături de alte trei națiuni din zonă, Bulgaria, Croația și Serbia. Cele patru națiuni au primit deja undă verde din partea Confederației Europene de Volei, astfel că mai lipsește doar atribuirea oficială pentru a găzdui împreună competiția amintită.
O nouă procedură de atribuire a turneelor finale
”Există o nouă procedură de atribuire a Campionatelor Europene atât la masculin, cât și la feminin. Numărul de echipe a crescut de la 16 la 24 și nicio țară nu-și mai permite să găzduiască o competiție cu atâtea participante. Astfel, se merge pe ideea ca un turneu final să se desfășoare în patru țări, fiecare urmând să găzduiască o grupă de câte 6 echipe. Prima ediție în această formulă este în 2019, an în care Campionatul European se va desfășura în Cehia, Ungaria, Polonia și Turcia”, ne-a declarat Gheorghe Vișan, președintele Federației Române de Volei.
„Cunosc bine istoria voleiului din România, sunteți una dintre cele mai importante țări din cele 56 afiliate la Confederația Europeană de Volei. Ne dorim prin acest Campionat European să readucem România în topul țărilor care organizează competiții internaționale importante. Vom sprijini totodată federația română în câteva proiecte pentru dezvoltarea voleiului în școli. E nevoie de pași mici pentru a reveni în elită, dar progresele echipelor de club din România și a naționalelor de cadeți, juniori și tineret sunt evidente”, a susținut Aleksandar Boricic, președintele Confederației Europene de Volei, în momentul în care a efectuat o vizită de lucru în România, la sfârșitul lunii ianuarie.
Ediția 2019, un exercițiu bun în vederea ediției 2021
Organizarea unei grupe a Campionatului European de volei feminin în România va avea dublă valoare, după cum a apreciat președintele federației de specialitate: ”Vom putea crește și managerial, dar și din punct de vedere al rezultatelor”. Prin aducerea acestei competiții în România, interesul pentru volei va crește din nou, dar în același timp va ”obliga” forul de specialitate să pună pe picioare o echipă națională redutabilă. La nivel de cluburi lucrurile se mișcă deja bine, dacă ne raportăm la Liga Campionilor, acolo unde campioana Alba Blaj are un sezon de excepție.
”Noi la fete nu am stat rău nici până acum. Ne-am calificat la turnee finale, mai puțin la cel din 2017, unde am avut o sincopă în calificări, câteva nereguli mărunte pe parcurs. Dar sigur ne dorim o națională puternică, astfel încât ea să poată să treacă de faza grupelor. Avem jucătoare consacrate, avem și jucătoare tinere de mare perspectivă, care vin din urmă. Din punctul meu de vedere, putem avea rezultate și până în 2021. Ediția din 2019, unde sunt convins că vom fi prezenți, va fi un exercițiu bun pentru noi. Ne propunem să intrăm în primele 10-12 națiuni ale Europei”, a precizat Gheorghe Vișan.
Clujul, capitala sporturilor indoor
În tentativa de a se relansa în mai multe discipline, România pare hotărâtă să aducă în țară cât mai multe competiții de anvergură la seniori, deocamdată la nivel continental. Astfel, în 2017 am avut Campionat European de gimnastică artistică și Campionat European de baschet, anul acesta se va desfășura în România Campionatul European de haltere, iar în 2020 va fi și momentul testului suprem, o grupă de la Campionatul European de fotbal. Dacă ”sportul rege” va avea expunere în Capitală, turneul final generând și reconstrucția a patru stadioane, în schimb, disciplinele indoor au transformat Clujul în capitala sportului românesc. Campionatul European de volei va fi găzduit tot în localitatea ardeleană, pentru că este singura din țară care dispune de o arenă compatibilă cu o asemenea competiție. ”Ne-am fi dorit să jucăm și la București, dar încă nu avem o sală pentru a găzdui un Campionat European”, a declarat Gheorghe Vișan.
Până în toamnă, România trebuie să realizeze un clip video cu orașul Cluj-Napoca și să definitiveze lista hotelurilor în care vor fi cazate delegațiile celor șase naționale și oficialii care vor veni în România. Apoi, să aştepte cu încredere confirmarea finală a atribuirii organizării.
500.000 de euro, taxa de organizare
Pentru a găzdui Campionatul European de volei din 2021, Federația Română de Volei a primit avizul Ministerului Tineretului și Sportului. România va trebui să plătească o taxă de organizare în valoare de 500.000 de euro în două tranșe. Conform acestei sume, țara noastră va găzdui doar meciuri din faza grupelor. Dacă și-ar fi dorit și mai mult, asta ar fi însemnat să plătească o sumă și mai mare la Confederația Europeană de Volei. ”Taxele sunt diferențiate. Dacă vrei să ai și sferturi, atunci suma este de 800.000 de euro. Cine va găzdui semifinale şi finale, va avea de achitat o taxă în valoare de un milion de euro”, ne-a precizat Gheorghe Vișan.