O finală apoteotică

lecusanu-deduAlexandru Dedu a câștigat alegerile la Federația Română de Handbal cu un vot în plus față de Narcisa Lecușanu. Pentru desemnarea președintelui a fost nevoie de două tururi de scrutin

Marius Huțu

Alexandru Dedu este vechiul și noul președinte al Federației Române de Handbal, după ce Adunarea Generală a decis să-i acorde un nou mandat de 4 ani. Fostul pivot al echipei naționale a câștigat o competiție acerbă cu Narcisa Lecușanu. Diferența finală a fost de un singur vot, 100-99, după al doilea tur de scrutin. Alexandru Dedu va face echipă la vârf cu Steluța Luca și Sorin Dinu, aleși vicepreședinți.
Desemnarea președintelui pentru 2018-2022 a avut nevoie de două tururi de scrutin și a fost anunțată după aproape 6 ore de la startul Adunării Generale. Tensiunea a fost maximă, emoțiile pe măsură. Ultimele rezultate ale alegerilor, stabilirea oamenilor care fac parte din Consiliul de Administrație, au fost anunțate după mai bine de 9 ore! După primul tur, Alexandru Dedu a ratat șansa de a face 50 plus 1 pentru un singur vot. Președintele a primit 99 din voturi, Narcisa Lecușanu 94 de voturi, Robert Licu 6 voturi. Până la urmă, acel vot lipsă din primul tur a venit la sfârșitul turului doi de alegeri. Dincolo de această luptă spectaculoasă, poate unică în istoria federațiilor sportive de la noi, trebuie remarcat și numărul record de structuri care au participat la Adunarea Generală, 98,51%.

Prezență covârșitoare

szabo-luca”Nu ne așteptam ca sala să fie neîncăpătoare. Au fost 199 de structuri din 202 cu drept de vot, foarte mulți jurnaliști, invitați și asta arată că interesul pentru handbal este foarte mare. Faptul că televiziunea a dat în direct o Adunare Generală de alegeri, spune multe”, au fost printre primele cuvinte spuse de Dedu după ce a câștigat un nou mandat de președinte.
Imediat după ce s-a anunțat rezultatul votului pentru funcția de președinte, Alexandru Dedu le-a făcut invitația contracandidaților să i se alături de la Federația Română de Handbal:
”Am sesizat câteva idei principale în programul lor și în măsura în care cei doi foști contracandidați ai mei doresc să vină să le implementeze la federație, o să cer aprobarea Consiliului de Administrație să creăm un departament de dezvoltare aplicat în zona juniorilor și doamnei Lecușanu să vină să-și dezvolte ideile. În același timp, am sesizat preocuparea domnului Licu vis-a-vis de antrenorii români și îl rog să vină să se ocupe de școala de antrenori, de procesul de licențiere al FRH”.

12 obiective principale pentru al doilea mandat

deduRămâne de văzut dacă Narcisa Lecușanu și Robert Licu vor accepta propunerea președintelui, cert este că Alexandru Dedu a prezentat o strategie pe următorii 4 ani, țelul declarat fiind același: ”handbalul românesc să fie o forță în lume!”. Pentru al doilea mandat și-a propus 12 obiective, în fiecare caz prezentând și cum pot fi acestea realizate. Prezența loturilor naționale la cât mai multe turnee finale, așezarea spectatorului în prim-plan, stimularea creșterii bazei de selecție și reducerea vârstei la care copiii fac cunoștință cu handbalul, modificarea Statutului, revizuirea regulamentelor, Sala Floreasca dotată cu teren regulamentar și sediu decent pentru FRH, ar fi câteva dintre aceste obiective.
Sigur, una din principalele preocupări va fi sectorul juvenil, după cum a anunțat președintele Federației Române de Handbal. În acest sens și-a propus ca în următorii 4 ani FRH să deschidă două noi Centre Naționale pentru Juniori feminin, plus două la masculin.

”Să tragem toți la o singură căruță”

conducere-frh”Scopul final este să avem patru centre, atât la fete, cât și la băieți, în care tinerii să beneficieze de pregătire centralizată, la sfârșitul săptămânii jucând pentru cluburile de proveniență. În momentul în care avem patru centre, distanțele de parcurs sunt rezonabile”, a prezentat Dedu, care a explicat și cum poate fi îndeplinit obiectivul: ”Cu ajutorul MEN, MTS și COSR, dar și în funcție de puterea financiară a FRH. Prin accesarea programelor specifice din fonduri europene”. Tot la capitolul sectorul juvenil, președintele și-a propus să implementeze proiectul ”Talent” și la feminin, conform modelului de la băieți, prezentat într-unul din numerele anterioare ale revistei noastre. Antrenorul naționalei de junioare va coordona această activitate.
”Toate sunt obiective fezabile. Cu o singură condiție: să tragem toți la o singură căruță, implicarea și dedicarea să fie totale. Spre deosebire de acum 4 ani, când am avut la început ca aliați doar avântul și siguranța ideilor, acum beneficiez de experiența unui mandat și de susținerea unei echipe tinere și puternice care a muncit enorm alături de mine pe durata acestor 4 ani”, a tras concluzia Alexandru Dedu.

Pentru funcțiile de vicepreședinte, Steluța Luca și Sorin Dinu au avut un avans de peste 40 de voturi față de contracandidați. Gheorghe Tadici a primit cele mai multe voturi pentru ocuparea unui loc în Consiliul de Administrație

”Așa cum a fost motto-ul meu în această campanie: ”Stând drept o să fiu președinte”, stând drept plecam și din această funcție. A fost, ca să folosesc cuvinte mari, apoteotic. Un vot mi-a lipsit din primul tur să fiu președinte, cu un vot am câștigat”, Alexandru Dedu, președinte FR de Handbal

“Primul gând merge la familia mea, în al doilea rând vreau să vă mulțumesc tuturor, ați dat dovadă că vă interesează handbalul, au lipsit doar trei structuri. Felicitări, bravo!”, Alexandru Dedu, președinte FR de Handbal