Medicul călător

ciclist-copertaSorin Găgeanu este printre cei mai temerari ciclişti români, străbătând întregul continent pe două roţi, chiar dacă în viaţa de zi cu zi are o meserie „cuminte”: stomatolog

Cristian Vlad

Dacă, pe plan mondial, ciclismul din țara noastră este considerat “de liga a doua”, trăind doar prin rezultatele obţinute de trei-patru sportivi talentaţi care au ajuns să concureze pentru echipe de top, sportul cu pedale se poate mândri, totuşi, cu amatorii care străbat lumea cu tricolorul la vedere, făcând cinste României. Pasionați de biciclete, aceștia parcurg mii de kilometri și trec prin zeci de țări, fără să țină cont de ploaie, vânt sau arșiță, iar unul dintre ei este Sorin Găgeanu. El a început să facă turul continentului în 2015, când a parcurs pe bicicletă aproape 2000 de kilometri, într-o aventură inedită: a pedalat pe ruta Bruxelles – Malmo, traversând cinci țări în două săptămâni. Patriot convins, a dorit ca prologul cursei sale solitare să fie “acasă”, alegând traseul Bucureşti – Ruse – Bucureşti, după care a pornit spre Belgia. Practic, cursa spre Nord a demarat din Belgia, direct de pe aeroportul din Charleroi, în fiecare zi mărind distanţa parcursă şi încercând să îşi depăşească limitele. Au existat şi zile în care a mers pe bicicletă 7-8 ore, pentru a străbate aproape 200 de kilometri! Belgia, Olanda, Germania, Danemarca şi Suedia au fost vizitate “din mers” de temerarul sportiv, care s-a oprit la Malmo.

Marea Britanie, o mare provocare

raul-merseyDupă numai un an, Sorin Găgeanu și-a depășit propriul record, cu un traseu de 2.400 de kilometri: zece țări străbătute, plus Turul Marii Britanii, în condiții destul de vitrege. Temerarul ciclist nu a renunțat, însă, iar în cele 36 de zile în care a călătorit, a avut noroc cu comunitatea mondială a bicicliștilor, care se ajută între ei în toată lumea. Românul a avut parte de 21 de gazde ospitaliere, cărora le va întoarce favoarea, atunci când se vor încumeta la drumuri la fel de lungi, având printre ținte și țara noastră. “Dacă îți dorești ceva cu adevărat în viață, atunci să faci! Astfel a pornit dorința mea de a face anual vacanțe cicloturistice. Cele două expediții au reprezentat o deconectare totală de rutină și de tot ceea ce înseamnă familie, prieteni sau serviciu”, este de părere Găgeanu, care pregăteşte acum o nouă evadare: la vară doreşte să facă un nou tur îndrăzneţ, în Sardinia, Corsica şi Sicilia.

Uriaşul blând

mont-st-michelDacă în drumurile sale a mers pe urmele vikingilor, semănând la înfăţişare cu ei, Sorin Găgeanu pare un “dur” doar când se află pe bicicletă. În viața de zi cu zi, îi place să cânte la pian, aleargă pentru cauze umanitare şi este stomatolog la celebra clinică ArtisticDent, reușind să atragă, prin blândețea sa, o mulțime de copii, dar și adulţi, care află, chiar “de la sursă”, o poveste de viaţă incredibilă, a omului care şi-a testat limitele fără să fie împins de la spate decât de propriile idealuri. „Plimbarea cu bicicleta a devenit acum un mod de viaţă, de a intra într-o altă lume. În locurile prin care am trecut am întâlnit o mulțime de oameni frumoşi și am trăit într-o altă civilizație. Am pedalat, am vizitat și am fost cazat în multe locuri, la câteva persoane cărora le-am fost gazdă anul trecut. Grija străinilor pentru cicloturiști și standardele vestice m-au impresionat. Lipsa grijei de mâine și oamenii cu zâmbetul pe buze mi-au deschis ochii asupra propriei persoane și a valorilor pe care noi trebuie să le cultivăm”, mai spune temerarul sportiv.

„Cel mai important lucru pe care l-am învățat în aceste excursii este că starea noastră de bine depinde numai de noi! Dacă ar fi să dau un sfat după aceste experiențe, ar fi: trăiți clipa și fiți prezenți în viața voastră. Învingeți-vă frica și prejudecățile! Trăiți-vă visele! Fiți liberi și fericiți!”
Sorin Găgeanu