LUPTE | Pe prima poziție a clasamentului pe națiuni!

Cu șapte medalii cucerite la ”mondialele” de lupte pe plajă din Turcia, din care 4 de aur, echipa feminină de lupte a României s-a instalat pe prima poziție în clasamentul mondial. Bilanțul final, unul de-a dreptul impresionant, a fost întregit de o medalie de argint la masculin.

de Ionuț Barbu

Luptele pe plajă vor deveni disciplină olimpică începând cu JO 2024, iar forul condus de Răzvan Pârcălabu a început din timp strategia de dezvoltare a acestui sector al luptelor românești. Și a urmărit temeinic realizarea acestei strategii, ultima dovadă în acest sens fiind rezultatele înregistrate la Campionatul Mondial de Lupte pe plajă, care au avut loc luna aceasta în Turcia, la Sarigerme.
Luptătorii români au impresionat în special prin delegația feminină, care a adus șapte medalii, dintre care patru de aur. Ștefania Priceputu, Kristza Incze, Adina Popescu și Cătălina Axente au fost fetele de aur ale FR Lupte și au contribuit decisiv la clasarea echipei feminine pe prima poziție a clasamentului pe națiuni.

Au făcut ”victime” de top

De altfel, supremația româncelor a fost vizibilă, cu atât mai mult cu cât printre ”victimele” sportivelor noastre s-au numărat și nume cu greutate ale acestui circuit. Astfel, Kristza Incze și-a asigurat prezența pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, după ce a învins-o în marea finală pe campioana mondială en-titre, italianca Francesca Indelicato. Și victoria Ștefaniei Priceputu a surprins oarecum, pentru că în ultimul act aceasta a întâlnit-o pe cea mai valoroasă sportivă a Turciei, Sevil Aliogli. Ștefania nu a fost deloc impresionată de valoarea adversarei, pe care a surclasat-o în finala categoriei 50 kg.
Pentru delegația deplasată în Turcia, formată din 24 de persoane și condusă de antrenorii Ioan Giuglea și Cornelius Trucmel, performanța realizată este cu atât mai importantă, cu cât această competiție a constituit și criteriul de calificare pentru Jocurile Mondiale pe Plajă care se va desfășura anul viitor, la San Diego, în SUA, și unde vor figura în program 14 discipline sportive, între care și luptele.

”Avem valoare”

La finalul competiției, Răzvan Pârcălabu s-a declarat un președinte de federație fericit, mândru de echipa de care dispune la federație și care îi dă dreptul să spere la performanțe deosebit de la fiecare competiție majoră la care participă. ”A fost un Campionat Mondial extrem de puternic, cu o prezență masivă de pe toate continentele și cu un nivel valoric foarte ridicat. Performanța României la această competiție este cu adevărat meritorie și promițătoare, a arătat că avem valoare, lucru cu atât mai important cu cât acest stil de luptă cunoaște o ascensiune deosebită și va figura în programul Jocurilor Olimpice de la Paris, în 2024”, a declarat președintele FR Lupte, Răzvan Pârcălabu, care la finalul turneului a primit din partea organizatorilor o plachetă, în semn de respect pentru luptele românești.

Cei opt ”premianți”
Feminin
Categ. 50 kg . Ștefania Priceputu loc 1
Categ. 60 kg. Kristza Incze loc 1
Categ. 70 kg. Adina Popescu loc 1
Categ. + 70 kg. Cătălina Axente loc I
Categ. 50 kg. Maria Cioclea loc III
Categ. 70 kg. Beatrice Dukov loc III
Categ. + 70 kg. Diana Vlăsceanu loc III

Masculin
Categ. + 90 kg. Rareș Chintoan loc II

160 de sportivi din 17 țări au participat la Campionatul Mondial de Lupte pe Plajă din Turcia