Mihaela Ciobanu este „transferul” neașteptat efectuat de CSM București pentru pregătirea portarilor la echipa feminină. Fosta rapidistă are în spate o poveste interesantă.
de Marius HUȚU
Echipa feminină de handbal CSM București a avut o ultimă lună destul de bogată în evenimente, veștile au fost și mai bune, și mai puțin bune, cu rezultate contradictorii și mutări neașteptate. În acestă ultimă categorie s-a încadrat și aducerea Mihaelei Ciobanu (45 ani) pentru postul de antrenor cu portarii, rămas vacant după ce Linus Persson a plecat în Franța cu Isabelle Gullden. „Transferul” a însemnat o mare surpriză, inclusiv pentru fostul portar al naționalelor României și … Spaniei! „Oferta venită de la CSM București m-a luat prin surprindere, lucram în Comitetul Olimpic Spaniol, dar nu a fost greu să o accept. Îmi curge handbal prin vene și am reacționat imediat! Sunt fericită și entuziasmată să mă aflu în România și îmi doresc să ne îndeplinim obiectivele pe care le avem în acest an”, a declarat Mihaela Ciobanu, care și-a propus să transmită portarilor echipei CSM București din experiența pe care a acumulat-o de-a lungul carierei. Și are un CV impresionant în spate, din acest punct de vedere.
A jucat până în 2000 pentru România, iar din 2008 pentru Spania
Povestea Mihaelei Ciobanu este destul de interesantă, ea fiind în ultimul deceniu o persoană care a influențat mult destinul unei alte echipe naționale, cea a Spaniei. Formată la CSȘ 5 Rapid București, „Mișela”, așa cum o alintau coechipierele, a fost cu România la Campionatul Mondial din 1993, când avea doar 20 de ani. Ea s-a remarcat în acea perioadă la Rapid București, motiv pentru care a adunat sub tricoul tricolor alte două prezențe la turneele finale, la Campionatul European din 1994 și Campionatul Mondial din 1997. Ulterior, ea s-a transferat în Spania, iar selecționerii au cam scăpat-o din vederi. Ultima ei prezență la lotul național a fost la un Trofeu Carpați, în 2000. „Venisem la Cluj cu 17 ore înainte de competiţie. Evoluţiile mele nu au fost dintre cele mai bune. După, am avut o discuţie cu un oficial şi nu am mai venit la lot. Nu am avut însă niciun conflict. Cum se spune? Cine se iubeşte, se ceartă”, a susținut Mihaela Ciobanu, care și-a văzut în continuare de carieră în Spania, evoluând la câteva echipe de prim-plan. Realizările ei nu au trecut neobservate, iar în 2008 a primit propunerea de a juca pentru naționala iberică. Avea deja 35 de ani, dar Spania și-a dorit cu orice preț să o ”adopte”.
„Spaniolii m-au îndemnat de câţiva ani să-mi iau cetăţenia şi să evoluez pentru ei. Nu s-a putut însă mai devreme, acesta fiind şi motivul pentru care am debutat târziu în naţionala Spaniei”, a dezvăluit Ciobanu. Ea a primit cetățenia cu două săptămâni înaintea Campionatului European din 2008, desfășurat în Macedonia, competiție în care avea să-și arate cu adevărat valoarea incontestabilă. A ajutat Spania să ajungă până în finala mare cu Norvegia, după o semifinală de vis cu Germania, în care a fost desemnată MVP. Le-a răsplătit spaniolilor încrederea acordată cu vârf și îndesat.
Fenomenala finală de la Jocurile Olimpice
Imediat după ce a câștigat medalia de argint la Euro 2008, Mihaela Ciobanu avea de gând să mai joace un an, iar apoi să se retragă din activitate. Era deja o sportivă împlinită. Numai că forma sportivă pe care a atins-o în următorii ani, dar și convocarea constantă la naționala Spaniei au determinat-o să-și mai amâne finalul carierei. Și nu a avut motive de regret, pentru că după un argint european, ea a câștigat un bronz mondial în 2011 și un bronz olimpic la Londra 2012. În acest ultim meci pentru naționala Spaniei, Mihaela Ciobanu a făcut din nou un meci excepțional. Ea a apărat în finala mică susținută cu Coreea de Sud nu mai puțin de patru aruncări de la 7 metri!
În 2012, „Mișela” a jucat ultimul meci pentru Spania, iar apoi a pus capăt unei cariere la superlativ. Pentru prima dată, pentru că ulterior a mai revenit de două ori în activitate! După o perioadă, a jucat din nou la Alcobendas, până în 2017. În primăvara acestui an, la aproape 45 de ani, ea a fost din nou centrul atenției în Spania, după o altă ofertă neașteptată pe care a primit-o. BMC Mavi Gijon, echipă în prima jumătate a clasamentului, care i-a propus o colaborare până la finalul sezonului. Portarul brazilian Renata Lais urma să lipsească cel puţin o lună, astfel că românca a fost văzută ca înlocuitoarea perfectă. Mass-media din Spania a făcut imediat o comparație cu Jose Hombrados, legendarul portar al ibericilor (cvadruplu câştigător al Ligii Campionilor şi medaliat cu naţionala ţării sale la JO 2008), care tot la 45 de ani era activ la Guadalajara.
„Le mulţumesc părinţilor pentru educaţia pe care mi-au oferit-o şi pentru sacrificiile pe care le-au făcut pentru ca eu să ajung aici. Mama a fost principalul susţinător, iar tatăl, o persoană mai introvertită, a fost mereu lângă mine”
Mihaela Ciobanu, triplă medaliată cu Spania
Urmașa lui Buligan
Mihaela Ciobanu nu a venit direct din poartă la CSM București, ci pe parcurs a adunat experiență și din postura de antrenor. La puțin timp după ce s-a retras pentru prima dată din activitate, ea a intrat în istoria campionatului Spaniei ca fiind prima femeie care antrenează la o echipă masculină! „Miki” a fost angajată de Balonmano Cuenca 2016 pe postul de antrenor cu portarii. Ea a fost solicitată la vremea respectivă chiar de antrenorul Zupo Equisoain, cel care l-a avut alături, ani buni, la San Antonio Pamplona, şi pe Alexandru Buligan, întâi ca elev, apoi ca antrenor secund. „În momentul în care antrenorul a aflat că mă retrag, m-a întrebat dacă vreau să fac pregătire cu portarii. Am acceptat postul, aşa am ajuns la Cuenca”, a declarat Ciobanu. Practic, munca ei de atâția ani în handbalul iberic i-a fost recunoscută. Iar CV-ul pe care a reușit să și-l construiască i-a determinat și pe oficialii de la CSM București să o oferteze. După 20 de ani în exil, Mihaela Ciobanu s-a reîntors acasă!