ATLETISM | Revanșă pentru tata

Motivat de familie, Alin Firfirică, unul dintre cei mai promițători atleți ai României, și-a trasat obiectivele pentru următorii ani. Prima țintă majoră: Jocurile Olimpice din 2020.

de Marius HUȚU

Atletismul românesc speră să revină în prim-plan la nivel internațional în maximum 2 ani, iar după rezultatele din sezonul 2018 sunt câteva premize bune în acest sens. Alin Firfirică, sportiv care tocmai și-a încheiat perioada de juniorat și tineret, „alimentează” speranțele Federației Române de Atletism, după ce a prins „finala de 8” la Campionatul European desfășurat în vară, la Berlin, prima competiție majoră de seniori la care a luat startul.

„Alin a mai concurat în țară alături de seniori, dar el nu a avut niciodată vreo problemă aici, a câștigat de fiecare dată. Dar așa, la o competiție mare, precum Campionatele Europene, nu a mai concurat. S-a comportat remarcabil, a aruncat foarte bine, aproape de recordul lui personal (n.r. 66.22 metri realizat în acest an). În calificări, după o dimineață în care s-a simțit foarte rău, a aruncat 64.79 metri, s-a calificat în marea finală cu primul rezultat din serie. Nu asta era important, dar vă spun că a dat foarte bine. A doua zi în finală a avut o tentativă cu 63.73 metri, locul 7, ceea ce pentru el și pentru aruncarea discului masculin este o performanță remarcabilă. A fost foarte aproape de medalia de bronz, dar fiind la un eveniment atât de mare, cu foarte mulți spectatori, a fost puțin prea copleșitor pentru el. Dar acum și-a învățat lecția, vă spun singur. Am început deja pregătirea pentru 2019, va fi un an lung, destul de dificil, punctul culminant fiind Campionatele Mondiale, care se vor desfășura la Doha”, ne-a relatat antrenoarea sportivului, Daniela Costian.

 

S-au deschis deja niște uși pentru competițiile de afară

„A fost un an bun, mi-a ieșit mai bine decât speram. Am plecat la Europene cu gândul de a prinde finala de 12, nu mă gândeam că aș putea intra în primii 8. Este cea mai importantă realizare pentru mine, chiar peste medalia obținută la Campionatele Mondiale Universitare”, a tras concluzia și Alin Firfirică. Rezultatul obținut în Germania i-a adus foarte multă încredere, dar și multe pespective favorabile pentru perioada imediat următoare, după cum ne-a mărturisit atletul legitimat la Steaua și CSU Suceava: „Din moment ce ai prins finala la Europene, ai acces la mai multe competiții de top. Se participă în general pe bază de invitații, iar managerul trebuie să te introducă la întreceri. Dar are nevoie și el de ceva cu care să te prezinte”.

 

„I-am promis tatălui chiar și o medalie”

Participarea la diverse competiții de talie internațională alături de elita mondială l-ar putea ajuta pe Alin să câștige mai mult și la capitolul experiență. Primul obiectiv major îl reprezintă însă Jocurile Olimpice de vară din 2020, unde nici nu se gândește că nu va fi prezent. În primul rând, are o revanșă de luat pentru tatăl său, iar acest lucru îl motivează și mai tare. „La mine, toată familia a făcut sport. Tatăl meu a practicat kaiac-canoe, trebuia să ajungă și la Jocurile Olimpice, dar din alte cauze nu a mai ajuns acolo. Fratele meu a fost la aruncarea greutății, dar nu a făcut-o la modul foarte serios, ci doar până a terminat clasa a 12-a. Și eu fiind mai mic, tot ne ciondăneam și îmi spunea că nu o să iau niciodată o medalie la un Campionat Național. Și să-i demonstrez lui că pot să fac asta. M-a ambiționat, m-am axat bine pe atletism și am ajuns unde sunt azi. Acum fratele nu mai spune nimic, este mândru de mine și mă bucură chestia asta. În 2020 îmi doresc să ajung la Jocurile Olimpice, ar fi și ca o revanșă pentru tata. I-am promis o medalie, nu neapărat o participare. Mă gândesc la o medalie la Tokyo. Trebuie să gândim sus. Și participarea este o realizare enormă, dar prefer să mă duc cu niște gânduri mai înalte”, ne-a dezvăluit Alin Firfirică.

 

Mai trebuie să pună 2 metri

Pentru a ajunge în preajma podiumului olimpic în 2020, sportivul și-a făcut deja planurile: „Trebuie să trag și mai tare, seriozitate, să fie sportul pe primul loc și să ajung să arunc pe undeva la 68 de metri și jumătate. Se poate lua medalie cu o astfel de performanță, adică să mai adaug 2 metri la cel mai bun rezultat al meu”.

Calificările pentru Jocurile Olimpice vor începe din octombrie 2019, de atunci se vor lua în considerare toate rezultatele obținute. Încă nu e stabilit baremul, dar pentru Europa va fi probabil în jur de 65.00 – 66.00 de metri, după cum a susținut Daniela Costian: „Dar nu ar trebui să fie o problemă pentru el calificarea la Jocurile Olimpice. Singurul lui dușman ar putea fi o accidentare. Dar noi ne ferim foarte mult de chestiile acestea, facem foarte multă mobilitate, stretching, pentru că sportivii de la disc au masă musculară foarte mare. Și la noi refacerea este foarte importantă. Sperăm să fie OK”.

 

Planuri până la 40 de ani

Alin Firfirică și antrenoarea Daniela Costian lucrează împreună de doi ani și împreună privesc chiar și mai departe din 2020. Se gândesc chiar până la o carieră spre 40 de ani a sportivului care în câteva zile împlinește 23 de ani. „Campionatele Mondiale din 2019 vor reprezenta un obiectiv intermediar, iar Jocurile Olimpice din 2020 au devenit un obiectiv principal. Va urma apoi un alt ciclu olimpic. El este un sportiv foarte tânăr, iar aruncarea discului este o probă de longevitate. Dacă ești sănătos, nu te accidentezi, știi cum să te antrenezi și să-ți dozezi efortul, merge și până la 40 de ani. Are tot viitorul înainte”, a afirmat antrenoarea. „Mi-aș dori să particip la următoarele trei ediții ale Jocurilor Olimpice, chiar patru. Să nu ratez niciuna din următoarele ediții și să fiu cât mai sus. Dar din moment ce la prima participare mă gândesc la medalie, sper să o țin așa și la celelalte. Să am 4 participări la Jocurile Olimpice… Wow! Ar fi un vis devenit realitate”, a venit în completare Alin Firfirică. Talent are, preocupat este, din fericire, viitorul îi aparține!

„Este un băiat muncitor și talentat. Acest lucru este și norocul lui, dar și al meu. Fiecare mai are și toane, mai ales tineretul din ziua de azi, dar astea sunt trecătoare, pot să-i zic așa, de copii. Alin este un băiat care nu a făcut probleme nimănui, nu are probleme cu nimeni, este un sportiv model”

 

”Casa o văd foarte rar”

Alin Firfirică este deja obișnuit cu munca, aproape 10-11 luni pe ani este în cantonament, la care se mai adăugă și concursurile. El este plecat din Vâlcea, iar de la o vreme se pregătește la Suceava, unde este și student. „Casa o văd foarte rar, poate de Crăciun mai prind și eu două zile libere, o sărbătoare. Sunt foarte departe de casă, dar acolo nu am condiții de pregătire, nu există nici măcar un cerc de beton pentru aruncări”, ne-a relatat sportivul.