Lotul pentru Mondiale este gata de luptă

România a terminat pe prima poziție în clasamentul pe națiuni la lupte libere la Turneul Internațional de seniori ,,Ion Cornianu& Ladislau Simon”, iar federația a cristalizat lotul cu care forțează calificarea la JO Tokyo 2020.

Turneul internațional de lupte pentru seniori ,,Ion Cornianu& Ladislau Simon”, competiție devenită deja de notorietate în lumea acestei discipline, și-a stabilit câștigătorii și favoriții la calificările pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Luptători din întreaga lume au venit la începutul lunii august la București și s-au luptat pe saltelele de la Polivalentă, într-o repetiție generală în vederea participării la Campionatele Mondiale din Kazakhstan, care constituie criteriu de calificare la Olimpiadă. La lupte libere, România a terminat pe prima poziție în clasamentul pe națiuni, mulțumită celor opt medalii câștigate, în timp ce luptele greco-romane și luptele feminine au încheiat pe poziția a doua în clasamentul pe țări, cu 3 medalii, respectiv 7 medalii, la feminin.

Medaliile tricolore la Internaționalele României

Lupte Libere (8 medalii) prin: Kovacs Răzvan (57 kg) – loc 3, Okhplokov Nikolay (61 kg)- loc 1, Vasilioglu Maxim (74 kg) – loc 2, Nazhmudinov Omarshab (79 kg) – locul 1, Boeriu Vlad (92 kg) – locul 1, Albert Saritov (97 kg) – locul 1, Manea Michael (97 kg) – locul 2, Babaioana Adam (125 kg) – locul 1.
Lupte greco-romane (3 medalii) prin: Arnăut Răzvan (63 kg)- locul 2, Dosoftei Alexandru (67 kg) – locul 3, Ojog Nicu (87 kg) – locul 1.
Luptele Feminine (7 medalii) prin: Șeicariu Suzana (53 kg) – loc 3, Ferent Beatrice (57 kg) – locul 2, Fodor Denisa (57 kg) – loc 3, Zhydachevska Katerina (62 kg) – loc 3, Incze Kriszta (65 kg) – loc 3, Anghel Alexandra (72 kg)- loc 1, Axente Cătălina (76 kg) – loc 3.

„A ajutat la cristalizarea lotului pentru mondiale”

„Internaționalele României au fost o reușită, atât din punct de vedere origanizatoric și al performanțelor obținute de luptătorii noștri, cât și în ceea ce privește finalizarea delegației care va reprezenta România la Campionatul Mondial de seniori de la Minsk. Mergem la această competiție cu 14 sportivi și obiectiv minimum asumat de o medalie și două calificări la Olimpiadă”, a mărturisit Alin Grigore, secretarul general al Federației.

Vuc a revenit în forță

Sportivul nr. 1 al Federației Române de Lupte, Alina Vuc, a revenit pe saltea după o perioadă de pauză de șase luni, provocată de o accidentare. Medaliata mondială a impresionat de la prima competiție majoră la care a participat, Turneul Internațional de seniori de la Minsk, unde delegația feminină a fost formată doar din două sportive, Alina Vuc și Alexandra Anghel, iar cea mai titrată luptătoare a României a reușit să-și adjudece medalia de argint. La lupte libere masculin, lotul condus de Anatol Guidea a obținut o medalie de aur, prin Oleg Saritov și una de bronz, prin Maxim Vasilioglo. Luptătorul cecen a depășit și el problemele medicale cu care s-a tot confruntat după Olimpiada de la Rio, reușind să demonstreze că este din nou una dintre certitudinile FRL în campania de calificare la JO 2020.

Strategia de viitor a dat rezultate la zi

O strategie a FR Lupte, demarată cu mai bine de trei ani în urmă, începe deja să dea rezultate. Atunci, conducerea federației a decis să coboare în selecția și formarea luptătorilor până la nivel de juniori II, investind consistent în această categorie de vârstă. „Suntem realiști, ne lipsesc luptătorii români de valoare pe mai multe categorii și de aceea am apelat la o strategie de naturalizare a mai multor seniori străini de certă valoare. Cu performanțele obținute de ei vom câștiga liniștea necesară pentru a o lua de jos și a ne crește noi generații de campioni români. Naturalizările le facem numai pe categoriile pe care noi nu avem luptători români de calibru”, mărturisea atunci președintele Răzvan Pîrcălabu.
„Cu trei ani în urmă am înghețat pentru un an Centrul de Național Olimpic de Pregătire a Juniorilor, timp în care am elaborat o strategie serioasă, prin care am coborât vârsta de selecție în centrul olimpic, am adus un antrenor străin potrivit pentru implementarea și urmărirea proiectului nostru. Primul semn că am făcut ceea ce trebuie a venit acum, când Biro Krisztian a făcut o impresie deosebită la Campionatul Mondial de cadeți de la Sofia, aducând prima medalie pentru România la acest nivel, după o așteptare de 27 de ani”, a precizat Alin Grigore, secretarul general al FRL.
Biro Krisztian a reușit să câștige medalia de argint la CM cadeți, competiție desfășurată în Bulgaria la jumătatea lunii august, la capătul unor evoluții impresionante, inclusiv în finala categoriei 71 kg, în compania unui luptător rus de top.

Articol scris de Ionuț BARBU