Kiev-ul este pregatit pentru Finala EURO 2012

In urma cu numai un an, sansele Ucrainei cu privire la organizarea EURO 2012 erau la limita colapsului, din cauza faptului ca pregatirile si constructia stadioanelor pentru turneu erau cu mult in urma asteptarilor oficiale. Cu toate acestea, ceremonia de inaugurare a Stadionului Olimpic din Kiev a dovedit ca Ucraina este pregatita, facandu-i de ras pe sceptici.

Renovarea stadionului Comitetul Local de Organizare a EURO 2012 a inceput in urma cu trei ani reconstructia arenei care va gazdui finala Turneului Final. Intregul complex, care acum include numeroase restaurante, baruri si magazine, a fost utilizat pentru evenimente sportive inca din 1923. Stadionul original de fotbal s-a extins odata cu trecerea anilor – era terenul propriu al celebrei echipe Dinamo Kiev inca de pe vremea Uniunii Sovietice, putand gazdui pana la 100.000 de fani. In acea perioada, a devenit unul dintre cele mai mari stadioane din Europa, iar Turneul de Fotbal din cadrul Jocurilor Olimpice de la Moscova, din 1980, s-a jucat acolo. Dupa numai un deceniu, insa, nivelul arenei era mult sub nivelul standardelor internationale. Dat fiind acest lucru, readucerea Stadionului Olimpic la nivelul standardelor internationale a necesitat un efort financiar considerabil si o strategie de management eficient pentru viitor.

Indoieli serioase Odata cu inceperea pregatirilor pentru EURO 2012, au inceput si indoielile cu privire la finalizarea modernizarii, date fiind intarzierile fata de programul initial. La un moment dat, situatia a fost atat de dificila, incat atat oficialii, cat si suporterii si-au pus intrebarea daca Ucraina va putea gazdui turneul. Interventia rapida a Guvernului ucrainean a dus la grabirea lucrarilor, aspect laudat de catre presedintele UEFA, Michel Platini. „Bravo, Ucraina!”, au fost cuvintele sefului fotbalului european, care a vizitat capitala Ucrainei in urma cu o luna, pentru a vedea personal stadiul lucrarilor de reconstructie.

Centru de presa impresionant Ca urmare a noilor aranjamente si a reducerii capacitatii stadionului, acesta poate gazdui 68.000 de oameni si dispune de doua ecrane gigant, de 103 mp fiecare – cele mai mari din Ucraina. De asemenea, facilitatile pentru presa sunt impresionante, stadionul putand gazdui 1.497 de reprezentanti ai presei scrise si 366 de comentatori radio si TV. Reprezentantii presei vor putea simti pe propria piele aceste lucruri pe 11 noiembrie, atunci cand Ucraina va disputa o partida amicala in compania Germaniei.  

In plus, imbunatatirea stadionului va continua dupa EURO 2012, odata cu instalarea unei piste moderne de atletism. Astfel, Ucraina va putea gazdui competitii IAAF in viitor fara probleme.

Un secol de fotbal in Kiev In timpul ceremoniei de inaugurare – care a marcat si aniversarea a 100 de ani de fotbal in Kiev – Presedintele Ucrainei, Viktor Yanukovytch a tinut un discurs in fata a 50.000 de spectatori, in care a caracterizat stadionul drept un cadou pentru intreaga tara. Conform Vicepremierului Boris Kolesnikov, responsabilul guvernamental pentru organizarea EURO 2012, arena va putea gazdui meciuri de top in urmatorii 30 de ani, ca urmare a dotarilor de ultima generatie ocazionate de reconstructie.

Celebrul campion la categoria grea in box, Vitali Klitschko, a participat la inagurarea Stadionului Olimpic, exprimandu-si dorinta de a organiza unul dintre meciurile sale sau ale fratelui sau, Vladimir, pe noua arena.

Shakira Ceremonia a fost organizata cu ajutorul a 2.500 de voluntari si a 500 de performeri din 10 tari ale lumii. Dansatorii si acrobatii au incercat sa redea cursul istoriei Ucrainei, de la Rusia Kieveana si pana in zilele noastre. De asemenea, spectacolul a inclus recitaluri ale vedetelor locale, urmate de vedeta internationala Shakira. Celebra cantareata columbiana a incheiat ceremonia de inaugurare, care a fost urmata de un superb foc de artificii.

Botez real al focului In mod interesant, acest ultim element al ceremoniei a reprezentat si cel mai important test pentru organizatori, dupa ce o componenta a acoperisului a luat foc – fiind aprinsa de artificii. Evenimentul a fost observat imediat de catre membrii departamentului de pompieri, care au stins focul in mai putin de 10 minute. Accidentul nu s-a soldat cu victime si daune materiale semnificative, dovedindu-se, astfel, nivelul de pregatire al serviciilor locale in situatii de criza. In acelasi timp, peste 3.000 de politisti au participat la asigurarea ordinii publice in cadrul evenimentului, fara a avea parte de incidente.