JOT 2018 – HALTERE | Aur cu greutate

Sabina Baltag a cucerit titlul olimpic de tineret la haltere, după ce a reușit, pentru a doua oară în acest an într-o competiție oficială, să ridice un total de 177 de kilograme.

de Alexandru Enciu

”Copiii minunați ai halterelor românești” continuă să producă performanțe și senzații puternice, așa cum sunt și brațele lor. La Buenos Aires, federația condusă de marele campion Nicu Vlad a cucerit două medalii, aur și bronz în concursul feminin. De la masculin, singurul băiat prezent în concurs s-a clasat pe locul 4, unul remarcabil.
Marea performeră a competiției din Argentina a fost Sabina Baltag. În vârstă de 17 ani, sportiva de la CSM Botoșani s-a impus la categoria 53 de kilograme cu un total de peste trei ori greutatea sa corporală, mai exact 177 de kilograme. Rezultatul reprezintă un record personal egalat pentru Sabina, care anul acesta reușise aceeași performanță și la Campionatele Europene de juniori din Italia. Și atunci, și acum, diferența a făcut-o la procedeul aruncat, unde a izbutit să ridice deasupra capului mai mult decât orice altă adversară.
Concursul din Argentina a fost de fapt o luptă în doi, între româncă și columbianca Kely Valentina Junkar Acero. Sud americanca a fost cea mai bună la procedeul smuls, cu 78 kg, a doua performanță aparținându-i Sabinei Baltag, cu 77 kg. Titlul olimpic s-a decis la ”aruncat”. Junkar Acero s-a oprit la 98 de kilograme, ratând la 100 kg. La ultima tentativă, Sabina Baltag a ridicat haltera de 100 de kilograme, cucerind titlul olimpic.

Mihai Drescanu, descoperitorul de talente

Legitimată la CSM Botoșani, Sabina Baltag s-a pregătit la lotul național sub îndrumarea antrenoarei Liliana Mihaela Niculiță, care i-a fost alături și la Jocurile Olimpice de Tineret. La haltere a ajuns în urma unei selecții, iar cel care a descoperit-o este un profesor cu astfel de ”antecedente”, la mai multe discipline sportive. Mihai Drescanu (65 de ani), cel care a condus ani buni CSM Botoșani din postura de director, a fost dintotdeauna un om atât de dedicat sportului încât nu a pregetat să meargă personal în selecție. El este cel care a adus în performanță câteva nume mari ale canotajului românesc, precum Adelina Boguș (Cojocariu), Ionel Strungaru sau, mai recent, Mădălina Hegheș. ”Când începeau selecțiile mergeam din școală în școală pentru a căuta copii talentați”, povestește Mihai Drescanu pentru revista Sport în România. ”De 12 ani, de când Federația Română de Haltere a înființat centrul național de selecție de la Botoșani, transformat în centru olimpic, am căutat talente pentru acest sport. Așa am găsit o campioană mondială, mă refer la Loredana Toma, apoi altă sportivă de mare talent, care a confirmat așteptările, Mădălina Bianca Molie. Pe Sabina Baltag am găsit-o în satul Victoria, comuna Hlipiceni. O fată puternică, ascultătoare, dornică să facă performanță. Cred că fără aceste atribute nu se mai poate face peformanță în zilele noastre”, spune Mihai Drescanu. Actualmente profesor la catedra de educație fizică și sport la Școala nr. 6 Grigore Antipa Botoșani, Mihai Drescanu își dorește un singur lucru, să poată continua, chiar și după ieșirea la pensie, să caute talente în zona Moldovei, de unde au fost selectați mulți campioni români.

Medalii la toate întrecerile de obiectiv

După intrarea în circuitul performanței, Sabina Baltag a început să crească repede din punct de vedere valoric. A început să concureze în competițiile de haltere din 2014, la vârsta de 13 ani. După doi ani, în 2016, la intrecerile continentale din Polonia rezervate sportivilor cu vârste de până la 15 ani, a cucerit primul său titlu de campioană europeană, la total, cu 144 kg.

În 2017, la Campionatele Europene rezervate sportivilor cu vârste de până la 17 ani de la Priștina (Kosovo), în limitele categoriei 53 kg, a cucerit medalia de bronz la total, cu 171 kg, după ce, la aruncat, a cucerit medalia de aur, cu 97 kg, iar la smuls si-a adjudecat bronzul, cu 74 kg.
În același an, la Mondialele de la Bangkok, în limitele categoriei 48 kg, s-a clasat pe locul 5 la total, cu 157 kg, și a asigurat prezența României în întrecerile de haltere de la JOT Buenos Aires 2018. Pe locul ei, a mers Mihaela Cambei, ea concurând la 53 kg.

În vara anului 2018, la CE de haltere U17, a cucerit două medalii de aur și una de bronz, în limitele categoriei 53 kilograme. După ce s-a impus la stilul aruncat, cu 102 kg, iar la stilul smuls s-a clasat pe locul trei, cu 75 kg, ea a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la total, cu 177 kg.
Sabina Baltag îl are ca idol pe Nicu Vlad, campionul olimpic la haltere de la Los Angeles 1984, iar visul ei cel mare este să câștige aurul și la Jocurile Olimpice mari.

Bronz cu dureri de spate

A doua medalie a halterelor la Buenos Aires a venit de la Mihaela Valentina Cambei, categoria 48 de kilograme. Sportiva care va împlini 16 ani abia în luna noiembrie a fost la un pas de a rata Jocurile Olimpice de Tineret din cauza unei accidentări la spate. ”Perioada premergătoare competiției a fost una cu emoții. Am avut la un moment dat în intenție de a face o înlocuire în lot, dar am mers pe mâna Mihaelei Cambei, iar sportiva nu ne-a înșelat așteptările”, spune secretarul general al FR de Haltere, Alex Pădure.
Triplă campioană europeană în acest an la juniori, Mihaela Valentina Cambei a făcut un concurs inteligent, speculând șansa de bronz pe care a avut-o (total de 158 kg / 70 kg la smuls și 88 kg la aruncat). Primele două poziții au fost antamate de două sportive din afara Europei, mexicanca Yesica Yadira Hernandez Vieyra (171 kg) și columbianca Yineth Milena Santoya Artiz (162 kg).

Abonamente la revista noastră se pot face AICI. De asemenea, ne puteți contacta la numărul de telefon 021.224.05.04 sau pe e-mail: apsmedia.romania@gmail.com