Laureat olimpic la Buenos Aires, judoka de la U CSM Cluj Napoca face antrenamente suplimentare, dis de dimineață, pentru că are în cap un singur lucru: să fie campion.
de Alexandru Enciu
Primul aur al României la Buenos Aires a venit de pe tatami, cu sunet de ippon și iz de surpriză. Judoul masculin nu avea antecedente de aur cu străluciri olimpice, iar singurul reprezentant al României, Iosif Adrian Șulcă (17 ani), își clădise o carieră la categoria 73 de kilograme (înaintea JOT, el se afla pe locul 2 în clasamentul mondial al cadeților). Limitarea competiției la numai trei categorii, între care nu s-a aflat și cea obișnuită pentru el, l-a obligat pe Șulcă să concureze la 81 de kilograme. Sportivul născut la Câmpulung, dar legitimat și consacrat la Cluj-Napoca, a luptat însă admirabil, câștigând toate partidele înainte de limită.
Pe traseu, el a înșirat patru adversari: Iki Rihari (Noua Zeelandă), Allan Rhys (Australia), Alex Barto (Slovacia) și, în finală, Martin Bezdek (Cehia). Finala a fost una de poveste, pe care a încheiat-o prin ippon în numai 15 secunde. Chiar și BBC Sports a făcut o reverență în fața românului, punând performanța sa în topul știrilor din ziua respectivă.
Descoperit la Calafat, consacrat la Cluj
Iosif Adrian Șulcă s-a născut pe 8 februarie 2001 la Câmpulung, a început judoul la Calafat, iar consacrarea a venit la Cluj Napoca. Profesorul Florin Bercean de la Cluj-Napoca povestește: ”Adrian practică judoul de zece ani. A început la Clubul Sportiv Independența Calafat cu profesorul Alexandru Pop, iar în urmă cu trei ani l-am luat la Cluj. Alexandru Pop, care îmi este prieten, m-a sunat să-mi spună că are un copil excepțional, dar că nu are condiții pentru el la Calafat. Eu în perioada aceea începusem să adun și o grupă de băieți la Cluj, așa că l-am luat imediat”.
Adrian Șulcă a avut un progres fulminant, fiind remarcat de antrenorul japonez adus la lotul României. ”S-a făcut imediat remarcat datorită caracterului său și a faptului că-și dorește să devină campion. În ultima perioadă, după ce a fost remarcat de antrenorul japonez Kohei Oishi, a cerut ca dimineața, înainte să meargă la școală, să mai facă un antrenament suplimentar între 6:00 și 7:30. Eu de la Laura Moise nu am mai văzut un sportiv care să ceară mai mult decât îi dăm noi. A apelat la un prieten, Denis Mititelu, care l-a ajutat la antrenamentele de dimineață. Interesant este că s-a creat o emulație și s-au mai molipsit și alți sportivi de la el”, povestește Florin Bercean.
Kohei Oishi a preluat lotul României de la finele anului 2017. La începutul acestui an, când s-a alcătuit delegația pentru Grand Prixul de la Paris, una dintre cele mai tari competiții din lume, a propus ca pe listă să fie trecut și Adrian Șulcă. ”Ce dacă are numai 16 ani? În Japonia nu se pune niciodată problema de vârstă, ci de valoare”, a răspuns niponul.
Promovat la lotul de tineret cu sprijinul COSR
Valoarea, ambiția, talentul i-au netezit drumul lui Adrian Șulcă. La 16 ani, deși vârsta nu-i permitea, a fost promovat în lotul olimpic de tineret. Mutarea s-a făcut cu sprijinul COSR, care a aprobat, la cererea colectivului tehnic, mutarea. Adrian a beneficiat astfel de condiții pe care cadeții nu le au.
Legitimat la U CSM Cluj-Napoca, în 2016 a obținut primul rezultat de marcă al carierei – medalia de argint la Campionatele Naționale U 18, în limitele categoriei 66 kg, medalie pe care a transformat-o în aur la CN din 2017 și 2018, la categoria 66 kg, respectiv 73 kg. La Cupele Europene ale cadeților, a urcat de două ori pe prima treaptă a podiumului, în 2017, la 66 kg, și în 2018, la 73 kg, în etapele care au avut loc la Zagreb. La Campionatele Europene rezervate cadeților, care au avut loc la Sarajevo, în Bosnia și Hertegovina, a cucerit medalia de bronz în limitele categoriei 73 kg. La 31 iulie 2018, ocupa locul 2 în clasamentul U18 al Federatiei Internaționale de Judo. Grație acestei poziții a obținut calificarea nominală la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, unde a fost înscris la categoria 81 kg.
Antrenorul Alexandru Pop, ”părintele” de la Calafat
Florin Bercean continuă povestea: ”Înainte de a pleca la Buenos Aires am stat de vorbă cu el și mi-a spus «domn profesor, mă duc acolo și așa îi bat pe toți, de nu se văd!». A fost la un stagiu de pregătire în Tunisia și i-a trântit pe toți, de la 81 până la 100 de kilograme, de nu mai doreau să se lupte cu el. Îl ocoleau. Așa se întâmplă când îți dorești ceva foarte mult. Băiatul acesta are în cap un singur lucru, să ajungă campion. Noi ne punem mari speranțe în el și credem că poate să facă o peformanță mare și la Jocurile Olimpice mari, nu doar la acestea de tineret”.
Ca mulți sportivi de succes, Adrian Șulcă nu provine dintr-o familie unde totul i s-a oferit de-a gata. Părinții săi sunt despărțiți, iar de el s-a ocupat mai mult bunica, profesoară de matematică la liceul Independența din Calafat. Mama sa este plecată în Italia, unde este angajată la fabrica de autoturisme în Torino, iar de acolo se interesează permanent de Adrian. Ca un părinte i-a fost și primul lui antrenor, Alexandru Pop de la Calafat, care a avut rolul lui bine definit în formarea campionului olimpic de tineret.
Abonamente la revista noastră se pot face AICI. De asemenea, ne puteți contacta la numărul de telefon 021.224.05.04 sau pe e-mail: apsmedia.romania@gmail.com