HALTERE | Ploaie de medalii

România a obținut 25 de medalii la Europenele de Juniori (Under 20) și Tineret (Under 23), organizate în premieră la București. Vedeta delegației ”tricolore” a fost micuța Bianca Dumitrescu, cea care a obținut aurul la total, dar și la aruncat.

România a organizat anul trecut, la București, pentru a treia oară în istorie Campionatele Europene de Haltere pentru seniori, după cele din 1972 și 2009. La Complexul Olimpic de la Izvorani, au participat 208 sportivi din 30 de țări.
Și pentru că organizarea a fost una la înălțime, apreciată de forul continental, în acest an Federația Română de Haltere a primit și organizarea Europenelor de tineret și juniori, etapă de calificare gold și silver pentru Jocurile Olimpice de Tokyo 2020. ”Inițial, competiția Under 20 și Under 23 trebuia să se desfășoare în Israel, iar noi urma să organizăm Campionatele Europene de cadeți, Under 17. În cele din urmă s-a făcut schimbul”, a explicat Nicu Vlad, președintele FR Haltere.
Competiția a avut loc în premieră într-un hotel, ”Rin Grand Hotel”, și s-a bucurat de cea mai numeroasă participare din istoria competiției. Au fost validați pentru a intra în concurs 327 de halterofili din 38 de țări.
România a avut în competiție 31 de sportivi, reușind în cele din urmă să obțină 25 de medalii. Dintre acestea, 8 au fost obținute la total, la categoriile olimpice.

Au fost 93 de recorduri europene, unul mondial

Nicu Vlad, președintele FR Haltere, a apreciat drept o reușită comportarea sportivilor români, dar a primit în același timp numai cuvinte de laudă și datorită organizării. ”A fost o competiție excelentă pentru România, mai ales că am câștigat 25 de medalii. Este o salbă frumoasă pentru noi. De asemenea, ne bucură că la București s-au bătut foarte multe recorduri de cadeți, juniori și tineret, ceea ce vorbește de nivelul extrem de înalt de concurs”, a declarat Nicu Vlad.
În total au fost 93 de recorduri europene doborâte și unul mondial, ultimul reușit de belgianca Nina Sterckx la stilul smuls, la categoria 49 de kilograme.
”Toți oaspeții noștri au fost încântați de organizare pentru că, această competiție desfășurându-se într-un hotel, nu a mai fost nevoie de transport, stat în trafic și alte neajunsuri”, a menționat șeful FR Haltere.
România speră să califice patru halterofili pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Întrecerile de calificare se vor încheia la sfârșitul lunii aprilie 2020.

Lista sportivilor români medaliați la București
Juniori (Under 20)
3 AUR – 9 ARGINT – 6 BRONZ
Aur
Bianca Dumitrescu total categoria 45 kg
Bianca Dumitrescu aruncat categoria 45 kg
Andreea Penciu smuls categoria 59 kg
Argint
Bianca Dumitrescu smuls categoria 45 kg
Adriana Pană total categoria 45 kg
Mihaela Cambei total categoria 49 kg
Mihaela Cambei smuls categoria 49 kg
Mihaela Cambei aruncat categoria 49 kg
Maria Grigoriu aruncat categoria 64 kg
Cristian Luca total categoria 55 kg
Cristian Luca smuls categoria 55 kg
Valentin Iancu aruncat categoria 55 kg
Bronz
Adriana Pană smuls categoria 45 kg
Adriana Pană aruncat categoria 45 kg
Andreea Penciu smuls categoria 59 kg
Maria Grigoriu aruncat categoria 64 kg
Mariana Tăbăcaru smuls categoria 71 kg
Valentin Iancu total categoria 55 kg

Tineret (Under 23)
1 AUR – 2 ARGINT – 4 BRONZ
Aur
Mădălina Molie smuls categoria 64 kg
Argint
Mădălina Molie total categoria 64 kg
Mădălina Molie aruncat categoria 64 kg
Bronz
Florina Hulpan total categoria 59 kg
Florina Hulpan smuls categoria 59 kg
Florina Hulpan aruncat categoria 59 kg
Andrei Roman smuls categoria 109 kg

Articol scris de Marian URSESCU