Naționala feminină de baschet 3×3 a reușit o calificare istorică la Tokio 2020. Povestea acestei performanțe de excepție a început cu un proiect lansat de o mână de tineri visători și perseverenți, sub numele de ”Sport Arena Streetball”.
Baschetul românesc a obţinut o calificare istorică la Jocurile Olimpice de anul viitor prin naționala feminină de baschet 3×3. ”Este un vis devenit realitate!”, a fost anunțul înflăcărat al Federației Române de Baschet. La prima prezență a baschetului 3×3 în programul olimpic, România și-a asigurat un loc între cele mai bune opt echipe feminine din lume, performanță cu adevărat remarcabilă, mai ales că este prima prezență a tricolorelor, în istorie, la Jocurile Olimpice.
Vestea a venit pe 1 noiembrie, la Tokio, când Federația Internațională de Baschet (FIBA) a anunțat oficial națiunile calificate direct, precum și cele care urmează să participe la turnee preolimpice. România s-a aflat pe lista scurtă, de numai patru nume, a țărilor calificate direct, alături de Rusia, China și Mongolia. Alte trei naționale vor ajunge la Tokio din precalificări. A opta este țara gazdă, Japonia. România și-a asigurat prezența la JO 2020 datorită poziţiei din clasamentul mondial al federaţiilor naţionale realizat de FIBA până la data de 31 octombrie 2019. Naționala tricoloră s-a situat, la feminin, pe locul 4 în lume şi pe locul 2 în Europa, în ce priveşte baschetul 3×3.
Informațiile de mai sus, pliate pe tiparul agențiilor de presă, ascund în cutele lor nu tocmai adânci o poveste fabuloasă. Din firul ei s-a născut performanța uriașă de azi. Nu federația, nu ministerul de resort, nu vreun proiect public a dat startul acestei povești (chit că ulterior s-au alăturat ei), ci câțiva tineri temerari. Este o poveste despre o viziune, despre continuitate și perseverență, despre curaj și încredere. Despre nebunia de a crede într-un proiect pe care mulți l-au privit, la început, în toate nuanțele neîncrederii. Drumul spre Tokio a început în urmă cu 15 ani, pe terenului de la Institutul Politehnic din București. Dar să lăsăm firul poveștii să fie deșirat de cel care a inspirat-o…
Implementat în România, preluat la nivel mondial de FIBA
Vlad Constantinescu are 43 de ani, iar în 2004, alături de câțiva prieteni, a pus bazele proiectului privat ”Sport Arena Streetball”. ”Totul a început cu o idee și cu niște terenuri puse la dispoziție de Institutul Politehnic, care a fost un partener senzațional pentru noi. Bun, ne-am spus la acel moment. Avem terenurile, ce facem însă cu ele? Cum le umplem cu oameni. Ne trebuie un proiect nou, care să prindă. Și am venit cu baschetul jucat la un singur panou. Mai întât s-a numit streetball, dar FIBA l-a schimbat ulterior în baschet 3×3”, povestește Vlad.
Institutul Politehnic este considerat casa baschetului 3×3, așa cum România este considerată deschizătoare de drumuri în acest joc. Pentru că tinerii care au pus pe picioare acest format au țintit mai sus și au pus proiectul pe masa mai marilor FIBA. ”Noi am implementat acest format în România și l-am prezentat la FIBA. Am spus că dacă a prins în România este imposibil să nu prindă și la nivel global. Vorbim de acest format, cu reprize de 10 minute, cu muzică și entertainment. Vorbim de o comunitate, unde nu există fluxuri separate. La început, FIBA a cerut timp de gândire, ne-a pus în stand-by. Nimeni nu se agață imediat de o propunere, de un proiect așezat pe masă. Se fac studii de impact, se verifică validitatea și originalitatea propunerii, universalitatea ei și abia apoi se pune în practică”, povestește Vlad.
FIBA n-a avut nevoie de mult timp pentru a realiza că acesta poate fi viitorul baschetului și a preluat proiectul, globalizându-l. De aici, nu a mai fost decât un pas până când a intrat în atenția Comitetului Internațional Olimpic. ”Primul turneu evaluat de CIO a fost în 2013, la București, cel desfășurat în Piața Constituției, organizat de FIBA, Ministerul Tineretului și Sportului, FRB și, evident, Sport Arena Streetball. Organizarea a fost senzațională, iar monitorizarea s-a lăsat cu raport extrem de favorabil”, punctează Vlad.
Trei ediții de Campionat European găzduite de București
În 2014, România a primit dreptul de a organiza primul Campionat European din istorie de baschet 3×3, la București, anunț făcut de FIBA Europe. Și de data aceasta organizarea a fost la un standard atât de ridicat, încât au mai urmat două ediții de Campionat European în România, în 2016 și 2018!
”Naționala feminină tricoloră a acumulat cele mai multe puncte în 2016, când România a cucerit medalia de argint la competiția desfășurată la noi în țară. S-a jucat la AFI Cotroceni, iar succesul a fost uriaș, ca rezultat, ca organizare și impact. Fetele au fost motivate și de atunci vin regulat sus în clasamente, adunând puncte. Lotul pentru JO nu se știe, dar vor merge categoric cele mai bune”, spune Vlad.
În iunie 2017, Comitetul Internațional Olimpic a acceptat baschetul 3×3 în programul olimpic, iar odată cu anunțul a fost definitivată și strategia de calificare. În ecuație au intrat, evident, și turneele organizate de Sport Arena Streetball, în total 15-20 pe an. ”Majoritatea punctelor strânse de baschetul feminin românesc în vederea calificării la JO 2020 au fost aduse de turneele noastre, cele Sport Arena Streetball. Sistemul de desfășurare este aproape același de la început, din 2014. S-au schimbat mici detalii. Cum ar fi faulturile, care înainte de contabilizau pe jucător, iar acum sunt pe echipă”, explică Vlad Constantinescu.
Federația și COSR, implicare maximă în ultimul an
Dacă proiectul a funcționat la început din perseverența și ”nebunia” celor de la Sport Arena, în ultimul an s-au implicat foarte mult Federația Română de Baschet și Comitetul Olimpic și Sportiv Român. ”În FRB există comisie de baschet 3×3 de vreo 5-6 ani. Anul acesta a venit la comisie Andrei Talpoș, de la Constanța, iar lucrurile s-au schimbat esențial. Andrei și președintele FRB, Horia Păun, s-au implicat serios, astfel că fetele au putut avea turnee în Canada și în Japonia. Este mare lucru, pentru că ei provin din baschetul 5×5. Dacă ai crescut cu jocul în 5 este greu să te schimbi și să accepți altă variantă.
Și Mihai Covaliu, președintele COSR, s-a implicat personal. Dacă începutul este al nostru, și turneele tot ale noastre, calificarea aceasta este a FRB și a COSR”, susține Vlad Constantinescu.
Visușii de la Sport Arena Streetball
Reușita acestui proiect, finalizat cu o calificare istorică la Jocurile Olimpice, este un exemplu excepțional de conclucrare între o firmă privată, Sport Arena Streetball și instituțiile statului, în speță MTS, FRB și COSR. ”Eu nu știu până acum un exemplu de acest gen, în care o firmă privată a avut un rol atât de profund într-o calificare olimpică. Noi am fost niște tineri visători. Principala noastră calitate a fost că am mers înainte și am crezut în proiectul nostru chiar dacă unii ne-au descurajat. La Sport Arena suntem cam aceeași echipă de la început, 18 oameni. Cu mici modificări. Ținem la chestia asta, pentru că suntem ca o familie. Noi am dat bani de la noi să facem turnee. A fost ceva ce poate mulți nu înțeleg. Este dincolo de business, de bani. Este vorba de orgoliu, de mulțumire, de faptul că te poți trezi dimineața cu gustul dulce al succesului de ieri, cu ideea că ai lăsat ceva în urmă. Este prima oară când o echipă de fete se califică la Jocurile Olimpice, iar o parte din merit simțim că este al nostru. Suntem niște nebuni care au crezut în această idee. În urmă cu ceva ani, o persoană importantă în FIBA, Patrick Baumann, secretarul general FIBA, ne-a spus că suntem ca niște viruși. Unde intrăm noi contaminăm tot”, mai spune Vlad. De la virus la vis e uneori doar un pas!
Horia Păun: ”Vom avea o echipă competitivă la Tokio”
Președintele FR de Baschet, Horia Păun, a salutat, ca toată lumea sportului cu mingea la coș, această calificare istorică: ”Este una dintre cele mai frumoase zile ale baschetului românesc. Sunt foarte mândru de această reuşită, care se datorează baschetului feminin românesc. Mulţumesc celor 1.000 de jucătoare care au participat în ultimul an la turnee, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Ministerului Tineretului și Sportului, colegilor din federaţie. Mă bucur că baschetul românesc se alătura lotului olimpic ce va reprezenta ţara noastră la Jocurile Olimpice de la Tokyo. S-a încununat cu succes munca unei echipe. Fără ajutorul cluburilor, fără prestaţia jucătoarelor care ne-au reprezentat la turneele internaţionale, fără Sport Arena, aceasta calificare nu s-ar fi întâmplat. Sunt convins ca la Tokio vom avea o echipă competitiv”, a declarat Horia Păun.
54 de sportivi are România calificaţi la JO 2020
Despre baschetul 3×3
● În România sunt 4000 – 5000 de jucători (feminin și masculin) care joacă baschet 3×3.
● Se joacă la un singur panou, pe jumătate de teren clasic. Se înfruntă două echipe de câte 3 jucători, cu dreptul de o schimbare per echipă. Atacul durează 12 secunde. Câștigă cine acumulează 21 de puncte sau cea mai bună echipă după 10 minute
● Baschetul românesc a mai fost prezent o singură dată la Jocurile Olimpice, la ediţia de la Helsinki, din 1952, când echipa masculină nu a reuşit accederea în faza grupelor principale, jucând doar două meciuri preliminare cu Italia şi Canada.
● Fetele care au jucat în națională și au acumulat punctele care au dus echipa la JO au evoluat toate în formatul 3×3 gândit de Sport Arena Streetball
● Punctele au fost acumulate de naționala feminină între 1 noiembrie 2018 – 31 octombrie 2019
● Turneele de baschet 3×3 de la JO 2020 vor avea loc în perioada 25-29 iulie
Articol scris de Alexandru ENCIU