Fete cu spade de aur

Echipa feminină de spadă a cucerit unica medalie de aur pentru România, la Jocurile Olimpice de la Rio. A fost o dulce răzbunare pentru eşecul din urmă cu patru ani, de la Londra, dar şi pentru finala Mondialului din 2015, pierdută în faţa Chinei

Cristian Vlad

caseta spada

Printre numeroase dezamăgiri tricolore la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, echipa feminină de spadă a adus unica rază de soare “plin”, medalia de aur care a salvat puţin din onoarea delegaţiei României. Presate de obiectivul auto-impus, de a reveni din Brazilia cu una-două medalii, Simona Gherman, Simona Pop, Ana-Maria Popescu și Loredana Dinu au avut mari probleme la individual. “Mergem la Jocurile Olimpice cu sportivi consacrați, medaliați, am încredere în potențialul lor. Avem valoarea necesară pentru a ne îndeplini obiectivul”, declara preşedintele federaţiei, Mihai Covaliu, înaintea competiţiei, însă spadasinele nu au reuşit să ajungă prea departe la spadă individual. România a mizat pe trei fete, Simona Gherman, Ana Maria Popescu şi Simona Pop, obişnuite cu competiţiile mari şi pline de optimism: la ultimul eveniment major la care participaseră, Campionatele Europene 2016 de scrimă de la Torun, Simona Gherman și Ana Maria Popescu s-au înfruntat în finala la spadă, iar în aceeași probă, pe echipe, România a cucerit bronzul. La Rio, a fost “jale”, însă, la individual – Simona Pop şi Simona Gherman au părăsit întrecerile după primul meci, iar Ana Maria Popescu a debutat cu o victorie clară, 15-8 cu Auriane Mallo (Franţa) în turul 2, dar a cedat apoi cu acelaşi scor în faţa sud-coreencei Injeong Choi, în optimi.

Toate pentru una, una pentru toate…

branza

Concursul pe echipe a demonstrat, însă, caracterul uriaş al fetelor antrenate de Dan Podeanu, care s-au mobilizat incredibil după înfrângerile suferite anterior, în proba individuală. Cu teama de a nu repeta dezastrul de la Londra, din 2012, când au fost învinse în sferturi de Coreea de Sud, tricolorele au evoluat prea “tactic” în partida cu naţionala Statelor Unite ale Americii. Echipa de spadă a României s-a calificat în semifinale, după un minut de aur, iar soarta partidei s-a decis dramatic: Courtney Hurley a evoluat fără teamă în releul cu Ana Maria Popescu, a recuperat o tuşă şi a trecut apoi chiar în avantaj, 23-20! Totul părea pierdut, însă liderul naţionalei tricolore a forţat pe ofensivă şi a egalat cu 16 secunde înainte de final, iar în minutul de aur, românca a realizat tuşa calificării. A fost clipa în care fetele au realizat că trebuie să se elibereze de stres, de presiunea medaliilor, până la care mai aveau un singur pas, însă dificil de făcut, pentru că urma duelul cu Rusia.

Lecţii pentru marile rivale
Amintirea emoţiilor din partida cu SUA, salvată in extremis, a dus la descătuşarea aşteptată de o ţară întreagă: în faţa rusoaicelor, fetele antrenate de Dan Podeanu au pierdut un singur releu din nouă, iar scorul a demonstrat superioritatea României, 45-31. După ani de muncă, echipa de spadă îşi vedea împlinit visul, o medalie la Jocurile Olimpice, iar Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu aveau şansa de a urca până în vârf, pentru că mai trebuia disputat meciul pentru aur cu echipa Chinei, deţinătoarea titlului olimpic. Ultimul act a fost şi o reeditare a finalei Campionatului Mondial din 2015, când tricolorele au fost învinse de asiatice, scor 36-45, însă nimic din trecut nu a mai contat pe planşa de la Rio de Janeiro. România a dominat meciul cap-coadă, s-a detaşat pe tabelă încă din start, iar rivalele nu au reuşit să relanseze soarta disputei, în ciuda eforturilor disperate. S-a terminat 44-38, şi echipa noastră a devenit în premieră campioană olimpică în proba de spadă, trofeu care s-a adăugat celor cinci titluri europene şi două trofee mondiale obţinute în anii precedenţi de românce. Succesul a venit exact la 60 de ani de la prima medalie olimpică obţinută de scrima noastră, în 1956, când Olga Szabo-Orban cucerea argintul la floretă individual.

grup