Gabriela Szabo a fost desemnată cea mai bună atletă a lumii în 1999, a devenit campioană olimpică, a condus sportul românesc din postura de ministru, iar acum este pregătită să ocupe şi funcţia de preşedinte al COSR
Marius HUŢU
Gabriela Szabo (40 ani), campioană olimpică la Sydney în 2000, a intrat în cursa pentru preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, convinsă că poate revigora sportul românesc, aflat într-o situaţie mai dificilă ca oricând în ultimele decenii. Fosta mare atletă s-a remarcat pe scenele internaţionale, în urmă cu 15-20 de ani, prin faptul că mereu îşi pregătea minuţios cursele şi avea o tactică prin care îşi lăsa fără replică adversarele pe ultimii metri. La fel şi acum, dar într-o altă ipostază, Gabriela Szabo şi-a pregătit foarte bine paşii înainte de a anunţa că va candida pentru şefia COSR, şi-a definitivat o strategie şi este gata să ia startul pentru relansarea unui sector de activitate care a adus multe beneficii imaginii României.
”Pentru mine este o mare onoare că mi-am depus candidatura pentru postul de preşedinte COSR, pentru una dintre cele mai importante funcţii din sportul românesc. Mi-am depus această candidatură cu speranţa că echipa sportului românesc va face din nou performanţă şi va aduce din nou aur pentru România”, a susţinut fosta atletă imediat după ce a intrat oficial în această bătălie.
Memorabila cursă din 2000, de la Sydney
Gabriela Szabo ”mănâncă” sport pe pâine de aproape 30 de ani. Vreo 15 ani i-a petrecut pe pistă, iar prin tot ceea ce a realizat a devenit una din cele mai mari atlete în istoria României. Cu siguranţă este cea mai mare sportivă a ţării pe care a avut-o atletismul după 1990, din moment ce numai ea şi Constantina Diţă au urcat pe cea mai înaltă treaptă de premiere la Jocurile Olimpice. Rămâne memorabilă acea cursă din 2000, de la Sydney, când a reuşit să o învingă la 5.000 de metri pe celebra rivală Sonia O’Sullivan, după un final irezistibil, cu un nou record olimpic. ”Nu mi-a plăcut să pierd niciodată. Pentru mine, locul al doilea era ca şi cum aş fi abandonat cursa. Chiar dacă ieşeam pe locul al doilea cu un timp foarte bun, pentru mine nu însemna nimic, pentru că nu puteam să pierd. Faptul că ieşeam pe locul al doilea mă ambiţiona atât de tare încât la a doua cursă trebuia să câştig”, avea să spună mai târziu Gabriela Szabo.
A ”ars” toate etapele în drum spre şefia COSR
După ce s-a retras din activitate, Gabriela Szabo şi-a continuat activitatea în domeniul sportului. Printre altele, a fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Atletism şi a fost aleasă în diverse comisii la nivel internaţional. Apoi a devenit consilier şi apoi ministru al Tineretului şi Sportului, funcţie pe care a ocupat-o recent, în 2014-2015.
”Am crescut în sport, respir sport şi îmi doresc foarte tare ca tânăra generaţie să-mi calce pe urme, să muncesc pentru ei şi pentru antrenorii lor, iar Tokyo 2020 şi celelalte olimpiade să ne aducă bucurii în suflete, pentru că avem nevoie. Mie îmi place performanţa, îmi place excelenţa şi din această perspectivă sunt aici unde mi-am depus candidatura”, a declarat Gabriela Szabo, care a ”ars” toate etapele în sportul de mare performanţă, întâi ca atletă, apoi ca manager.
De altfel, ex-ministrul TS este de părere că a acumulat suficientă experienţă managerială din 2004 şi până azi pentru a candida pentru o astfel de funcţie, atât de importantă pentru sportul românesc.
”Cred că în acest moment am cea mai bună strategie pentru revitalizarea sportului din România. Am experienţă managerială, fie la nivel naţional, fie la nivel internaţional şi CV-ul meu mă recomandă pentru această funcţie importantă în sportul românesc. Vin cu foarte multă energie, dar am nevoie şi de echipă, am nevoie de federaţii, avem nevoie de antrenori. Pentru că până la urmă, performanţa nu o fac nici preşedintele, nici preşedintele de federaţie, o fac sportivul şi antrenorul. Din această perspectivă sunt aici să muncesc pentru sportiv şi antrenor, să nu le lipsească absolut nimic în drumul lor către performanţă, să-i încurajăm să facă performanţă, să le punem la dispoziţia toate cunoştinţele noastre ca să performeze la competiţiile importante”, şi-a motivat candidatura Gabriela Szabo.
Obiectivele principale
Relansarea sportului de performanţă şi promovarea sportului de masă în România sunt obiectivele principale ale fostei atlete, care va împlini 41 de ani, cu o zi înaintea alegerilor la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. ”Ştiu ce înseamnă competiţia, mi-am dedicat întreaga viaţă sportului, am făcut cunoscut numele ţării mele în lume, m-am mândrit că sunt româncă şi asta îmi doresc pentru noi toţi. Voi readuce sportul românesc pe podiumurile internaţionale”, este mesajul Gabrielei Szabo, care este susţinută în această tentativă de mai multe personalităţi marcate şi federaţii cu greutate, precum Federaţia Română de Gimnastică, FR de Canotaj, FR de Nataţie şi Pentatlon Modern. La lansarea candidaturii, Szabo a fost însoţită de Alin Petrache, fostul preşedinte al COSR, Cristian Gaţu, dublu campion mondial şi fost preşedinte FRH, Monica Roşu, campioană olimpică la gimnastică, Mihai Leu, campion mondial la box, şi de marile atlete Nicoleta Grasu şi Oana Pantelimon.
Cu o voinţă de fier, întruchipată în privirile unei persoane expresive, delicate, Gabriela Szabo a reuşit de nenumărate ori să iasă învingătoare în bătăliile pe care le-a dat. În cazul în care olimpismul românesc va decide că fosta atletă este persoana potrivită pentru funcţia de preşedinte, cu siguranţă Gabi Szabo va fi o garanţie că sportul va avea un aliat de nădejde în tentativa de a redeveni o componentă importantă a societăţii româneşti.
19 luni a fost ministru al Sportului Gabriela Szabo, în perioada martie 2014 – octombrie 2015
“Relansarea sportului de performanţă şi promovarea sportului de masă în România sunt obiectivele cu care eu mă înscriu în această competiţie, pe care mi-am propus să o câştig pentru copiii şi tinerii noştri”
Gabriela Szabo, candidat COSR