Apel pentru salvarea sportului

nadia-ilie-nastaseDe la Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin sau Ion Ţiriac, 60 dintre sportivii care au urcat pe cele mai înalte podiumuri la marile competiţii internaţionale au luat atitudine după dezastrul de la Rio, cerând autorităţilor, pe care aceştia le acuză de dezinteres şi superficialitate, să intervină rapid pentru a salva sportul nostru de la dezastru

Ionuţ Barbu

Jocurile Olimpice de la Rio 2016 s-au încheiat de mult, puţinii medaliaţi au fost primiţi cu onorurile cuvenite la Cotroceni, însă contraperformanţa înregistrată de delegaţia României la această Olimpiadă este greu de uitat şi de digerat. În primul rând de cei cărora li s-a cântat deja imnul ţării pe marile podiumuri internaţionale, de cei care au făcut ţara noastră apreciată şi temută la mai toate marile competiţii la care au participat. Sau mai ales de ei, pentru că sportul n-a reprezentat niciodată o prioritate pentru factorii de decizie ai ţării din ultimul sfert de veac.
Marii sportivi români au decis să facă front comun în faţa „dezinteresului şi superficialităţii” cu care autorităţile centrale şi locale au tratat sportul şi au semnat un „Apel public pentru salvarea sportului românesc”, adresat preşedintelui Klaus Johannis, premierului Dacian Cioloş şi întregului Parlament al României. Iar când semnatarii, în număr de 60, sunt de la Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin, Sandra Izbaşa, Larisa Iordache, Cristian Gaţu, Georgeta Andrunache şi Ion Ţiriac, la Ana Maria Brânză, Doina Melinte, Cornel Penu sau Ana Pascu, ca şi mulţi alţii, protestul lor trebuie să devină greu de ignorat.

„Mişcarea sportivă a atins un prag inacceptabil”

tiriac„Ne-am hotărât să strângem rândurile şi să tragem acest disperat semnal de alarmă, solicitându-vă o întâlnire, pentru a examina împreună situaţia-limită a sportului românesc şi pentru a căuta căi şi soluţii de îndepărtare a erorilor care au condus la criza actuală. Cu locul 47 ocupat de delegaţia ţării noastre la Jocurile Olimpice de la Rio, sportul românesc a înregistrat cel mai slab rezultat din întreaga istorie a participării sale la Olimpiadele moderne. O contraperformanță care indică pragul inacceptabil până la care a coborât mișcarea noastră sportivă, în decursul ultimului sfert de secol. În fața acestor realități dramatice, de necontestat, facem apel la autoritatea dumneavoastră pentru a susține lansarea urgentă a unui Program Național, componentă esențială a „Proiectului de țară“, prin ridicarea problematicii legate de sănătatea populației, mișcarea fizică, educația fizică, sportul de masă și de performanță la nivelul unui domeniu de interes național”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de aceştia autorităţilor.

„Noi vrem să investim în sport şi în sănătatea copiilor”

Multiplu campion olimpic şi mondial, Ivan Patzaichin, a dezvăluit şi motivele pentru care cei 60 de mari sportivi care au semnat această petiţie publică au considerat demersul lor drept o ultimă soluţie de trezire a interesului naţional pentru soarta sportului şi a viitorului copiilor noştri: „Eu zic că este al 12-lea ceas şi dacă nici acum nu facem ceva pentru sportul românesc, probabil că nu vom face niciodată şi iniţiativa asta a adunat mai mult de 60 de personalităţi, sunt foarte mulţi care sunt alături de acest apel şi vor semna foarte mulţi în continuare acest apel. Ideea e ca sportul românesc să înceapă să se mişte, pentru că Rio a arătat, de fapt se ştia acest lucru, se aştepta, de la an la an se aştepta ca sportul românesc să ajungă într-o situaţie critică. Noi venim cu acest apel, în primul rând noi să stabilim că fiecare sportiv, fiecare sportiv de mare performanţă are câte o idee, noi vrem împreună cu cei care răspund de mersul sportului românesc să găsim soluţii comune, soluţii de strategie la nivel naţional, pe un termen mediu sau lung, în care să începem să investim în sport, pentru că sportul are nevoie de investiţie, sportul are nevoie de copii care să facă mişcare, copiii trebuie să aibă acces la orice sală, la orice şcoală, să fie accesibil, mai ales copiii care nu-şi permit acest lucru. Copiii trebuie sprijiniţi, trebuie create campionate, redeschise campionatele naţionale şcolare, campionate universitare. E vorba de o strategie pe termen lung, găsite soluţii, găsite zone cu tradiţie în sport, trebuie găsiţi oameni, trebuie descoperiţi campionii. Cei care au răspuns de sportul românesc în ultimii ani trebuie să dea cumva explicaţii. Cei care au greşit trebuie să facă un pas înapoi. Eu nu sunt interesat să candidez la alegerile de la COSR. Perioada noastră a trecut, poate că am ratat-o, dar cei care vor veni şi până acum am văzut că sunt doi candidaţi, amândoi sunt tineri, amândoi sunt capabili, amândoi merită susţinerea noastră, a tuturor, dar important este să-i susţină o întreagă echipă. Comitetul Olimpic trebuie să devină simbol al fair-play-ului şi al sincerităţii şi al competiţiei sincere şi fără furturi, pentru că mi se pare că orice mod de a obţine rezultate cât mai uşor înseamnă furt”.

canotajDomnului KLAUS IOHANNIS, Președintele României
Domnului DACIAN CIOLOȘ, Primul-Ministru al României
Domnilor senatori și deputați din PARLAMENTUL ROMÂNIEI
Cu locul 47 ocupat de delegația ţării noastre la Jocurile Olimpice de la Rio, sportul românesc a înregistrat cel mai slab rezultat din întreaga istorie a participării sale la Olimpiadele moderne. O contraperformanță care indică pragul inacceptabil până la care a coborât mișcarea noastră sportivă, în decursul ultimului sfert de secol. Este rezultatul direct al dezinteresului și superficialității cu care autoritățile centrale și locale au tratat în toți acești ani un domeniu care adusese prestigiu și glorie României. Totodată, abandonarea educației fizice și a sportului la periferia preocupărilor factorilor decizionali, cu efecte dramatice la nivelul tinerei generații și al sănătății întregii populații, situează deja România în topul european al obezității, în condițiile în care cel mai recent studiu Eurostat ne plasează pe chiar primul loc în clasamentul deceselor determinate de boli cardiovasculare! O consecință firească a faptului că, din peste 3.000.000 de elevi care s-au aliniat la deschiderea noului an școlar, doar circa 10-12.000 sunt angrenați și în practicarea unei discipline sportive, ceea ce reprezintă, efectiv, întreaga bază de masă a sportului de performanță! Iar la vârf trebuie notate prăbușirile unor sporturi tradiționale, precum gimnastica, atletismul, handbalul, caiacul-canoe și tirul.
În fața acestor realități dramatice, de necontestat, facem apel la autoritatea dumneavoastră pentru a susține lansarea urgentă a unui Program Național, componentă esențială a „Proiectului de țară“, prin ridicarea problematicii legate de sănătatea populației, mișcarea fizică, educația fizică, sportul de masă și de performanță la nivelul unui domeniu de interes național.
Suntem un grup de performeri ai sportului românesc, foști campioni și medaliați mondiali, olimpici și europeni, din mai multe discipline de tradiție, îngrijorați de felul în care s-a deteriorat mișcarea noastră sportivă. Ne-am hotărât să strângem rândurile și să tragem acest disperat semnal de alarmă, solicitându-vă o întâlnire, pentru a examina împreună situația-limită a sportului românesc și pentru a căuta căi și soluții de îndepărtare a erorilor care au condus la criza actuală. Totodată, reamintim că sportul este unul dintre cei mai importanți vectori de imagine ai unei țări, sportivii numărându-se printre emisarii de vârf ai națiunii.
Din anul 2000 și până astăzi s-au operat mai multe modificări la Legea Sportului, dar nici în momentul de față nu s-a ajuns la un numitor comun față de proiectul elaborat de o echipă a MTS. Se află în dezbatere o “Strategie de dezvoltare a sportului în România – perioada 2016-2032”, care a stârnit alte dispute aprinse, pentru că luptele neprincipiale continuă, deși tocmai ele au măcinat potențialul sportului nostru. În plus, controlul Curții de Conturi a demonstrat punctual și fără dubii felul inconsecvent în care sunt atrase și puse în valoare bugetele de care dispune sportul.
gimnasticaA trecut mai bine de o lună de la încheierea Jocurilor Olimpice de la Rio și se păstrează o tăcere suspectă, atât în privinţa rezultatelor modeste, cât şi a cauzelor acestora. Iar asumarea responsabilităţii lipseşte, inclusiv în ceea ce priveşte cazurile de dopaj, care au subţiat delegaţia sportivă deplasată la J.O. și, implicit, rezultatele de acolo.
Este motivul pentru care lansăm acest Apel public, cerând implicarea și sprijinul dumneavoastră, în numele nostru personal și al tuturor iubitorilor sportului românesc, pentru conturarea următoarelor principii care să stea la temelia mișcării noastre sportive:
  • Ridicarea mișcării fizice, a educației fizice și a sportului la rang de politică națională, legată nemijlocit de gradul de sănătate fizică, morală și socială a întregii populații;
  • Reconsiderarea rolului educației fizice și a sportului în procesul de învățământ școlar și universitar;
  • Relansarea manifestărilor sportive naționale cu caracter de masă, ca principală bază de selecție pentru sportul de performanță;
  • Un pachet de măsuri pentru susținerea și încurajarea sportului de performanță, la nivel de asociații, cluburi și federații, cu prioritate acordată disciplinelor olimpice, printr-o lege a fiscalizării cât mai clară și mai atractivă;
  • Repunerea în valoare a Institutului Național de Cercetare pentru Sport, a Institutului Național de Medicină Sportivă și a Universităţii Naționale de Educație Fizică și Sport, cu reconsiderarea rolului profesorului de educație fizică, a experienței și valorii dovedite de mari tehnicieni români;
  • Încurajarea tuturor inițiativelor private de susținere a sportului de performanță și îmbunătățirea Legii sponsorizării printr-o corectă structură a Codului fiscal, în asemenea măsură încât să aibă un caracter cu adevărat stimulativ pentru mecenat;
  • Acordarea unor înalte distincții de stat sportivilor și antrenorilor care obțin titluri și medalii olimpice, mondiale și europene;
  • Stimularea inițiativelor locale de dezvoltare a bazelor sportive moderne, complexe, care să atragă tineretul în practicarea sistematică a sportului de performanță;
  • Înființarea posturilor de consilieri pentru sport atât la Președinția României, cât și la cabinetul Primului Ministru;
  • Organizarea la finele fiecărui an a “Galei Sportului Românesc”, în care să fie premiate cele mai bune performanțe internaționale, cele mai ample acțiuni de masă, inițiativele private de succes etc. 
Ca o concluzie , considerăm că este necesară demararea URGENTĂ a unui PROGRAM NAȚIONAL destinat copiilor și tinerilor, cu începere de la grădinițe, școli generale, licee și universități,pentru a putea evita adâncirea situației dramatice din momentul de față, vecină cu genocidul, asigurând astfel sănătatea și dezvoltarea armonioasă a generațiilor viitoare!
Vă mulțumim și anexăm numele performerilor care au aderat la acest Apel.

copiiCei 60 de semnatari ai „Apelului Public”

1. Nadia Comăneci
2. Ivan Patzaichin
3. Ilie Năstase
4. Sandra Izbaşa
5. Cristian Gaţu
6. Georgeta Andrunache
7. Cornel Oţelea
8. Ana Pascu
9. Doina Melinte
10. Maricica Puică
11. Gheorghe Berceanu
12. Toma Simionov
13. Ion Corneliu
14. Larisa Iordache
15. Petre Ivănescu
16. Ioan Moser
17. Anişoara Cuşmir Stanciu
18. Alina Dumitru
19. Andreea Răducan
20. Carol Corbu
21. Ştefan Birtalan
22. Gheorghe Goran
23. Ion Bârlădeanu
24. Agafia Buhaev
25. Valeria Răcilă van Groningen
26. Monica Roşu
27. Radu Voina
28. Vasile Stângă
29. Valentin Samungi
30. Viorica Susanu
31. Doina Ignat
32. Liliana Gafencu
33. Ion Alexe
34. Cezar Nica
35. Mihai Marinescu
36. Gavril Kicsid
37. Carmen Bunaciu
38. Ana Maria Brânză
39. Angela Alupei
40. Rodica Şerban
41. Ioana Rotaru
42. Viorel Talpan
43. Iulică Ruican
44. Cornel Penu
45. Ion Popescu
46. Werner Stockl
47. Veronica Cochelea
48. Elena Georgescu
49. Olimpiu Nodea
50. Aurica Bărăscu
51. Roland Gunesch
52. Alexandru Folker
53. Titus Moldovan
54. Dan Grecu
55. Constantin Tudosie
56. Nicolae Munteanu
57. Ionel Constantin
58. Pierre de Hillerin
59. Camelia Potec
60. Ion Ţiriac