En garde, touché!

covaliuMedaliat olimpic ca sportiv, antrenor şi preşedinte de federaţie, Mihai Covaliu a fost primul candidat care şi-a anunţat intenţia de a viza şefia COSR

Alexandru Enciu

„Mă susţin oamenii din sport, dar nu am susţinere politică. Aş dori să reţineţi acest aspect”, spune Mihai Covaliu. Preşedintele Federaţiei Române de Scrimă şi-a depus candidatura la şefia COSR pe 12 octombrie, fiind primul pe lista deschisă la forul olimpic. Mihai Covaliu va împlini 39 de ani pe 5 noiembrie şi ar putea fi primul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român medaliat olimpic atât ca sportiv, cât şi ca antrenor şi preşedinte de federaţiei. Ca sportiv, are în palmares aurul olimpic la Sydney 2000 şi bronzul la Beijing 2008. Ca antrenor, a cucerit argintul cu echipa masculină de sabie la Londra 2012. Ultima ediţie olimpică, Rio 2016, i-a completat colecţia cu un aur cucerit de echipa feminină de spadă. Trofeul i se atribuie ca preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă.

Însoţit de o echipă puternică

echipaDupă demisia lui Alin Petrache, primul nume vehiculat pe lista posibililor candidaţi a fost cel al lui Mihai Covaliu. Tinereţea, proiectele dezvoltate la federaţia de scrimă, palmaresul, toate îl recomandau pentru cel mai onorant post din ierarhia olimpică a României. În prima fază, Mihai a parat, lăsând impresia că pare mai degrabă decis să nu intre în cursă. Cu timpul, la insistenţele oamenilor din jurul său – se spune că un cuvânt greu a avut preşedinta de onoare a Federaţiei Române de Scrimă, Ana Pascu -, Mihai s-a decis să-şi depună candidatura. Nu a venit însă singur, ci însoţit de oameni importanţi din sportul românesc, în special preşedinţi de federaţii cu voturi consistente la Adunarea generală din 15 noiembrie. După cum se ştie, voturile sunt repartizate în funcţie de ponderea olimpică, unele federaţii având câte patru voturi. Mihai Covaliu i-a avut alături pe şefii de la FR Handbal, FR Volei, FR de Tenis de Masă, FR de Box, FR de Gimnastică Ritmică, FR de Rugby sau FR de Lupte. Foarte important: l-a avut alături de el pe George Boroi, comandantul CSA Steaua, unul dintre cei mai apreciaţi manageri din sportul românesc. Fostul atlet ar putea ocupa funcţia de secretar general al COSR, într-un mandat câştigat de Mihai Covaliu. O echipă solidă, valoroasă, care promite mult.

„Ştiu ce este de făcut”

”Este un pas foarte important, la care m-am gândit foarte mult, dar aşa cum am acţionat în ultima perioadă în cariera mea, cred că pot ajuta şi pot face bine şi celor din jurul meu, celor din lumea sportului, pentru că după aceste JO de la Rio am văzut exact care sunt şi unde sunt problemele. Ştiu ce este de făcut pentru ca sportul românesc să reintre pe drumul cu care eram obişnuiţi. Au fost mai multe persoane care m-au determinat să fac acest pas. Am reflectat o perioadă lungă de timp până să iau această decizie. M-am sfătuit cu foarte mulţi oameni din lumea sportului şi datorită încrederii pe care aceşti oameni au avut-o în mine, am decis să fac acest lucru. Sportului îi lipsesc coeziunea, unitatea şi dialogul”, a declarat Mihai Covaliu, imediat ce şi-a depus candidatura la sediul COSR.

”Principala problemă este a dialogului”

Ca fiecare candidat la funcţia de preşedinte, Mihai Covaliu a depus o viziune proprie, sub forma unei strategii a COSR pentru următoarea perioadă. Una dintre dorinţele sale este ca sportivii şi antrenorii să se bucure de o mai mare atenţie şi consideraţie din partea conducerii COSR: ”Sportivii au nevoie de puţin mai multă atenţie şi puţin mai multă afecţiune din partea celor care ar trebui să-i conducă şi să le dirijeze paşii în marea performanţă. Cu antrenorii, la fel, o colaborarea mult mai bună cu cei care pot să ajute în momentul de faţă sportul românesc. Dar principala problemă este aceea a dialogului, a compatibilităţii în tot ceea ce se întâmplă. Avem nevoie de logistică, de sprijin din partea autorităţilor şi avem nevoie ca oamenii să înţeleagă că sportul în România este un ambasador, un vector care de multe ori ajunge acolo unde nu pot ajunge alte doleanţe”.

”Voi analiza foarte bine fiecare pas pe care îl voi face”

antrenorFostul sabrer nu vede alegerile pentru preşedinţie ca o luptă, ci ca pe o competiţie: ”Îi respect pe toţi cei care vor dori să-şi depună mandatele pentru funcţia de preşedinte al COSR. Sunt oameni care provin din sport, sunt oameni competenţi, sunt oameni care absolut ca şi mine doresc binele sportului românesc. În ce priveşte situaţia actuală a sportului românesc, care este una delicată, aşa cum am făcut şi în scrimă, voi analiza foarte bine fiecare pas pe care îl voi face şi care va trebui să ne ducă spre victorie. Sunt foarte multe lucruri de făcut, sunt lucruri importante, dar nu sunt lucruri care nu se pot rezolva. Trebuie mici reglaje, trebuie făcute mici corecţii şi tot sportul, mai ales sportul de performanţă, va intra pe un făgaş normal, pe un făgaş pe care este normal ca din 2016/2017 lumea să se înscrie pe această cale. Vom găsi mijloacele, paşii şi oamenii care să ne ajute să restartăm sportul românesc pe drumul normal pe care trebuie să mergem”.

Odată cu Mihai Covaliu, şi-au mai depus candidatura, din echipa sa, Alexandru Dedu, preşedinte al FR de Handbal, care s-a înscris pentru funcţia de vicepreşedinte, Răzvan Pîrcălabu, preşedinte al FR de Lupte, candidat la postul de membru al Comitetului Executiv COSR. ”Am alături de mine mulţi preşedinţi de federaţii, comandanţii celor mai mari cluburi, Dinamo şi Steaua, dar şi alte personalităţi din sport. La o astfel de construcţie nu mergi singur, ci în echipă. Numai împreună putem reda strălucirea sportului românesc”, mai spus Covaliu.