DEMNITĂȚI JURNALISTICE PENTRU ROMÂNIA

La începutul acestei luni, la Seul, s-a desfășurat cel de-al 80-lea Congres al Asociației Internaționale a Presei Sportive (AIPS). Cu acest prilej, Emanuel Fântâneanu și Dumitru Graur au fost aleși ca membri ai Comitetului Executiv AIPS, respectiv Comitetul Executiv al AIPS Europe, cea mai însemnată diviziune a asociației internaționale.

Asociația Internațională a Presei Sportive a fost înființată în 1924, la Paris, din inițiativa reprezentanților gazetarilor sportivi din doar opt țări (Austria, Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia și Suedia) și fără îndoială că primul președinte al AIPS, francezul Frantz Reichtel, nu și-a putut imagina în acel moment ce dezvoltare va avea, peste ani, organizația ziariștilor de sport de pretutindeni. Încă de la început scopul declarat al existenței asociației a fost apărarea drepturilor gazetarilor sportivi profesioniști, crearea de condiții îmbunătățite pentru desfășurarea muncii lor, relații directe cu marile structuri sportive, sprijinirea tinerilor jurnaliști și o cât mai fidelă reflectare a fenomenului sportiv mondial. În 2014, sub cupola impunătoare a Muzeului Louvre din Paris, AIPS a sărbătorit 100 de ani de la înființare, ajungând astfel să fie considerată drept una dintre cele mai respectabile uniuni profesionale, grupând astăzi asociații naționale din nu mai puțin de 166 de țări ale lumii. Desigur că ponderea revine în continuare ”bătrânului continent”, cu 49 de asociații naționale ale presei sportive, dar un număr considerabil îl dețin continentul african (43 țări) și cel asiatic (41 țări), urmate de continentul pan-american (cu 31 de țări).

 

Mai puțini ziariști cu legitimații

congres_aipsÎn privința membrilor, la sfârșitul anului trecut AIPS avea înregistrate 7.762 de legitimații individuale ale jurnaliștilor sportivi din întreaga lume, dintre care cele mai multe aparțin Europei (4.164 membri), urmată de Asia (2.108), Africa (909), America (567) și Australia (14). Din păcate, față de anii trecuți, numărul de membri s-a diminuat cu 1.300 de unități, lucru care l-a făcut pe președintele Gianni Merlo să declare în timpul Congresului de la Seul că pierderea este semnificativă, mai ales dacă ținem seama de faptul că înainte de criza din 2008 AIPS avea circa 9.400 de membri cotizanți! ”Avem o meserie care este în mare pericol, a spus Merlo. Internetul și new-media au creat o junglă în care oricine se poate exprima fără să se teamă de consecințe. Până la un punct lucrul acesta nu este rău, numai că așa au apărut în spațiul virtual ceea ce numim azi ”fake news”, știrile false. Pericolul este ca publicul să creadă tot mai des că și jurnaliștii veritabili dau tot ”fake news”, pierzându-se astfel credibilitatea fără de care nicio meserie nu poate să existe. Apoi, mai există o categorie de așa-ziși jurnaliști, cei de PR (public relations – n.n.), oameni care nu sunt interesați în niciun fel de adevăr, ci doar de promovarea intereselor companiei la care lucrează. Ei n-au nicio legătură cu jurnalismul adevărat, însă beneficiază de salarii mari. Dacă nu ne continuăm lupta pentru apărarea drepturilor noastre, vom pieri.”

grup_aipsLa Congresul de la Seul, Gianni Merlo a fost reales în unanimitate președinte al AIPS pentru al treilea mandat consecutiv. Ca membru al Comitetului Executiv AIPS a fost de asemenea reales compatriotul nostru Emanuel Fântâneanu, în vreme ce Dumitru Graur, președintele Asociației Presei Sportive din România, a fost ales în premieră membru al Comitetului Executiv al AIPS Europe, cea mai puternică diviziune a asociației internaționale. Iată membrii acestui nou Comitet Executiv al continentului european: Charles Camenzuli (Malta) – președinte, Lev Rossoshik (Rusia) – vicepreședinte, Marynina Nastassia (Belarus), Triantafyllou Sotiris (Grecia), Gianfranco Coppola (Italia), Gyorgy Szollosi (Ungaria), Michael Schuen (Austria), Michalis Gavrilides (Cipru), Marc Ventouillac (Franța) și Dumitru Graur (România) – membri. 

Asociația Presei Sportive din România (APSR) are în acest moment 124 de jurnaliști care posedă legitimații AIPS, însă se află între puținele țări care au raportat o creștere a numărului de membri cotizanți. Cele mai multe legitimații AIPS sunt în Japonia (613), această țară fiind urmată de Turcia (315), Marea Britanie (284) și Austria (267). România se află din acest punct de vedere înaintea unor națiuni mult mai puternice economic, precum Spania (120), Belgia (111), Olanda (107) sau Franța (61).