Înotătorul băcăuan de 16 ani şi jumătate a fost remarcatul Campionatelor Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori desfăşurate în localitatea sa natală. La competiţia de la sfârşitul lunii martie, Daniel Martin şi-a trecut în palmares doborârea a încă patru recorduri naţionale
Mihai Popescu
384 de sportivi care au reprezentat 53 de cluburi din întreaga ţară s-au întrecut pentru cinci zile în bazinul de înot din Bacău. Cum era de aşteptat, toţi ochii s-au aţintit pe Robert Glinţă, finalistul Olimpiadei de la Rio, cel care a împlinit recent frumoasa vârstă de 20 de ani. Dinamovistul şi-a respectat blazonul, cucerind trei medalii de aur şi una de argint, numai că performerul întrecerii nu a fost el. Ci mult mai tânărul Daniel Martin, legitimat la SCM Bacău şi antrenat de Iulian Matei, care a dominat competiţia cu 11 medalii de aur, 6 de argint şi 3 de bronz. Înotătorul băcăuan a doborât şi patru noi recorduri naţionale, ajungând la un număr impresionant de asemenea performanţe: aproape 100 în cariera sa de la juniori şi tineret!
„O medalie, de orice culoare, la Europene!”
Legitimat la Sport Club Municipal Bacău, Daniel Martin este văzut drept una dintre marile speranţe ale nataţiei româneşti. Rezultatele importante au apărut în 2014, când a înregistrat primele recorduri naţionale, la nici 14 ani. Pentru tânărul băcăuan urmează Balcaniada din Bulgaria, apoi Campionatul European de juniori din Israel, în iunie, şi CM de juniori din SUA, programat în iulie şi august. Daniel şi-a stabilit obiectivul pentru aceste competiţii, „o medalie, de orice culoare, la Europene!”, dar a mărturisit şi care este visul său pe termen lung: „Nu neg că-mi doresc să fiu campion olimpic, dar vreau ceva mai mult. Pe lângă un titlu, mi-aş dori o cursă spectaculoasă, de ce nu un record mondial sau olimpic. Pentru că mai sunt campioni olimpici, dar recordmani, mai puţini”.
Probele feminine au fost dominate de tânăra speranţă Ana Dascăl, care a urcat de 16 ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Clujeanca de nici 15 ani a obţinut şi cea mai bună performanţă la feminin, 56:94 în proba de 100 metri liber, echivalentul a 764 de puncte conform tabelei internaţionale FINA.
”Robert Glinţă a fost în non-formă”
Competiţia de la Bacău s-a desfăşurat sub egida Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern (FRNPM), iar preşedintele Camelia Potec a analizat evoluţia celor mai reprezentativi înotători. ”Pot spune că au fost nişte campionate reuşite, chiar dacă la seniori nu au fost rezultatele cele mai bune. De remarcat însă că unii juniori au arătat un progres remarcabil. Cele mai bune rezultate le-a obţinut Daniel Martin, care la 200 metri spate a câştigat titlul naţional la seniori. Pentru el a contat foarte mult şi faptul că Robert Glinţă s-a aflat într-o non-formă la această competiţie. Daniel va progresa foarte mult pentru Europenele de juniori, unde va ţinti o medalie. Ana Dascăl, care este pregătită din noiembrie anul trecut de Laura Sachelarie, fosta antrenoare a Dianei Mocanu, este şi ea o sportivă de perspectivă. Totuşi mai are mult de muncă pentru a spera la o medalie internaţională. Iar Robert Glinţă se află acum într-o perioadă de pregătire. Deşi nu a fost în cea mai bună formă, timpii lui nu au fost foarte răi, a înotat aşa cum a plănuit”, ne-a spus Camelia Potec.
Miza pe Internaţionalele de seniori
Fosta mare campioană a trecut în revistă şi următoarele competiţii majore de înot premergătoare Campionatului Mondial, de la sfârşitul lunii iulie. ”Până la Mondialele de la Budapesta mai avem Campionatele Europene de juniori, din Israel, Festivalul Olimpic al Tineretului European, din iulie, la Gyor, dar mai ales Campionatele Internaţionale de seniori, de la sfârşitul lunii mai, în bazinul Dinamo. Pentru noi este un eveniment important pentru că aici vor fi prezenţi înotătorii care încă nu au baremul de participare recunoscut pentru Campionatul Mondial din iulie. Acolo ar fi bine pentru noi să avem cât mai mulţi participanţi. Deocamdată este doar Robert Glinţă, cu barem A. Mai era de asemenea cu barem A şi Norbert Trandafir, un sportiv de excepţie la seniori, care din păcate s-a retras din activitate. Despre obiectivele de la Mondiale este cel mai bine să vorbim după aceste Internaţionale de seniori, din mai. Presiunea cea mai mare va fi pe Robert, el vine după un an olimpic iar aşteptările au crescut acum. Din păcate, acum nu mai avem mulţi sportivi la seniori, cum aveam de exemplu ştafeta care a participat la Olimpiadă (n.r. formată din Marius Radu, Daniel Macovei, Alin Coste şi Norbert Trandafir). Avem însă o generaţie promiţătoare de junior, care sperăm să revină cu rezultate bune de la Europenele din Israel, de la sfârşitul lui iunie”, a conchis preşedintele FRNPM.