Au dat oina pe baseball!

copertaPe 15 aprilie a avut loc un meci-eveniment între echipa SUA, reprezentată de militarii americani din ţara noastră, şi echipa naţională a României, tricolorii câştigând cu 7-2

Cristian Vlad

Eveniment inedit pentru ţara noastră, la jumătatea lunii aprilie: pe stadionul constănţean „Portul”, s-a desfăşurat un meci de baseball între formaţia SUA, reprezentată de militarii americani prezenţi în bazele de pe litoralul nostru, şi echipa naţională a României. Partida a celebrat 70 de ani de când, pe 15 aprilie 1947, legendarul Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare, a intrat pe terenul Ebbets din Brooklyn, spărgând barierele discriminării rasiale. El a devenit astfel un nume de referinţă pentru lupta pentru egalitate, pentru combaterea discriminării rasiale, dar şi pentru promovarea diversităţii şi a toleranţei. De data aceasta, nu a mai fost vorba despre o luptă rasială, ci s-a desfăşurat un duel special, având în vedere că baseballul este abia la început în România, încercând să înlocuiască tradiţionala oină, sport aflat de mai mulţi ani în anonimat.

Serbare câmpenească, victorie românească

baseball-afisSpectatorii au parte de o atmosferă de sărbătoare tipic americană, cu muzică, răcoritoare, stadionul „Portul” fiind perfect pentru partida demonstrativă de baseball: oficialii au reamenajat tribuna oficială, au fost aduse scaune şi puse gradene de lemn, zona fiind împrejmuită cu un element decorativ american. De asemenea, a fost creată o zonă cu mâncare tradiţională românească, iar voluntarii au împărţit tricouri cu însemnele evenimentului şi pliante cu regulile jocului de baseball. La partidă a fost prezent şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, însoţit de preşedintele Federaţiei Române de Baseball şi Softball, Andrei Mirescu. Un elev constănţean a intonat imnurile României şi Statelor Unite ale Americii, cercetaşii marini au purtat cele două drapele, iar primarul Constanţei a aruncat prima minge a meciului. Ultimul, dar şi Hans Klemm, au primit din partea Federaţiei Române de Baseball şi Softball câte un tricou şi o şapcă ale fiecărei echipe cu numele lor şi numărul 42. Evenimentul a fost întregit de o victorie a tricolorilor, care s-au impus la final cu 7-2!

Laude din partea ambasadorului

La acest meci s-a jucat varianta scurtă a jocului de baseball, de şapte reprize, iar componenţii naţionalei României au demonstrat că pot avea viitor în acest sport: au condus cu 5-0, americanii echilibrând disputa abia în ultimele minute. Tricolorii au primit trofeul Jackie Robinson, care a fost înmânat chiar de ambasadorul Hans Klemm, acesta declarându-se încântat de eveniment. „Marcăm mai multe evenimente, atât meciul de baseball în cinstea lui Jackie Robinson, cât şi parteneriatul România – SUA, care a făcut posibilă derularea acestei partide. Celebrăm curajul lui Robinson, primul afro-american care a spart barierele de culoare, devenind un simbol al egalităţii şi al respectului. Drepturile minorităţilor sunt valori respectate atât de România, cât şi de SUA. Jackie Robinson a ridicat vocea pentru toleranţă”, a spus Klemm.
Din echipa României au făcut parte sportivi din Bucureşti, Botoşani şi Călăraşi: Dan Panaitescu, Andrei Mihai, Eduard Pârvu, Sorin Şerbănescu, Andrei Mirescu, Adrian Preda, Lucian Manole, Iulian Şerban, Bogdan Pârvu, Andrei Adumitrăchioaie, Beniamin Pârvu, Vlad Becsan şi Cristian Leonida. Antrenor al lotului tricolor este Gabriel Adumitrăchioaie, care îndeplineşte şi funcţia de secretar general al Federaţiei Române de Baseball şi Softball.

chenar42 este numărul care a fost inscripţionat pe toate tricourile jucătorilor care au evoluat în meciul de la Constanţa, inclusiv cel pe care era scris numele ambasadorului SUA în România. Acesta a fost numărul purtat de legendarul Jackie Robinson, iar după încheierea carierei sale, şi tricoul a fost retras, nicio echipă din Major League nemaifolosindu-l, în semn de respect.