Ciocanul de Pechea bate spre titlul mondial

coperta-ciocanCristian Ciocan şi-a apărat cu succes centura de campion european WBO şi a urcat pe locul 3 în ierarhia mondială. Gălăţeanul a devenit cel mai de succes greu din istoria boxului românesc

Alexandru Enciu

Până nu demult, sportivii români şi-au făcut loc în boxul profesionist la toate categoriile importante, mai puţin … la cea mai importantă. Doroftei a strălucit la semiuşoară, Leu a fost campion mondial la semimijlocie, Bute a deţinut timp de cinci ani centura mondială IBF la supermijlocie, iar Adrian Diaconu a dat lovitura la semigrea. Boxerii români nu au reuşit însă niciodată să se impună la grea, cea mai spectaculoasă categorie. Au existat ceva nume ”interesante” de boxer român în ringul profesionist, gen Mircea Simon sau Daniel Dăncuţă, dar niciunul nu a ajuns să adulmece o centură de campion mondial. Prezentul poate rescrie însă istoria boxului profesionist românesc. În acest moment avem trei pugilişti bine ancoraţi în realitatea categoriei grea, iar dintre ei unul este la un pas sau doi de titlul mondial: Cristian Ciocan. Celelalte două speranţe sunt Bogdan Dinu şi Răzvan Cojanu.
Cristian Ciocan a ajuns, la 29 de ani, cel mai bine clasat boxer român la categoria grea. Este cunoscut atât sub numele lui din actul de identitate, cât şi sub cel de Christian Hammer, ca urmare a ”înfierii” sale de către oraşul Hamburg, unde şi-a început cariera în urmă cu 9 ani. Drumul lui nu a fost lin. A strălucit şi a pălit, a sperat şi a deznădăjduit. A crezut însă în steaua lui şi a ajuns acum mai aproape ca niciodată de titlul mondial. În 2015 a ratat întâlnirea cu gloria, când a fost învins de Tyson Fury, cel ce avea să cucerească centura cu diamante, dar acum şi-a propus să prindă trenul de aur. Ciocan se află în acest moment pe locul 3 în ierarhia WBO şi se vorbeşte deja despre o posibilă luptă a sa cu învingătorul din meciul de titlu dintre campionul Joseph Parker (Australia) şi englezul Hughie Fury. Cei doi se bat în aprilie, la Auckland.

„Ştiam că e riscant să boxez în Anglia”

inaltCristian Ciocan a intrat în cursa pentru titlul mondial pe 15 octombrie 2016, când a cucerit centura de campion european WBO, decizie partajată cu turcul Erkan Teper. După meciul de la Hamburg, românul a rămas în pregătire, iar pe 4 februarie şi-a apărat cu succes centura continentală la Londra, într-un meci cu masivul englez David Price. Ciocan s-a impus prin KO în repriza a 7-a, reuşind ceea ce puţini români au izbutit: o victorie în Marea Britanie.
”Ştiam că este riscant să merg la el acasă. Ştiam de asemenea că acolo te baţi şi cu arbitrii şi că în cazul unei decizii la puncte exista varianta să fiu dat învins indiferent ce s-ar fi întâmplat în ring. Chiar mă gândeam că arbitrul din ring l-a oprit târziu, în ciuda faptului că s-a tăiat încă din repriza a treia, dar am fost foarte bine pregătit. David Price a boxat în 2015 cu Erkan Teper, iar de atunci a luat 12 kilograme. Era greoi, l-am simţit că nu va duce nici jumătate de meci. Tactica lui a fost clară, a lovit tare în primele reprize, nu şi-a dozat efortul, în ideea că poate mă prinde cu o lovitură tare şi mă curăţă înainte de limită. În repriza a cincea m-a pus jos, chiar pe ultimele secunde, dar fără să fiu cu adevărat în dificultate. M-am ridicat şi l-am terminat în repriza a şaptea”, a povestit Cristian Ciocan pentru revista Sport în România.
Până la meciul din 4 februarie, românii nu au prea avut succes în Anglia. Şi Lucian Bute, şi Viorel Simion, şi chiar Cristian Ciocan au fost învinşi atunci când şi-au încercat şansa în Albion. ”Sper să fi spart ghinionul. Nu m-aş feri să merg din nou acolo, pentru că se fac gale extraordinare”, spune gălăţeanul.

Felicitat de Lennox Lewis şi de campionii români

centuraDupă victorie, Ciocan a primit felicitări din toate părţile. ”Toată lumea m-a felicitat. În primul rând a fost vorba de Lennox Lewis, o legendă a boxului, şi pentru mine a fost o foarte mare onoare. Nu mi-am închipuit că este atât de modest în sensul bun al cuvântului, un tip foarte ok, chiar am rămas cu o impresie foarte plăcută. A mai fost Andre Ward, dar la fel de mult au contat pentru mine şi felicitările venite din România, toţi campionii noştri mi-au trimis mesaje. Nu este aşa de uşor să boxezi pe terenul adversarului şi să câştigi într-un aşa mod şi ţin să le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi. Au fost foarte mulţi români la meci. Întotdeauna au venit, la fel a fost şi când am boxat în Hamburg şi mă bucur că sunt alături de mine”, declară Hammer. El este acum clasat între primii opt la toate versiunile mari, însă cel mai favorabil culoar este cel de la WBO, unde se află pe poziţia a treia.

Boxează pentru băiatul lui, Filip Cristian

copilDin 2016, Cristian Ciocan are o motivaţie în plus atunci când urcă în ring. Soţia sa i-a dăruit primul copil, un băieţel, Filip Cristian, care are acum şapte luni. Naşul micuţului este fostul fotbalist Narcis Răducan, care l-a şi cununat pe Cristian Ciocan. În viitor, greul român intenţionează să aplice pentru obţinerea cetăţeniei germane, pe care deocamdată nu o are. ”Am vrut să iau cetăţenia germană, dar ar fi trebuit să renunţ la cea română, conform legilor din Germania. De ceva timp au renunţat însă la această cerinţă, aşa că le pot avea pe amândouă”, declară cel care cucerea în 2006 titlul de campion mondial de juniori.
Pentru Cristian Ciocan urmează o scurtă pauză, după care va începe antrenamentele cu gândul la un posibil meci de titlu mondial. ”Deocamdată vreau să uit puţin de antrenamente, să mă relaxez, să îmi petrec timpul cu familia, cu prietenii. Dar nu mult timp, pentru că trebuie să stăm în antrenamente, căci urmează un meci destul de mare, sper să fie unul pentru titlu, posibil prin toamnă. Până atunci, mă gândesc să mai am un meci, ca să mă ţin în formă. Noi nu mai avem timp de pauză lungă, trebuie să fim tot timpul în antrenamente, în caz de primim şansa de a boxa pentru titlu, să fim oricând pregătiţi”, spune românul. În rucsacul de antrenament cară, în fiecare zi, visul de a deveni campion mondial.

Cristian Ciocan este reprezentat de promotorul german de origine turcă Erol Ceylan.

118 kilograme cântăreşte Cristian Ciocan în perioada competiţională. El a a câştigat în ultimii ani peste 10 kilograme de masă musculară.