Revenită după o întrerupere de cinci ani, cea mai importantă competiție ciclistă a României a fost o reușită din toate punctele de vedere.
de Ionuț Barbu
Pe 18 septembrie, la Alba Iulia, s-a luat startul în cea de-a 51-a ediție a Turului Ciclist al României, competiție de tradiție, repusă în circuit după o întrerupere de cinci ani. Reluarea acestei întreceri al cărei prim start s-a dat în 1934, a fost una dintre promisiunile de campanie a noului și totodată vechiului președinte al FR Ciclism, Eduard Novak. Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Turul Ciclist al României 2018 a trecut prin cele trei provincii istorice ale României. Cursa a fost inclusă în calendarul UCI, a avut cinci etape şi o distanţa totală de 718 km. Pe 23 septembrie, la finish, marele câștigător a fost românul Serghei Țvetkov, liderul naționalei noastre câștigând așadar ediția 2018 a „Micii Bucle”.
”Nivelul va crește de la an la an”
”Turul României revine în Anul Centenarului. Este un tur cu mare tradiţie şi mă bucură sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului pentru finanţarea acestei competiţii. Am avut un traseu care a unit regiunile ţării: Alba Iulia – Sibiu, Sibiu – Braşov, Braşov – Focşani, Buzău – Târgovişte şi ultima etapă în Bucureşti. Echipele participante au fost alese astfel încât nivelul să fie cât mai omogen. Dorim ca nivelul să crească de la an la an şi, desigur, cât mai mulţi ciclişti români să poată participa la această competiţie”, a afirmat preşedintele Federației Române de Ciclism, Eduard Novak. Acesta a menţionat că Team Novak, singura echipă de ciclism continentală din România, a legitimat trei rutieri ucraineni. “Este o situaţie de criză în Ucraina şi aşa am reuşit să legitimăm trei sportivi foarte valoroşi din acestă ţară: Mihai Koronenko, cel care anul trecut a făcut 250 de puncte UCI, pe Aleksandr Prevar şi pe Andrei Bratasciuk, care şi el a făcut peste 100 de puncte UCI. Cred că avem o echipă foarte bună. Ideea este ca sportivii autohtoni să prindă experienţă şi să ridicăm nivelul de ciclism din România la cel din Ucraina. Obiectivul echipei îl reprezintă cele patru tururi autohtone (n.r. – Turul Sibiului, Turul Bihorului, Turul Ţinutului Secuiesc şi Turul României), dar să nu uităm nici de tururile din jurul ţării: Serbia, Ungaria, Polonia, Bulgaria. Avem un calendar competiţional foarte consistent, cu 60-70 de zile de concurs”.
Start cu emoții
Pentru echipa României, antrenată de Georgios Georgiadis, ediția 2018 a Turului Ciclist al României a început destul de rău. Prima etapă desfăşurată pe traseul Alba Iulia – Blaj – Sibiu, pe o distanţă de 154,7 km a fost câştigată de olandezul Peter Schulting și a fost una cu mari emoții pentru echipa noastră, după ce liderul acesteia, Serghei Țvetkov a căzut destul de serios și a avut nevoie de mai multe bandaje pentru a se opri sângerarea. Chiar și așa, acesta a reușit la finalul acestei etape să se claseze între primii zece rutieri. Pentru Georgiadis, etapa a doua, de pe traseul Sibiu-Făgăraş-Râşnov-Braşov, cu o lungime de 162,8 km, constituia piatra de încercare a reprezentativei noastre, cea mai dificilă cățărare, cea de la Poiana Brașov, fiind specialitatea casei. Și acesta nu s-a înșelat, pentru că primele două poziții au fost ale României, avându-l în prim-plan pe Țvetkov. Acesta avea să preia și tricoul galben, cu 1 minut și 10 secunde avans față de Schulting, tricou pe care avea să-l păstreze până la final. ”Aceasta a fost și strategia noastră, să preluăm tricoul galben în etapa a doua, pe care știam că putem să ne construim un avans consistent și să-l păstrăm apoi până la final. Urcarea din Poiană i-a convenit foarte bine lui Serghei, care e un specialist la cățărare”, a mărturisit tehnicianul Georgios Georgiadis.
2011 a fost anul precedent în care un român s-a impus Turul Ciclist al României. Performanța i-a aparținut atunci lui Andrei Nechita
”Sunt foarte bucuros că am obținut un rezultat atât de mare pentru România și pentru mine. Succesul meu depinde mult de echipă, iar eu am avut o echipă foarte bună” – Serghei Țvetkov
Câștigătorii de etape
Etapa 1: Alba Iulia – Blaj – Sibiu, 154,7 km Peter Schulting (Olanda)
Etapa 2: Sibiu-Făgăraş-Râşnov-Braşov, 162,8 km Serghei Țvetkov (România)
Etapa 3: Braşov-Târgu Secuiesc-Focşani, 176, 3 km Jeen de Jong (Olanda)
Etapa 4: Buzău-Ploieşti-Târgovişte, 124, 7 km Peter Schulting (Olanda)
Etapa 5: București, Piaţa Presei Libere – B-dul Poligrafiei – str. Jiului, 100 km Onur Balkan (Turcia).
19 echipe: 4 naţionale, 11 continentale, 4 de club
Echipe naționale: România, R. Moldova, Turcia, Belarus;
Echipe continentale: Team Novak (România), MsTina-Focus (România-Italia), Team Illuminate (SUA), Monkey Town (Olanda), Trevigiani Phonix-Hemus 1896 (Bulgaria), Kobanya Cycling Team (Ungaria), Massi-Kuwait (Kuweit), Pannon Cycling Team (Ungaria), Voster ATS Team (Polonia), Apple Team (Kazahstan), Lvov Cycling Team (Ucraina);
Echipe de club: Steaua Bucureşti (România), UVT Devron West Cycling Team Timişoara (România), Cycling Team Friuli (Italia), Novo Nordisk Development Team (SUA).