Sala de gimnastică din cadrul CSN Lia Manoliu din București poartă acum numele regretatului Nicolae Vieru, personalitate marcantă a gimnasticii românești.
de Alexandru Enciu
Nicolae Vieru a fost un călător neobosit prin lumea gimnasticii. Timp de aproape jumătate de secol a parcurs momentele memorabile ale celui mai prolific sport olimpic românesc, punându-și ampreuna personală, cu maximă discreție, asupra multora dintre ele. A fost un muncitor, un vizionar, un diplomat, un ”patriarh” al gimnasticii românești.
Toate aceste momente le-a cuprins într-o carte, denumită sugestiv ”Călătorie în lumea gimnasticii”, apărută cu puțin timp înainte de a-și încheia misiunea în această lume. „Nadia m-a îndemnat să scriu cartea… Eram la deschiderea sălii din Onești care îi poartă numele. N-aș fi acceptat să o lansez fără să fie ea de față! 32 de ani petrecuți la Federația Internațională de Gimnastică, 40 – la federația română, 11 Olimpiade, 42 de Campionate Mondiale de gimnastică artistică, ritmică și aerobică, 34 de Campionate Europene sunt evenimente la care am luat parte și la care am văzut și am trăit momente necunoscute, din culise. Le-am consemnat într-o formă simplă, fără floricele, fiindcă nu mă pricep la scris…. Sunt episoade de la Melbourne 1956 și până la Londra 2012… Am căutat să prezint într-o formă simplă o istorie pe care am trăit-o peste 40 de ani. Fără Nadia n-ar fi fost nici conținutul, nici forma cărții”, declara Nicolae Vieru înainte de lansare cărții sale. La doi ani de la acel moment, Nadia Comăneci, muza sa, i-a marcat memoria, alături de alte personalități ale gimnasticii și nu numai, printr-o acțiune de rebranding.
La ceremonie au fost prezenți șefii COSR și MTS
Începând cu data de 19 septembrie 2018, sala de gimnastică din Complexul Sportiv Național ”Lia Manoliu” poartă numele lui Nicolae Vieru, personalitate marcantă a gimnasticii românesc, antrenor, preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică şi vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.
Familia gimnasticii, în frunte cu Nadia Comăneci, s-a strâns în jurul fiului acestuia, Ştefan Vieru, pentru o ceremonie de inaugurare în cadrul căreia i s-a adus un nou tribut celui decedat la vârsta de 84 de ani.
Nadia Comăneci, Adrian Stoica, Octavian Bellu, Marius Urzică şi Sandra Izbaşa au reprezentat diferitele generaţii ale gimnasticii româneşti, lor alăturându-li-se preşedintele COSR – Mihai Covaliu şi ministrul Tineretului şi Sportului – Ioana Bran.
La câteva minute după ceremonia de inaugurare, lotul masculin de gimnastică al României, condus de Marius Urzică, a efectuat primul antrenament în ”Sala de gimnastică Nicolae Vieru” din Baza Sportivă Olimpică.
Nadia a dezvelit placa comemorativă
Nadia Comăneci a fost cea care a dezvelit placa comemorativă a sălii în care ea însăși s-a antrenat la începutul anilor ’80, când a ajuns în Bucureşti. “Sunt impresionată să văd familia gimnasticii româneşti în număr mare la acest eveniment. Nea Nicu, cum îi spuneam noi lui Nicolae Vieru, a reuşit de fiecare dată să ne aducă împreună. Este impresionant să vedem că şi acum, de acolo de unde este, a reuşit să ne aducă din nou împreună. Mă bucur că avem acest respect pentru Nea Nicu şi că acum, există o sală care îi poartă numele, pentru că fiecare generaţie de acum încolo va dori să ştie cine a fost Nicolae Vieru. Rămâne în istorie”, a transmis Nadia.
Lecție de la tată la fiu: ”Să fii om și să ajuți oameni”
Nicolae Vieru a fost un conducător iscusit. Atent la detalii, a știut să-și clădească o imagine bună pe plan internațional, astfel încât să poată proteja interesele gimnasticii românești atunci când a fost cazul. Lucru deloc facil, într-o perioadă în care rușii controlau aproape totul. Nicolae Vieru a fost un tată pentru micuțele gimnaste tricolore, dar a avut a avut acasă și propriul fiu, Ștefan. ”Pe la 14-15 ani am început să înţeleg ce înseamnă tata pentru gimnastică, ce înseamnă gimnastica pentru tata şi de ce tata este plecat atât de mult timp”, spune Ștefan Vieru. “M-a învăţat să fac şi flick-flack, şi să stau în stând pe cap, dar eu sunt mai înalt, era greu să fac gimnastică. M-a învăţat să schiez, să patinez şi mi-a pus prima oară lanseta în mână – mergeam împreună la pescuit. Ştia să facă echipe şi să unească oamenii, iar cea importantă lecţie pe care mi-a transmis-o a fost să fiu om şi să pot să ajut oamenii”, mai spune Ștefan Vieru.
Adrian Stoica: ”Nicolae Vieru a fost o legendă”
Pentru oamenii din gimnastică, Nicolae Vieru a rămas în amintire aşa cum îl descrie Adrian Stoica, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică, drept “un profesionist, un om pasionat de meseria sa, un mentor şi un patriot – chiar dacă, astăzi, acest cuvânt nu ne mai place atât de mult. Şi-a pus viaţa în slujba acestui sport. Este mai mult decât o personalitate mondială a gimnasticii, a reprezentat o instituţie în sine. Iar dacă preşedintele Federaţiei Internaţionale de Gimnastică afirma că Nicolae Vieru a fost o instituţie pentru gimnastica mondială, atunci permiteţi-mi să spun că, pentru gimnastica românească, a fost o legendă”.
Și Mihai Covaliu, președintele COSR, a punctat momentul: ”Este un lucru firesc, este un lucru normal, trebuie să ne apreciem, în primul şi-n primul rând, valorile care au făcut ceva pentru domeniul de activitate pe care l-au reprezentat”.